Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 59 glasov Ocenite to novico!
Ekipa Pivopisa po uspešno opravljeni nalogi. Foto: Pivopis
Pivino so hladili kar s kamni, ki so jih našli ob Aljaževem stolpu. Foto: Pivopis
Pohodniška oprema je pri nekaterih že precej zgodaj klonila. Foto: Pivopis

Dodaj v

Slovenci na Triglavu zvarili pivo - najviše v Evropi

Najtežji zalogaj - tovorjenje opreme
2. september 2016 ob 09:11
Triglav - MMC RTV SLO

Ekipi pivskih ljubiteljev in strokovnjakov je prav na zadnji avgustovski konec tedna uspelo zvariti pivo na Triglavu. Šlo naj bi za najvišje zvarjeno pivo v Evropi.

Petčlanska ekipa Pivopisa v postavi Andrej Colarič, Davor Mišmaš, Matej Pilat, Luka Pepelnik in Simon Koštomaj je svoj pohod začela na Pokljuki, kjer so si fantje razdelili vso opremo in surovine. Vsak član odprave je tako na hrbtu nosil okoli 12 do 15 kilogramov težko breme, kar je bil že prvi zalogaj. Pri načrtovanju poti je sicer pomagal tudi Jaša Zidar iz mikropivovarne HumanFish, sicer izkušen planinec, ki pa se samega vzpona zaradi obveznosti ni udeležil.

Po šestih urah so fantje najprej dosegli kočo na Doliču, naslednje jutro že ob 4. uri segreli vodo na 50 °Celzija, nato pa z njo vred nadaljevali vzpon proti Triglavu, kar je bilo z vso opremo na hrbtu še posebej težavno.

Na vrhu je bilo treba pohiteti, saj so vremenoslovci za tisti dan napovedovali popoldanski dež, tako da so morali kar pošteno zavihati rokave in delovati kot dobro naoljen ekipni stroj. "A vi boste pa golaž kuhali?" je bilo najpogostejše vprašanje mimoidočih ob pogledu na vso pivovarsko opremo.

Spet drugi so jih že pred odhodom, ko se je ideja nekaj tednov samo vrtela po njihovi strani na Facebooku, označili za "čudake" in "norce".

Ime? Triglavska šerpa.
A ti "norci" so v slovenski maniri vpisovanja v knjige rekordov ter podiranja takih in drugačnih mejnikov po dveh urah pivo zvarili, pri tem pa so imeli tudi malce sreče, da jim veter ni delal preglavic.

Glede na to, da je Triglav simbol Slovenije, so se brez veliko pomisleka odločili, da zvarijo "lahkoten slovenski ale", za kar so uporabili slovenski hmelj Bobek, da bi bilo pivo še nekoliko bolj gorsko, pa so med kuhanjem dodali še materino dušico.

Eden ključnih izzivov je bilo tudi hlajenje pivine, pri čemer so si iznajdljivo pomagali s hladnimi kamni, ki so jih našli ob Aljaževem stolpu. Kot so povedali za MMC, so bili hladni kamni praktično edina naravna "oprema" na vrhu Triglava, ki so tudi učinkovito rešili problematiko hlajenja.

Dilem glede imena ni bilo veliko - "triglavska šerpa" v spomin na nošenje na kilograme in kilograme opreme, kar je po besedah peterice močno zaznamovalo celoten projekt. Iz samo po sebi razumljivih razlogov so količine piva res omejene, ekskluzivno pa naj bi se ga dalo poskusiti na Pivopisovem pivovarskem izletu 10. septembra - če bodo kvasovke dovolj hitre. Za eno steklenico pa bodo izvedli tudi dražbo in izkupiček podarili v dobrodelne namene.

Najvišja evropska pivovarna na 1.560 metrih
Čeprav se fantje z rekordi ne obremenjujejo, saj pravijo, da je bila izjemna že sama izkušnja, je po podatkih Pivopisa triglavska šerpa, skuhana na 2.864 metrih, najvišje zvarjeno pivo v Evropi. Za najvišjo pivovarno v Evropi sicer velja Bier Vision Monstein v švicarskem Davosu, ki leži na 1.560 metrih nadmorske višine, še zdaleč pa njihovo pivo ni najvišje zvarjeno pivo na svetu.

Ta naziv naj bi tako pripadal osmim Američanom, ki so že leta 1998 v t. i. "operaciji hipoksija" (stanje pomanjkanja kisika v tkivih, velikokrat vezano na visoke vzpone, op. a.) zvarili pivo na najvišjem vrhu v Koloradu, 4.400 metrov visokem Mt. Elbertu.

Ameriška ekipa je sicer sama zase takrat trdila, da gre za najvišje zvarjeno pivo na zahodni hemisferi, saj so nekje slišali o varjenju piva ob vznožju Everesta, kar pa ni bilo nikdar potrjeno.

Za najvišjo komercialno pivovarno na svetu sicer velja Lhasa Brewery Company na 3.650 metrih, ki predstavlja 85 odstotkov proizvodnje piva v Tibetu.

K. S.
false
Prijavi napako
Komentarji
povzetek
# 02.09.2016 ob 10:35
"Po šestih urah so fantje najprej dosegli kočo na Doliču, naslednje jutro že ob 4. uri zavreli vodo na 50 °Celzija"
A na Doliču vre voda že pri 50 °Celzija?
Gaius Julius
# 02.09.2016 ob 09:34
Ne vidim nekega smisla v tem. Torej če se zmenim s kolegi in naslednji vikend nesemo ping pong mizo gor in zašpilamo nekaj partij na vrhu, bo tudi o nas članek?
josh k.
# 02.09.2016 ob 10:51
Največji, najdaljši, najtežji, najvišji...te stvati so mimo. Dejmo raje postat naj država.
ICWiener
# 02.09.2016 ob 10:45
ne vem kaj je slabše, duo cavazza ail to.
Torzo
# 02.09.2016 ob 10:49
Slovenci, lastniki najbolj bebavih rekordov na svetu.
Hik
# 02.09.2016 ob 11:41
Za najvišjo pivovarno na svetu sicer velja Bier Vision Monstein v švicarskem Davosu, ki leži na 1.560 metrih nadmorske višine

Joj, K. S., res ni treba verjeti vsaki oslariiji, ki jo preberete. V Andih ima vsaj 10 mest cervecerie na bistveno večjih višinah (Potosi na 4060 m, La Paz in Oruro na 3800 m, Cusco in Huancayo na 3300 m, tudi Arequipa, Sucre, Cochabamba, Bogota in Quito nad 2000 m). V Afriki so vsaj Addis Abeba, Nairobi in Johannesburg višji od Davosa. Celo v tibetanski Lhasi so Kitajci postavili pivovarno (na cca. 3600 m). Zagotovo pa ste kdaj slišali za Corono, ki izvira iz mehiške prestolnice na 2250 m.
Haloo
# 02.09.2016 ob 11:25
Podrli so tudi fizikalni zakon.
Vodo jim je uspelo zavreti pri 50°C, kar je edinstven primer na tem planetu.
yanker
# 02.09.2016 ob 09:30
Bedarija... kaj sledi, peka hamburgerjev in bureka na Triglavu!
dimmukomun
# 02.09.2016 ob 11:03
Ta RTV SLOže dolgo ni resen medij,če sploh je,a je to novica za ,,,
Hik
# 02.09.2016 ob 09:45
Dobro, da niso kuhali šnopsa. Bi plačali mastno kazen, razen če bi prijavili Aljažev stolp kot alfo.
sik
# 02.09.2016 ob 11:14
Še en dokaz, da smo Slovenci pijanci.
In tole je uvrščeno med novice dneva s čimer se podpira pijančevanje.
V gorah bi morali prepovedati alkohol.Ne vem, ali morajo biti res dnevne novice pri nas o pivovarjih in vinarjih, kar je slaba popotnica za vse mlade.In potem se čudimo zakaj so poškodbe v gorah in zakaj je vedno več prometnih nesreč s smrtnim izidom, ter zakaj imamo mladino, ki popiva.Iz dneva v dan pa reklamiranje piva in vina.
V gorah bi pa sploh morali slediti na duh v zdravem telesu in gledati na čim bolj primerno vedenje v sožitju z naravo.
Zoro27
# 02.09.2016 ob 11:53
Ko bereš takšne članke, se ti ideja o zaračunavanju dostopa na Triglav sploh ne zdi neumna.
Hik
# 02.09.2016 ob 11:57
sajovick
Popravljeno,

Za najvišjo komercialno pivovarno na svetu sicer velja Lhasa Brewery Company na 3.650 metrih, ki predstavlja 85 odstotkov proizvodnje piva v Tibetu.

No ja, oslarijo ste nadomestili z oslarijico (tudi bolivijske pivovarne so komercialne, npr. www.cbn.bo), ampak vsaj trudite se. lp
ICWiener
# 02.09.2016 ob 11:30
Podrli so tudi fizikalni zakon.
Vodo jim je uspelo zavreti pri 50°C, kar je edinstven primer na tem planetu.


To je pa bolj dokaz, da Kaja Sajovic napiše oz. prevede vse, brez sposobnosti kritične presoje ali znanja o čimerkoli. Sam osebno ji predlagam naj se bolj drži stvari, kjer objektivnih kriterijev, kot te palačinke so njaaaaamiiii ali ta juha je pa fuj, fuj, fuj.
sik
# 02.09.2016 ob 11:17
@ICWiener

ne vem kaj je slabše, duo cavazza ail to.


Se strinjam.Najbolj zanič reklama zadnjih nekaj let.Za kozlanje.Očitno posnamejo tako bedasto reklamo samo zato, da imajo strošek za firmo, da ne plačajo državi preveč davka od dobička in da pač neka klientela na ta račun zasluži, vse ostalo pa je primarnega pomena.
ivanl
# 02.09.2016 ob 11:34
Jaz sem včeraj imel v žepu radirko Pelikan, ko sem stal pri Aljaževem stolpu. Kolk pa to šteje, a bi blo za en članek: "Radirka na najvišji nadmorski višini v Evropi" ?
acoschwanz
# 02.09.2016 ob 10:43
Izvirna promocija:)
RJSlo
# 03.09.2016 ob 07:36
P. S. Moj rekord 17 litrov piva v enem dnevu. Med igranjem taroka. Kolega smo pa nezavestnega prinesli domov.
maturant
# 02.09.2016 ob 10:48
Pivo piss.
u qratz
# 02.09.2016 ob 11:54
kdaj jih pričakujemo na brniku ??
Matejko
# 02.09.2016 ob 16:49
Ljudje božji, a vam je jasno kako se naredi pivo ? Fantje so skuhali pivino, z njo se pa noben ne more nacukat, ker nima alkohola, saj se alkoholno vrenje še ni začelo! Potrebno je še dodati kvasovke in počakati priblizno 3 tedne, nato pa stekleniciti in dodati hrano kvasu za sekundarno fermentacijo! Drugače ni karbonizacije oz. mehurčkov!
BobPaisley1963
# 02.09.2016 ob 12:02
@Hallo
Podrli so tudi fizikalni zakon.
Vodo jim je uspelo zavreti pri 50°C, kar je edinstven primer na tem planetu.


Vaša trditev dokazuje, da ste špricali fiziko v srednji šoli. Vrelišče vode je namreč odvisno od zračnega tlaka! V ekonom loncu, v katerem je tlak višji kot je normalno zunaj, poteka vrenje pri višji temperaturi kot 100°C. Zato je hrana v njem prej skuhana.
Na višini 8000 m (Himalaja) je zračni tlak pod 400 milibarov, zato voda tam vre na temperaturi pod 80°C. To pomeni daljše kuhanje.
Za vretje pri temperaturi 50°C je potreben zračni tlak okoli 120 milibarov.

Res pa je, da na Doliču ni takih razmer in zato drži, da voda ni mogla zavreti pri 50°C (zapis je bil medtem že popravljen na pravilno "segreli").
Haloo
# 02.09.2016 ob 11:21
Več so ga spili kot zvarili.
Postopek varjenja so tako poenostavili, da ga bom zvaril med malico :-(
sik
# 02.09.2016 ob 12:11
Ko bo kateri od vas spletnih komentatorjev naredil nekaj omembe vrednega se oglasite pri vašem najljubšem novinarju. Če bo spisal članek o vas, čestitam. Do takrat je vaš hobi pač slovensko nevoščljivo komentiranje iz naslonjača. Očitno uživate v njem...

Vsako dejanje je boljše kot propaganda pijančevanja in en velik minus za ta prispevek.10 dejanj, ki jih lahko v trenutku narediš in so malenkost, da spustiš pešca, ki čaka na prehodu, da posadiš rastlino na vrtu, da pokosiš travo, da pohvališ svojega otroka, da se z njim poigraš...vse to je bolje, kot na Triglavu za samo promocijo in promocijo pijančevanja variti pivo.
Gaius Julius
# 02.09.2016 ob 11:51
@kaboom

Ko bo kateri od vas spletnih komentatorjev naredil nekaj omembe vrednega se oglasite pri vašem najljubšem novinarju

Če je ta "neverjeten dosežek slovenskega naroda" zate omembe vreden, potem pa lahko kar odpremo rubriko "Rekordi in dosežki Slovenije", pa bo vsak vaški Marjan prispeval svoje pijane dogodivščine s kotalečim se traktorjem, pa Joža ti bo tudi razložil, kako je med jago ciljal srno, zadel pa merjasca. Sami dosežki, ti povem...
zhak
# 02.09.2016 ob 11:45
Iz Pokljuke čez Dolič na Triglav? So pili že v dolini, pa šli malo cik-cak naokoli?
Drugače pa, zanimivo ampak butasto.
OnionRing
# 02.09.2016 ob 10:25
per za zmer.....kjerkol, kadarkol, kokrkol.......alko 4 eva pa se bl buta na visji nadmorski visini, dol pa s helihopterjem, ker so noge tezke in gredo po svoje.
Jimmy123
# 02.09.2016 ob 14:24
Bravo bravo!!! Pivo nardit je dosezek ze v dolini z vsemi pripomocki ki jih mamo. Face ste, drugic povejte kje se pije!
Kekec99
# 02.09.2016 ob 14:07
Fantje čutijo ljubezen do piva in gora, jim ni za zameriti ker so združili ti dve ljubezni.
fantasycamp
# 02.09.2016 ob 11:54
lepo bi bilo da tam naredijo kaj koristnega, kot da rečejo da bodo naredili kako veliko firmo ali pa posneli film, ne pa takoj se usekat...
por
# 02.09.2016 ob 11:29
@Haloo

Podrli so tudi fizikalni zakon.
Vodo jim je uspelo zavreti pri 50°C, kar je edinstven primer na tem planetu.


Nič takega. V vakuumski posodi lahko vodo zavremo pri še nižjih stopinjah. Dadol padeš LOL
yyyeb
# 02.09.2016 ob 11:18
zelo lepe slike, dober fotograf
veza
# 04.09.2016 ob 07:51
Torej, če bi res hoteli narediti pivo na vrh Triglava, bi morali tam delati tri tedne, torej, koga potem farbajo?
Špula
# 03.09.2016 ob 15:34
Hm ko smo pri rekordih, tsško rečem kolikojemoj, ker se ga ne spomnim
PačNekdo
# 03.09.2016 ob 08:57
Leto 2006: Kje vidite Slovenijo čez deset let?
leto 2016: Tale novica.
RJSlo
# 03.09.2016 ob 07:34
DrMinistr
# 02.09.2016 ob 19:40
------------------------------------
No ja. Pa še kako so bili. Češko pivo je bilo včasih scalnica, nemško pivo na meji, poljsko in rusko si nista zaslužila naziva pivo, angleško dobro samo, če si imel že nekaj promil v riti, Zlatorog pa fantazija.
DrMinistr
# 02.09.2016 ob 19:40
@RJSlo

So mimo...in nikoli več jih ne bo. No, sej po pravici povedano niti ne vem, če so ti časi sploh kdaj bili...takrat še nisem zahajal na Češko...
Špula
# 02.09.2016 ob 17:59
@RJSlo
No mogoče ni več najboljše, je pa vsaj v gostilnah najcenejši, glede na to da so te tanovi od mikropivovarjev svinjsko dragi.Ne vem moraš biti res strastni ljubitelj da plačaš povečini malce več kot 3€ za perček, če je pa boljši je pa tako stvar okusa.
bayernkini
# 02.09.2016 ob 17:51
respekt !
furs
# 02.09.2016 ob 17:02
Bravo. Še avtocesto naredite do vrha.
Bongzales
# 02.09.2016 ob 12:39
Točka vrelišča vode je odvisna od tlaka in njene kemične strukture, predvsem od tlaka. Tukaj je graf, ki upošteva padec atmosferskega tlaka z višino in njegov vpliv na vrelišče vode, da ne bodo rtv komentatorski znanstveniki preveč pametni kako voda ne more vreti pri 50°C. Na vrhu triglava je temperatura vretja okoli 90°C.
Graf: http://docs.engineeringtoolbox.com/docum
ents/1344/boiling_point_water_elevation_
meter.png
Murko
# 02.09.2016 ob 12:20
Neumnost...res nimajo nič pametnejšega za početi?
josh k.
# 02.09.2016 ob 10:52
*stvari
praufo
# 04.09.2016 ob 17:05
eno je pijančevanje, drugo pa pitje iz užitka po meri, najbrž tudi za žejo po dehidraciji ni ravno najbolj primerno, mogoče tisto z manj %, ampak tukaj je tema o nekem izdelku, ne o pijancih in še vedno ne razumem kako in zakaj se tega lotit, namreč potrebuješ določeno opremo, ki zagotovi določeno tempretaturo, ki je pa tukaj gor ni, tudi mehanik ne more popravit mopeda na triglavu, če prav se bo tudi to nekoč nekdo spomnil, ker pač nima ustreznega orodja in prostora, itd. lahko pa da bo improviziral, no pa saj vse se dela za neko promocijo, za miljon slikc na FB in na raznih portalih, ... slikce, slikce in slikce in polno blefa ... to je danes smisel, zato tudi pišete o tem, pa kaj bi drugega
veza
# 04.09.2016 ob 07:55
Lublanski
# 03.09.2016 ob 20:26

.. a je še kdo prtisnu kšno poleg Aljaževega stolpa, al sm jst za v guinesa?

če imaš posnetek, potem boš prišel v zgodovino, drugače pa kakor kdo, kakor kdaj, Joža Čop v steni ni nikoli tega počel, prej in potem, nekateri gorniki pa niso bili tako principielni...
Lublanski
# 03.09.2016 ob 20:26
.. a je še kdo prtisnu kšno poleg Aljaževega stolpa, al sm jst za v guinesa?
Gepard007
# 02.09.2016 ob 22:34
Bravo fantje! Izvirno!
praufo
# 02.09.2016 ob 17:02
osnove varjenja ali proizvodnja piva vsebuje bistveni element, ki se imenuje fermentacija, skuha se hitro, tudi na triglavu zavre na kuhalniku, nobene razlike al kuhaš čaj ali kakršnokoli brozgo, pretoči se še hitreje, vse je načeloma hitro, razen fermentacije, ki pri določeni temperaturi ni končana v enem dnevu (razen če se motim), kar pomeni da so naredili nekaj na pol, ali pa gor pustili in je treba nazaj, torej fermentatorja ni bilo videt razen nekaj piskrov in kuhalnik ... lahko se pa motim pa naj mi kdo razloži zakaj
angel2
# 02.09.2016 ob 13:41
Večja atrakcija bi bla, če bi se teli mladci otroke spravli delat na vrhu in to čez dan.
Ni čudno, da so nas še Čehi prehitel v kakovosti piva.
T-bag
# 02.09.2016 ob 12:55
Kazalo