Dežela kozolcev je prvi muzej kozolcev na prostem in tako izvrstno prizorišče za vrhunski festival, kjer bo prikazano najboljše iz regije Alpe-Adria. Foto: Alenka Lamovšek
Dežela kozolcev je prvi muzej kozolcev na prostem in tako izvrstno prizorišče za vrhunski festival, kjer bo prikazano najboljše iz regije Alpe-Adria. Foto: Alenka Lamovšek
Tomaž Kavčič velja za enega najboljših kuharskih mojstrov pri nas. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Cena vstopnic znaša 22 evrov, postopoma pa se bo zviševala do 35 evrov, za to ceno pa bodo obiskovalci lahko neomejeno okušali vrhunsko hrano in vina z območja regije Alpe-Adria. Foto: Alenka Lamovšek
Festival bo v Deželi kozolcev potekal prvič. Foto: Izbor
Franci Kek
Franci Kek - oče Rock Otočca - se seli v kulinarične vode. Foto: MMC RTV SLO
Med tistimi, ki na festivalu zagotovo ne bodo manjkali, je tudi Ana Roš iz Hiše Franko. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Izbor, ki bo z vrhunskimi vinarji in največjimi kuharskimi mojstri premierno potekal 20. junija v idilični Deželi kozolcev, sicer ne bi mogel biti dalj stran od blata in plastičnih pivskih kozarcev glasbenega festivala, ki je do leta 2012 tradicionalno potekal ob Krki, a idejni vodja ostaja isti - samo, da se je Franci Kek z leti premaknil na bolj sofisticirane žlahtne kapljice.

Kek ostaja na Dolenjskem, le da se je z Otočca premaknil v Šentrupert, najprodornejšo slovensko občino, v prvi muzej kozolcev na prostem, na katerega je župan Rupert Gole še posebej ponosen in na katerem namerava graditi turistično prihodnost kraja. Za zdaj mu gre dobro, saj je CNN prav Deželo kozolcev uvrstil na svoj nedavni seznam desetih razlogov, zakaj morate v Slovenijo.

V prodajo 2.000 vstopnic
Dva hektarja prostrana površina, na katero so preselili 16 kozolcev, bi lahko sprejela do 4.000 obiskovalcev, a so dali organizatorji v prodajo le 2.000 vstopnic, saj si ne želijo prevelike gneče ob največjih kuharskih mojstrih iz Slovenije in gostih iz tujine, med katerimi bodo tudi imetniki Michelinovih zvezdic.

Čeprav konkretna imena za zdaj ostajajo skrivnost, pa ni dvoma, da obiskovalci ne bodo razočarani, saj se je Kek za potrebe Izbora povezal s kuharskim mojstrom Tomažem Kavčičem z Zemona, na katerega prisega tudi marsikatero zveneče tuje kulinarično ime.

Več pa v spodnjem pogovoru s Francijem Kekom.


Kdaj bo znan program v celoti? Sprašujem, ker se zdi malce nenavadno, da gredo vstopnice v prodajo, preden je znan program ...
Računamo, da bo skoraj celoten program znan do konca aprila. Vse do 20. junija pa ga bomo bogatili. Vstopnice so sicer že v prodaji in to, da jih je tudi že precej prodanih, je dober znak. Ljudje so okvirno seznanjeni s tem, kaj lahko pričakujejo, jamstvo za to so - vrhunski kuhar Tomaž Kavčič, župan Šentruperta z Deželo kozolcev in organizator, ki je tudi že kaj organiziral.

Koga si lahko obetamo? Kako zveneče ime? Kdo od naših je že potrjen, kdo od tujih?
Na voljo bo pokušina jedi 20 kuharskih mojstrov, med njimi tudi od dva do štirje, ki se ponašajo z Michelinovimi zvezdicami, od Slovencev na primer poleg Tomaža Kavčiča tudi Ana Roš. Vinarji bodo s širšega področja regije Alpe-Adria. Med Slovenci boste težko našli koga, ki je med najboljšimi in ga ne bo 20. junija na festivalu Izbor v Šentrupertu.

Glede na to, da gre za (tudi) vinski festival, kje bodo obiskovalci lahko prespali? So okoliške nastanitve?
Obiskovalci bodo to zagato uspešno reševali na različne načine. Nekateri se bodo odpeljali s treznim voznikom, drugi bodo prespali v nastanitvah v radiju 20 kilometrov od prizorišča, do koder jih bodo prepeljali imetniki nastanitev, večina se bo odločila za poseben avtobusni prevoz, nekateri, predvsem Hrvatje, bodo to združili z večdnevnim obiskom. Dogovarjamo se tudi s Slovenskimi železnicami glede posebnih vlakov. Kljub vsemu bo število obiskovalcev omejeno, saj jim želimo zagotoviti ustrezno udobje.

Ste se zgledovali po kakem tujem festivalu, od kod ideja?
Veliko tovrstnih dogodkov v tujini je videl Tomaž, jaz sem le delal enega nekulinaričnega.

Kako drugače je preiti z organizatorja Rock Otočca na organizatorja kulinaričnih dogodkov? Mislim, da gre za ustrezen razvojni pojav, povezan z odraščanjem in zrelostjo let, v katerih sem. Sčasoma ni dovolj le pivo. Želiš tudi vrhunsko jesti in piti. Če se le da, za čim manjši denar. In lepo je pripravljati nekaj, kar delaš, kot bi delal zase.

Zakaj se zdi, da se zadnje čase vse vrti samo še okoli kulinarike in kulinaričnih prireditev?
Ko sem se z idejo oglasil pri Tomažu Kavčiču, je dejal: "Kulinaričnih dogodkov je ogromno. Sodeloval bom le, če se odločimo, da naredimo presežek."

Kako pa poteka sodelovanje s Tomažem Kavčičem? Veliko okusnih delovnih kosil do zdaj?
Niti ne. Je zelo zaposlen. Veliko je v tujini, kjer kot predavatelj oziroma kuhar sodeluje na raznih prestižnih prireditvah. Veliko se posveča svoji osnovni dejavnosti v dvorcu Zemono. Obenem tudi snema oglase za znano trgovsko hišo. Ko smo skupaj pa je res nepozabno. Predvsem v Zemonu. Veselim se obiskov tudi pri drugih sodelujočih. A za to bo čas šele jeseni. Predtem pa oni pridejo k nam. Vsi naenkrat, vsi na eno mesto.

Zakaj ravno Dežela kozolcev?
To je magična lokacija. Celo CNN jo je uvrstil med deset razlogov za obisk Slovenije. Na dveh hektarjih in pol šentrupertske doline je postavljenih 16 pokritih mikroambientov, ki tudi ob slabem vremenu zagotavljajo streho nad glavo. Mi smo se le odzvali klicu k organiziranemu razvajanju.