Nenasytin tris. Foto: Facebook Food Adventure
Nenasytin tris. Foto: Facebook Food Adventure
Delikatesa ima svoje podružnice tudi na stojnicah. Foto: Facebook Food Adventure
Notranjost restavracije in delikatese. Foto: Facebook Food Adventure

Šele nekaj mesecev odprti Nenasyti gre precej na roke, da so se o njej takoj razpisali v številnih branih praških časnikih, kot sta Prague Post in Prager Zeitung.

Le dve mizi ima bistro na Eliášovi 16 v Bubeneču - za eno lahko sedi do 12 ljudi, intimnejša miza v kotu pa posede štiri jedce. Jedi slonijo na slovenski tradiciji, čuti se tudi sredozemski vpliv.
Jedilnik redno menjavajo, pač glede na letni čas in sezonsko zelenjavo. Svoje produkte lastnika dobivata neposredno s slovenskih kmetij in od ribičev, iz danega pa brez pretiranih komplikacij pripravijo vse od testenin (ročno delane) z rakci, hobotnice v pečici in črne rižote s sipami, do bržole z jajcem, segedina in jote.
Od pršuta do krofov
Potem je tu še pršut, črne olive in kakovostno olivno olje, ribja juha in solata iz mlade špinače in primorskega radiča s pinjolami, bučnim oljem, jabolčnim kisom in česnom. Pa klasična ocvrta piška s krompirjem ter račka z lisičkami in krompirjevim pirejem z istrskimi tartufi, domač kruh in krofi. Ne manjka seveda tudi slovensko vino, da vse to poplakne.

Restavracijo dopolnjuje delikatesa, v kateri prodajajo slovenske suhe mesnine in sire, vloženo zelenjavo in škatlice piranske soli, ki slovi kot ena najboljših v Evropi. Na praških ekoloških tržnicah pa se je Nenasyta oziroma Food Adventure, kot se tudi predstavlja, že uveljavila tudi s svojimi stojnicami s slovenskimi izdelki in jedmi "na žlico".

Osebni pristop
Kot piše Prague Post, je priljubljenost kmečkih produktov na Češkem relativno nov fenomen, da pa ima Slovenija dolgo tradicijo uživanja lokalnih in organskih specialitet, za kar se država prav gotovo lahko zahvali svoji raznoliki in rodovitni pokrajini. In še: "Slovenska kuhinja je talilni lonec širšega območja z bogatimi enolončnicami in obarami ter preprosto pripravljenimi testeninami in svežo morsko hrano."

Recenzentov pa ni navdušila samo avtentičnost slovenskih jedi, ampak tudi gostoljubnost in intimnost, ki v večjih lokalih nista mogoči, tu pa si lastnika (vodja kuhinje Primož Škerjanec in natakarica Meti Kosec, za katero pravijo, da je srce in duša bistroja) lahko vzamejo čas, da vsakemu gostu posebej razložijo izvor vsake sestavine in povedo kaj o kmečkem turizmu v svoji rodni državi.