Kulinarika
Restavracija Strelec
V petek se bo začel letošnji spomladanski Teden restavracij, v katerem bo vrata gostom odprla rekordna 101 restavracija. Najboljši slovenski kuharski mojstri in mojstrice bodo izbrane menije z najmanj tremi hodi tokrat ponudili po enotni ceni 18 evrov. Foto: Teden restavracij/Peter Irman
JB restavracija
Letos je na izbiro 101 restvracija. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

Slovenski kuharski mojstri kuhajo po enotni ceni

101 rekordna restavracija
14. marec 2018 ob 10:42,
zadnji poseg: 16. marec 2018 ob 18:05
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Če želite poskusiti jedi slovenskih kuharskih mojstrov in mojstric, ki na Tednu restavracij ponujajo jedi po enotni ceni 18 evrov, je zdaj pravi čas za rezervacijo mize. Začel se je spomladanski Teden restavracij.

Rezervacije so restavracije začele sprejemati 2. marca, prostora za mizami pa je še dovolj, pojasnjujejo organizatorji, Šola okusov Vivi.

"Prve dni sprejemanja rezervacij je vedno največji naval na nekatere ljubljanske restavracije, zato so že zapolnjeni nekateri večerni termini. A Teden restavracij je namenjen tudi temu, da ga izkoristimo za potovanje, izlet, obisk tistih restavracij, ki jih še nismo obiskali, o katerih morda še nismo niti slišali," je še dodala Violeta Mencinger.

Letošnja najbolj množična slovenska kulinarična akcija, v kateri bo sodelovalo osem novih restavracij, bo v znamenju pozdrava. "A to konec zime ne bo le pozdrav pomladi in prebujanju narave, temveč tudi pozdrav slovenskih vrhunskih chefinj in chefov svojim gostom," so na spletni strani zapisali organizatorji. Pozdrav iz kuhinje je namreč tista dobrodošlica, s katero se kuharski mojster predstavi gostom in jim napove, kaj in kako bodo uživali ob njegovi kulinarični predstavi.

"Primerjanje med restavracijami, chefi in jedmi dviguje kakovost slovenske kulinarike, zato vsak Teden restavracij poudari enega od pomembnih členov vrhunske kulinarike. Ker je ta vključen v meni Tedna restavracij, postane standard kakovosti, ki ga gostje nato zahtevajo vedno in povsod," je pojasnil selektor Tedna restavracij Uroš Mencinger.

Iz prejšnjih poudarkov Tedna restavracij je tako postalo nujnost, da kuharski mojster tradiciji dodaja lastno ustvarjalnost, da uporablja lokalne, sezonske in kakovostne sestavine ter zanje plete mrežo lokalnih pridelovalcev in dobaviteljev. Prav tako je že pričakovano, da predstavlja svoje jedi na krožniku tako, da gost hrano uživa tudi z očmi. "V letu 2018 temu dodajamo še chefovo dobrodošlico. Pozdrav iz kuhinje je namreč hkrati znak gostoljubja tradicionalne gostilne in znak odličnosti v vrhunski kulinariki," je dodal Mencinger.

Z zanimanjem za Teden restavracij so zadovoljni, čeprav je spomladi obisk vsako leto nekaj manjši od tistega v jesenski akciji. "Kljub temu pa računamo, da bo v 10 dneh najbolj kulinaričnega tedna 101 restavracijo in gostilno obiskalo približno 40.000 gostov," je dodala Mencingerjeva.

Ljubitelji dobre hrane bodo brbončice lahko razvajali do 25. marca. Akcija Teden restavracij pri nas sicer poteka od leta 2013, začela pa se je že leto pred tem v Mariboru v okviru Evropske prestolnice kulture.

D. S.
Prijavi napako
Komentarji
čik
# 14.03.2018 ob 11:20
to je cet :)
DrKult
# 14.03.2018 ob 20:36
evropa, eni ljudje res radi druge ponižujete. Človeku se zdi drago in je to izrazil. Tudi meni se zdi cena zasoljena. Pred parimi tedni sem v Podčetrtku na Štajerskem v priznani restavraciji za istih 18 eurov jedel najboljši steak, kar sem ga kdaj poskusil, pa za prilogo gratiniran krompir vključen v ceni. Porcija ni bila glih ne vem kako velika, a dovolj, da odrasel človek ne gre lačen iz restavracije. Prezentacija je bila tudi zelo lepa. Razumem, da so v LJ malo višje cene, vseeno pa gre za dogodek, katerega namen bi naj bil približati malo višjo kulinariko običajnim ljudem. Sem bil lani na Tednu Restavracij in pač iskreno rečeno ni vredno tega keša. Se je za, kot ti temu rečeš, "razvajanje" bolje odpeljat z družino na enodnevni izlet iz prestolnice in najdeš po Sloveniji super gostilne, v katerih za 18 eurov ješ kot kralj, pa ne ocvrtih kalamarov s tatarsko.
Res ste žleht eni, no...
pepipepi
# 14.03.2018 ob 23:00
Še pred dvema letoma je bil meni 13.- EUR. Sedaj so cene konkretno višje, poleg tega, da kar nekaj oštarij sladico zaračunava posebej.
Ideja je bila v redu,vendar mislim, da se bo na ta način v nekaj letih izpela.
trolicnez
# 14.03.2018 ob 14:36
18€/meni je vse prej kot poceni.
slovenkaaaa
# 14.03.2018 ob 11:31
Mi smo bili na zadnjem tednu restavracij, nismo bili zadovoljni s hrano, račun za 4 osebe pa je bil tudi daleč od nizkega.
Brannigan
# 16.03.2018 ob 13:01
Uf koliko komentarjev z neresnicami.
pred dvema letoma (2016) je meni bil 16 €.
13 € je bilo 2013

Cena 18 € je za 4 hode še vedno solidna, kdor ne meni tako, naj mi pove, kjer dobi 4 hode tako kvalitetne hrane (od pridelave surovin do samega kuhanja)

Vinska spremljava je vedno bila z doplačilom. Tu in tam so izjeme, vendar je to odločitev restavracije same.

Teden restavracij omogoča povprečnemu človeku dostop novih kulinarčnih smeri. Kjer smo prej poznali pohano, sedaj poznamo tudi poširano in flambirano...

Teden restavracij je ena boljših pogruntavščin neke branže, v tem primeru restavracij.
Gostje jedo dobro za tretjino nižjo ceno, restavracije pa so polne...
cvirn1
# 14.03.2018 ob 16:18
No, teden restavracij gotovo ni namenjen, da bi se clovek pokazal kje vse je jedel. Če placas 18 € za meni, se s tem nikakor nimas za hvalit in kazat naokoli, ce ves da so sicer meniji lahko brez problema 60 € in vec. Pa tudi takrat se seveda s tem ni za hvalit. Gres ker zelis ne pa zato da drugi vejo, da si tam.
josh k.
# 14.03.2018 ob 12:16
Vino ni vključeno tako, da je končna cena višja in ponavadi je treba top krožnik doplačat.
Dober tek.
BepaJoseph
# 15.03.2018 ob 00:17
Ni mi čisto jasno komu je namenjena ta ponudba? Za prosta mesta se zagrebejo tisti,ki med letom v te restavracije ne stopijo in ki jim v bistvu tovrstna ponudba hrane, ko se odločajo med letom za odhod v restavracijo, nikoli ne bi padla na misel razen ob tej priliki, ko imajo vtis, da je znižano...To so sprevideli tudi v restavracijah,ki sodelujejo v ponudbi in naglo višajo cene, da bodo teden končali vsaj z malo dobička.
iluzionistka
# 14.03.2018 ob 22:26
mene pa moti, da so nekateri ponudniki začeli računat dodatni krožnik. me zadeva niti ne zmoti toliko, če gre za kako dodatno predjed, ampak dodatno računanje sladic pa je nabijanje cene. pač ne daš 2 predjedi, da pridep v cenovni okvir. poleg tega te visnka spremljava pride vsaj 9€ na osebo v povprečju. ampak priznam, grema 2x letno, že od začetka, in se pustiva razvajati v okusih. in še vedno je ceneje kot pri rednih degustacijskih menijih.
PikiMiki
# 14.03.2018 ob 15:26
@evropa
''Če se gre vn jest se gre zarad razvajanja.''
In po tvojem se razvaja lahko samo tako da preplačaš stvar, pa da lahko stisneš fotko za na instagram, z pripisom o glej kje sem jaz jedel pa seveda najpomembnejše koliko sem plačal (ker to pokaže da kao veš kaj je dobro).
kingeston
# 21.03.2018 ob 09:33
Ah, vedno bodo ljudje, ki jim ne bo jasno zakaj je za vrhunsko kulinariku potrebno plačevati več kot kos dunajca v Jurmanu :)

ampak ta istim ljudem bo 100% jasno zakaj bi (seveda ne bodo, ker nimajo denarja) odšteli za brezvezno nemško značko avta 4× več kot za neko drugo, čeprav jim čisto enako in dobro služi...
:D slovenčkistan...
kingeston
# 16.03.2018 ob 10:17
ne upam si predstavljat kakšno kvaliteto hrane jeste vi, ki ste pripravljeni dati samo 6€ za polne krožnike hrane.
ampak ok, slovenec itq ne gleda na kvaliteto ampak samo da je najnižja cena. najslabše je dovolj dobro za nas...
Manc
# 15.03.2018 ob 10:10
Z gostilno, ki nudi hrano v akciji, je nekaj hudo narobe.
skoro84
# 15.03.2018 ob 08:23
Najboljsa trzna nisa v Sloveniji je, 1€ manj od konkurence...pa maš polno... dobro je pa glih tako, vsi bodo v to prepricani...le zakaj
evropa
# 16.03.2018 ob 15:34
Ah, vedno bodo ljudje, ki jim ne bo jasno zakaj je za vrhunsko kulinariku potrebno plačevati več kot kos dunajca v Jurmanu :)
ZIZITOP
# 14.03.2018 ob 14:12
Do zdaj smo bili deležni seznama, od danes naprej pa naj grem od oštarije do oštarije in sprašujem če imajo teden jedi z normalno ceno?
Bivši uporabnik
# 15.03.2018 ob 22:21
@Kekec99 Bine je to tko al tko se sam pred novinarji šminkiru, z aobičajne ludi mu dol visi in dela neke dolgocajtne, obične jedi. Pa tak "mojster".
Kekec99
# 14.03.2018 ob 13:42
Za 18€ se človek naje na polno, upam da na meniju ne bodo "specialitete" kot svinjski smrček ki ga je nudil Bine.
Jazst2
# 24.03.2018 ob 21:24
@Cyril
Bine je to tko al tko se sam pred novinarji šminkiru, za običajne ludi mu dol visi


No, končno smo odkrili problem..

običajnim ljudem je treba ugoditi pa je, kenede...

sam hudič je, da običajni ljudje nekako niso zanimivi, hahaha in običajno so zafrustrirani...

veš, za običajne ljudi je ljudska kuhinja ali pa veselje v čredi z modrijani in podobno... tam se držite in boste srečni!
Jazst2
# 24.03.2018 ob 21:20
Spet zafrustrirani slovencljni stresajo jezo na tiste, ki znajo uživati življenje.

zanimiva je ta vaša zafrustriranost, res... že kar klinična

sej bo sej bo... bo jutri kaj novega za glodati...
soc
# 18.03.2018 ob 13:53
Pogledam komentar nicka evropa in zraven vidim 9 plusov - in 19 minusov. Klavrna slika narodnega poprečja. Ne logično in tradicionalno dobroljubci Italijani in premožno razvajeni Avstrijci, v desetletju smo pri odnosu do kulinarike že zaostali za Hrvati (Zagreb in Istra so bili itak pred nami). Žal je to razvidno povsod, ne le na tem domačem portalu Levice. Tipični slovenski volilec je, da preživi, uživa pa pri tem le ob veliki porciji in nizki ceni. Klavrno. Zato so tudi volitve predvidljive...
Bivši uporabnik
# 15.03.2018 ob 22:22
Pa še to @Kekec99. težko se mu je prijavit na take dogodke a važn da na unem Business teku šminkira in kaže soje "mojstrovine."
aaa
# 16.03.2018 ob 12:08
@kingeston
In kakšna kvaliteta je to kar je na sliki? Je to neka super zdrava in kvalitetna hrana ali kaj? Meni deluje ogabno. Fensi in kvaliteta za mene ni ena in ista stvar.
Bivši uporabnik
# 16.03.2018 ob 06:20
Ugibam, kako se imenuje jed s prve fotografije. Morda - pijanski bruh v jesenskem listju z domačimi ličinkami?
Blumi
# 14.03.2018 ob 11:16
Bela pena, mljask!
Bivši uporabnik
# 16.03.2018 ob 07:22
Pizza, pa schpezzi in mirna glava. Pa kremsnita. Naj se grejo solit z to kvazi moderno slovensko kuhinjo. Cene pa take, da ni ok. Pa naj raje zaracuna 25 evrov po osebi, in naj vkljucuje vse, tudi sladico in kozarec vina ali neke druge pijace. vse ostalo je zavajanje. ko vas shisha bi rekli juznjaki, ja odo na chevape. ..I..
Vreizeja
# 16.03.2018 ob 15:30
Med "pohano" in "poširano, flambirano, pena, emulzija, espuma in sorbet motovilca" je precej sivega prostora.
Jesti goveje ličnice in misliti, kako je to fensi, je..... no, odločitev posameznika.

Vsakdo se sam odloči.
Fleaa
# 15.03.2018 ob 08:58
še en nateg modernega sveta.... je pa to umetnost, ne pozabit!!! in umetnost ni za vsakogar!!!
moraš imet mal bradce, pa kofimug za pasom.... čeprov taki raje plačajo 18€ za burger...
mogoče bi bilo treba razmislit in dati ceno menija za 5€, kot je cena neke povprečne malice v delavski menzi... predjed, juhco, glavno jed, sladico .... to se mi zdi bi blo fer do vseh
evropa
# 14.03.2018 ob 14:02
Kekec99
Če se gre vn jest se gre zarad razvajanja.
S takimi komentarji se vidi, da ste nakateri še vedno na nivoju "dejmo se ga čimveč najest za čimmanj denarja"
Najbolj, da greš pol v trgovino po eno "POLI" in pol kile kruha. Pa salame si ne pozab narezat na centimeter debelo!
Kazalo