Kulinarika
(9)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 12 glasov Ocenite to novico!
Odprtje Tedna nezavržene hrane na Pogačarjevem trgu kot slavnostni gost obiskal najboljši kuharski mojster v Evropi, Massimo Bottura (na fotografiji s pobudnikom projekta Luko Jezerškom). Foto: Teden nezavržene hrane
       Hrana nam predstavlja užitek, hkrati pa jo moramo spoštovati in je manj zavreči. Pomembno je, da združimo moči in si skupaj prizadevamo za čim manj zavržene hrane.       
 Massimo Bottura
Bottura se je sprehodil po priljubljeni kulinarični tržnici Odprta kuhna ... Foto: Teden nezavržene hrane
... in tudi preizkusil del ponudbe s stojnic. Foto: Teden nezavržene hrane
       Hrana je včasih predstavljala vrednoto, danes pa zaradi pretirane proizvodnje in navideznega izobilja ta izgublja vrednost, vse več hrane zavržemo. Kot kuhar, predvsem pa kot oče, želim pomagati zmanjšati količino zavržene hrane in ji vrniti vrednost, ki si jo zasluži.       
 Luka Jezeršek
Pobudo Teden nezavržene hrane so podprla zveneča imena slovenske kulinarike. Foto: Teden nezavržene hrane
Massimo Bottura je med obiskom pri Ani Roš v Hiši Franko ob večerji priznanim slovenskim kuharskim mojstrom predstavil svojo vizijo trajnostne priprave jedi, s katero zmanjšuje količino zavržene hrane. Foto: Teden nezavržene hrane
VIDEO
Kako zavreči manj hrane?

Dodaj v

Slavni kuhar Bottura v Sloveniji: "Hrano moramo spoštovati in je manj zavreči"

Že en teden je dovolj, da spremenimo navade
26. maj 2017 ob 14:33
Ljubljana - MMC RTV SLO

Teden nezavržene hrane v Ljubljani je na Pogačarjevem trgu odprl eden najprepoznavnejših kuharjev našega časa, Massimo Bottura.

Kar tretjina pridelane hrane konča v smeteh. Medtem ko je marsikje na svetu še vedno lakota in si tudi pri nas nekateri težko privoščijo osnovna živila, samo v Sloveniji vsako leto zavržemo 72 kilogramov hrane na prebivalca. Na ta problem sodobne družbe javno opozarja pobuda Teden nezavržene hrane, ki želi pokazati, da lahko že v enem tednu občutno zmanjšamo količino zavržene hrane in si ustvarimo navade, ki bodo številke zmanjšale tudi dolgoročno. Ob tej priložnosti je odprtje Tedna nezavržene hrane na Pogačarjevem trgu kot slavnostni gost obiskal najboljši kuharski mojster v Evropi, Massimo Bottura.

Teden nezavržene hrane letos poteka prvič, njegov pobudnik in organizator je priljubljeni slovenski kuharski mojster Luka Jezeršek. Ta namen je povezal vrhunske slovenske kuharske mojstre, ki jih druži predanost trajnostno naravnani pripravi hrane in skrbi za družbo. Tako je slovenska pobuda za manj zavržene hrane prišla tudi do slovitega Botture, enega najbolj prepoznavnih kuharskih mojstrov, ki je kuharski mojster in vodja restavracije Osteria Francescana s tremi Michelinovimi zvezdicami v Modeni v Italiji: ta je bila leta 2016 okronana za najboljšo restavracijo na svetu. S svojo neprofitno organizacijo Food for Soul je Bottura začel pravo revolucijo tudi na področju zmanjševanja količine zavržene hrane.

"Na svetu imajo ponekod velike presežke hrane, po drugi strani pa je marsikje še huda lakota. Hrana nam predstavlja užitek, hkrati pa jo moramo spoštovati in je manj zavreči. Pomembno je, da združimo moči in si skupaj prizadevamo za čim manj zavržene hrane. Zato podpiram lokalne pobude, kot je Teden nezavržene hrane, ki prispevajo k temu cilju," je ob uvodu v Teden nezavržene hrane dejal Bottura. Svojo zavzetost za vprašanje zavržene hrane je slavni kuharski mojster pokazal s številnimi, tudi medijsko odmevnimi dogodki. Med drugim je med olimpijskimi igrami v Riu De Janeiru združil podobno misleče kuharje, ki so iz ostankov hrane iz olimpijske vasi v menzah pripravljali prvovrstne jedi za tisoče prebivalcev obubožanih favel. Doslej je v okviru svoje organizacije Food for Soul s pomočjo 210 kuharskih mojstrov in 600 prostovoljcev "rešil" že več kot 25 ton hrane, ki bi sicer končala med odpadki.

Hrani vrniti vrednost, ki si jo zasluži
Jezeršek, ki je tako rekoč od rojstva vpet v kulinarično zgodbo gostinstva Jezeršek, je pobudo opisal tako: "Kot kuhar opažam, da se je v zadnjih letih naš odnos do hrane močno spremenil. Hrana je včasih predstavljala vrednoto, danes pa zaradi pretirane proizvodnje in navideznega izobilja ta izgublja vrednost, vse več hrane zavržemo. Kot kuhar, predvsem pa kot oče, želim pomagati zmanjšati količino zavržene hrane in ji vrniti vrednost, ki si jo zasluži. Zato sem se odločil, da skupaj s podobno mislečimi kuharji ustvarimo Teden nezavržene hrane, ki bo širšo javnost spodbudil, da zavržemo manj hrane."

Pobudi se je pridružila tudi Odprta kuhna, priljubljena slovenska kulinarična tržnica, ki v toplejšem delu leta večino petkov popestri dogajanje v prestolnici. Na dan odprtja dogodka je namreč šest stojnic, ki jih je obiskal tudi Massimo Bottura, vse jedi pripravljalo po načelu "nič zavržene hrane".

Vseslovenska podpora pobudi
Teden brez zavržene hrane bo potekal do 2. junija. Od sobote do srede, 27. do 31. maja, bodo med 11. in 13. uro na Pogačarjevem trgu v Ljubljani potekale kuharske delavnice brez zavržene hrane, Luka Jezeršek in Luka Košir pa bosta o učinkoviti uporabi vseh sestavin izobraževala kulinarične mojstre prihodnosti v Biotehniškem izobraževalnem centru v Ljubljani in na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor.

Med vidnejšimi slovenskimi kuharskimi mojstri, ki so podprli pobudo, so tudi Ana Roš, Janez Bratovž, David Vračko, Igor Jagodic in že omenjeni Luka Košir. V četrtek in petek, 1. in 2. junija, bodo na svojih menijih jedi po principu "nič zavržene hrane" ponudile številne vrhunske slovenske restavracije: Dvor Jezeršek, Gostilna Mahorčič, JB Restavracija, Gostilna Rajh, Pavus, Gostilna Repovž, Restavracija Strelec, Gostišče Grič, Gostilnica Ruj, Kendov Dvorec, Gostišče Primorka, Gostilna pri Lojzetu, Restavracija Kult 316, Majerija, Restavracija Dam, Restavracija Rizibizi, Restavracija MAK, Restavracija Sedem in Domačija Novak. Gostje bodo hkrati prejeli nezavrečke oz. foodie bage, s katerim jih želijo kuharski mojstri opogumiti, da lahko hrano odnesejo s seboj in v njej uživajo še pozneje. Enaka spodbuda je ta petek pričakala tudi obiskovalce Odprte kuhne.

Sloviti kuhar, ki navdihuje s svojo vizijo
Massimo Bottura je eden najprepoznavnejših kuharjev našega časa. Svoj obisk je izkoristil tudi za večerjo pri Ani Roš v Hiši Franko. Oba kuharja namreč druži priljubljena Netflixova dokumentarna serija Chef's Table, saj je bil tudi Bottura, tako kot Roševa, predstavljen v eni od epizod. Massimo Bottura je ob večerji priznanim slovenskim kuharskim mojstrom predstavil svojo vizijo trajnostne priprave jedi, s katero zmanjšuje količino zavržene hrane.

S filozofijo "nič zavržene hrane" in alternativnimi pristopi njene priprave želi hrani spet povrniti dostojanstvo, ki si ga zasluži, pri tem pa spodbuditi tudi druge: kuharske mojstre, obrtnike, dobavitelje hrane, institucije in ne nazadnje tudi vse posameznike, saj se svet lahko izboljša le s skupno vizijo. Botturova podpora pobudi Teden nezavržene hrane je veliko priznanje našim kuharskim mojstrom, kaže pa tudi, da gre za aktualno pobudo, ki lahko preseže lokalne okvire.

A. K.
Prijavi napako
Komentarji
sloman2015
# 26.05.2017 ob 16:54
povprečno slovensko gospodinjstvo ne zavrže toliko hrane kot govorijo predvsem so to hoteli gostilne itd največji krivci
dadinho10
# 27.05.2017 ob 15:10
@melanholik....
s ponudbo all inclusive v hotelih ter stevilnimi plsocami po gostilnah hrana ostaja....
tam se dela na kolicini......nabases si pomfrija iz vrecke cel kroznik in pol pustis.....
kalamaris
# 27.05.2017 ob 06:05
Naj Jezeršek raje pove koliko hrane gre v smeti po vsakem njegovem caterigu.
mike_casper
# 27.05.2017 ob 03:07
No samo tale Jezeršek je pa tud v masterchefu kjer ogromno hrane vržejo vstran samo zato da njega in uno ta blontnl ful fascinira kreacija. Aja tam v šovu je pa many many. Men to malo tk dvolično deluje.
bori
# 27.05.2017 ob 00:54
bistri08, # 26.05.2017 ob 23:01

Sistem je vsekakor polomija.. in ni potrebno uničevati polj za lakirnice..
.. ampak preveč je zavržene hrane.. jemo da živimo, ali živimo da jemo? Najraje bi pa denar jedli..
bori
# 27.05.2017 ob 00:47
Bolje pojesti pol manj in to dobro in z veseljem. Ali komu ki nima, kaj dati.
bistri08
# 26.05.2017 ob 23:01
Dober članek. Pod to vlado smo vsi siti in celo presiti. Ja, predobro nam je, dajmo še malo davke povečat, da bo še več socialnega miru, da bo še več sitih in manj lačnih. Dajmo pozapret vse umazane tovarne in rajši razširimo javni sektor, ki je čist in ne proizvaja smradu in odpadkov. Povečajmo kazni za prekrškarje v firmah, ki ne spoštujejo vse zakonodaje povsem natančno, povečajmo obremenitev za sp-je, saj le ti sigurno goljufajo državo in dajmo povečat prispevek na plače, saj si delodajalci bašejo dobičke v prepolne žepe.
Saj vem, da se ta zgodba izpolnjuje že od leta 1991 naprej, samo morda gre prepočasi in se socialna bremena ne prerazporejajo dovolj hitro. Kljub vsem ukrepom še vedno nekateri kapitalisti bogatijo.
vinklj.kugla
# 26.05.2017 ob 18:27
haha zdj bo pa zgodbo o trajnosti prodaju. pa tip je v živlejnju tok hrane stran pometu da če mu drobtinca več ne pade na tla se ne reši pekla!
melanholik
# 26.05.2017 ob 22:45
sloman2015

# 26.05.2017 ob 16:54
Prijavi neprimerno vsebino povprečno slovensko gospodinjstvo ne zavrže toliko hrane kot govorijo predvsem so to hoteli gostilne itd največji krivci

Sploh ni res. Dejansko je ravno obratno. V trgovinah je odstotek zavržene hrane nekje okrog 5 %. Popolnoma razumljivo in najbrž neizogibno, če se želimo izogibat praznim policam in nezadovoljstvu kupcev. V gostilnah (ki jih ti omenjaš), ta procent naraste nekje do 15, kar bi se že dalo zmanjšat, po drugi strani pa s hrano, ki ostane na krožnikih, pač ni mogoče narediti ničesar drugega (bi se sicer dalo težit k temu, da bi je bilo čim manj). V gospodinjstvih pa, uh, po nekaterih podatkih procent dosega celo 50. Neverjetno je, koliko se meče stran. Skratka, kazanje s prstom na druge v tem primeru nikakor ni utemeljeno. Največ hrane zavržemo, khm, sami. Tako pač je.
Kazalo