Ekipi pivskih ljubiteljev in strokovnjakov je prav na zadnji avgustovski konec tedna uspelo zvariti pivo na Triglavu. Šlo naj bi za najvišje zvarjeno pivo v Evropi.
Petčlanska ekipa Pivopisa v postavi Andrej Colarič, Davor Mišmaš, Matej Pilat, Luka Pepelnik in Simon Koštomaj je svoj pohod začela na Pokljuki, kjer so si fantje razdelili vso opremo in surovine. Vsak član odprave je tako na hrbtu nosil okoli 12 do 15 kilogramov težko breme, kar je bil že prvi zalogaj. Pri načrtovanju poti je sicer pomagal tudi Jaša Zidar iz mikropivovarne HumanFish, sicer izkušen planinec, ki pa se samega vzpona zaradi obveznosti ni udeležil.
Po šestih urah so fantje najprej dosegli kočo na Doliču, naslednje jutro že ob 4. uri segreli vodo na 50 °Celzija, nato pa z njo vred nadaljevali vzpon proti Triglavu, kar je bilo z vso opremo na hrbtu še posebej težavno.
Na vrhu je bilo treba pohiteti, saj so vremenoslovci za tisti dan napovedovali popoldanski dež, tako da so morali kar pošteno zavihati rokave in delovati kot dobro naoljen ekipni stroj. "A vi boste pa golaž kuhali?" je bilo najpogostejše vprašanje mimoidočih ob pogledu na vso pivovarsko opremo.
Spet drugi so jih že pred odhodom, ko se je ideja nekaj tednov samo vrtela po njihovi strani na Facebooku, označili za "čudake" in "norce".
Ime? Triglavska šerpa.
A ti "norci" so v slovenski maniri vpisovanja v knjige rekordov ter podiranja takih in drugačnih mejnikov po dveh urah pivo zvarili, pri tem pa so imeli tudi malce sreče, da jim veter ni delal preglavic.
Glede na to, da je Triglav simbol Slovenije, so se brez veliko pomisleka odločili, da zvarijo "lahkoten slovenski ale", za kar so uporabili slovenski hmelj Bobek, da bi bilo pivo še nekoliko bolj gorsko, pa so med kuhanjem dodali še materino dušico.
Eden ključnih izzivov je bilo tudi hlajenje pivine, pri čemer so si iznajdljivo pomagali s hladnimi kamni, ki so jih našli ob Aljaževem stolpu. Kot so povedali za MMC, so bili hladni kamni praktično edina naravna "oprema" na vrhu Triglava, ki so tudi učinkovito rešili problematiko hlajenja.
Dilem glede imena ni bilo veliko - "triglavska šerpa" v spomin na nošenje na kilograme in kilograme opreme, kar je po besedah peterice močno zaznamovalo celoten projekt. Iz samo po sebi razumljivih razlogov so količine piva res omejene, ekskluzivno pa naj bi se ga dalo poskusiti na Pivopisovem pivovarskem izletu 10. septembra - če bodo kvasovke dovolj hitre. Za eno steklenico pa bodo izvedli tudi dražbo in izkupiček podarili v dobrodelne namene.
Najvišja evropska pivovarna na 1.560 metrih
Čeprav se fantje z rekordi ne obremenjujejo, saj pravijo, da je bila izjemna že sama izkušnja, je po podatkih Pivopisa triglavska šerpa, skuhana na 2.864 metrih, najvišje zvarjeno pivo v Evropi. Za najvišjo pivovarno v Evropi sicer velja Bier Vision Monstein v švicarskem Davosu, ki leži na 1.560 metrih nadmorske višine, še zdaleč pa njihovo pivo ni najvišje zvarjeno pivo na svetu.
Ta naziv naj bi tako pripadal osmim Američanom, ki so že leta 1998 v t. i. "operaciji hipoksija" (stanje pomanjkanja kisika v tkivih, velikokrat vezano na visoke vzpone, op. a.) zvarili pivo na najvišjem vrhu v Koloradu, 4.400 metrov visokem Mt. Elbertu.
Ameriška ekipa je sicer sama zase takrat trdila, da gre za najvišje zvarjeno pivo na zahodni hemisferi, saj so nekje slišali o varjenju piva ob vznožju Everesta, kar pa ni bilo nikdar potrjeno.
Za najvišjo komercialno pivovarno na svetu sicer velja Lhasa Brewery Company na 3.650 metrih, ki predstavlja 85 odstotkov proizvodnje piva v Tibetu.
Prijavi napako
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila. Komentiranje in objava vsebin - POGOSTA VPRAŠANJA IN ODGOVORI.
A na Doliču vre voda že pri 50 °Celzija?
Joj, K. S., res ni treba verjeti vsaki oslariiji, ki jo preberete. V Andih ima vsaj 10 mest cervecerie na bistveno večjih višinah (Potosi na 4060 m, La Paz in Oruro na 3800 m, Cusco in Huancayo na 3300 m, tudi Arequipa, Sucre, Cochabamba, Bogota in Quito nad 2000 m). V Afriki so vsaj Addis Abeba, Nairobi in Johannesburg višji od Davosa. Celo v tibetanski Lhasi so Kitajci postavili pivovarno (na cca. 3600 m). Zagotovo pa ste kdaj slišali za Corono, ki izvira iz mehiške prestolnice na 2250 m.
Vodo jim je uspelo zavreti pri 50°C, kar je edinstven primer na tem planetu.
In tole je uvrščeno med novice dneva s čimer se podpira pijančevanje.
V gorah bi morali prepovedati alkohol.Ne vem, ali morajo biti res dnevne novice pri nas o pivovarjih in vinarjih, kar je slaba popotnica za vse mlade.In potem se čudimo zakaj so poškodbe v gorah in zakaj je vedno več prometnih nesreč s smrtnim izidom, ter zakaj imamo mladino, ki popiva.Iz dneva v dan pa reklamiranje piva in vina.
V gorah bi pa sploh morali slediti na duh v zdravem telesu in gledati na čim bolj primerno vedenje v sožitju z naravo.
Popravljeno,
Za najvišjo komercialno pivovarno na svetu sicer velja Lhasa Brewery Company na 3.650 metrih, ki predstavlja 85 odstotkov proizvodnje piva v Tibetu.
No ja, oslarijo ste nadomestili z oslarijico (tudi bolivijske pivovarne so komercialne, npr. www.cbn.bo), ampak vsaj trudite se. lp
Vodo jim je uspelo zavreti pri 50°C, kar je edinstven primer na tem planetu.
To je pa bolj dokaz, da Kaja Sajovic napiše oz. prevede vse, brez sposobnosti kritične presoje ali znanja o čimerkoli. Sam osebno ji predlagam naj se bolj drži stvari, kjer objektivnih kriterijev, kot te palačinke so njaaaaamiiii ali ta juha je pa fuj, fuj, fuj.
ne vem kaj je slabše, duo cavazza ail to.
Se strinjam.Najbolj zanič reklama zadnjih nekaj let.Za kozlanje.Očitno posnamejo tako bedasto reklamo samo zato, da imajo strošek za firmo, da ne plačajo državi preveč davka od dobička in da pač neka klientela na ta račun zasluži, vse ostalo pa je primarnega pomena.
Podrli so tudi fizikalni zakon.
Vodo jim je uspelo zavreti pri 50°C, kar je edinstven primer na tem planetu.
Vaša trditev dokazuje, da ste špricali fiziko v srednji šoli. Vrelišče vode je namreč odvisno od zračnega tlaka! V ekonom loncu, v katerem je tlak višji kot je normalno zunaj, poteka vrenje pri višji temperaturi kot 100°C. Zato je hrana v njem prej skuhana.
Na višini 8000 m (Himalaja) je zračni tlak pod 400 milibarov, zato voda tam vre na temperaturi pod 80°C. To pomeni daljše kuhanje.
Za vretje pri temperaturi 50°C je potreben zračni tlak okoli 120 milibarov.
Res pa je, da na Doliču ni takih razmer in zato drži, da voda ni mogla zavreti pri 50°C (zapis je bil medtem že popravljen na pravilno "segreli").
Postopek varjenja so tako poenostavili, da ga bom zvaril med malico :-(
Vsako dejanje je boljše kot propaganda pijančevanja in en velik minus za ta prispevek.10 dejanj, ki jih lahko v trenutku narediš in so malenkost, da spustiš pešca, ki čaka na prehodu, da posadiš rastlino na vrtu, da pokosiš travo, da pohvališ svojega otroka, da se z njim poigraš...vse to je bolje, kot na Triglavu za samo promocijo in promocijo pijančevanja variti pivo.
Ko bo kateri od vas spletnih komentatorjev naredil nekaj omembe vrednega se oglasite pri vašem najljubšem novinarju
Če je ta "neverjeten dosežek slovenskega naroda" zate omembe vreden, potem pa lahko kar odpremo rubriko "Rekordi in dosežki Slovenije", pa bo vsak vaški Marjan prispeval svoje pijane dogodivščine s kotalečim se traktorjem, pa Joža ti bo tudi razložil, kako je med jago ciljal srno, zadel pa merjasca. Sami dosežki, ti povem...
Drugače pa, zanimivo ampak butasto.
Podrli so tudi fizikalni zakon.
Vodo jim je uspelo zavreti pri 50°C, kar je edinstven primer na tem planetu.
Nič takega. V vakuumski posodi lahko vodo zavremo pri še nižjih stopinjah. Dadol padeš LOL
leto 2016: Tale novica.
# 02.09.2016 ob 19:40
------------------------------------
No ja. Pa še kako so bili. Češko pivo je bilo včasih scalnica, nemško pivo na meji, poljsko in rusko si nista zaslužila naziva pivo, angleško dobro samo, če si imel že nekaj promil v riti, Zlatorog pa fantazija.
So mimo...in nikoli več jih ne bo. No, sej po pravici povedano niti ne vem, če so ti časi sploh kdaj bili...takrat še nisem zahajal na Češko...
No mogoče ni več najboljše, je pa vsaj v gostilnah najcenejši, glede na to da so te tanovi od mikropivovarjev svinjsko dragi.Ne vem moraš biti res strastni ljubitelj da plačaš povečini malce več kot 3€ za perček, če je pa boljši je pa tako stvar okusa.
Graf: http://docs.engineeringtoolbox.com/docum
ents/1344/boiling_point_water_elevation_
meter.png
# 03.09.2016 ob 20:26
.. a je še kdo prtisnu kšno poleg Aljaževega stolpa, al sm jst za v guinesa?
če imaš posnetek, potem boš prišel v zgodovino, drugače pa kakor kdo, kakor kdaj, Joža Čop v steni ni nikoli tega počel, prej in potem, nekateri gorniki pa niso bili tako principielni...
Ni čudno, da so nas še Čehi prehitel v kakovosti piva.