Pogled na La Cite du Vin. Foto: La Cite du vin/Anaka
Pogled na La Cite du Vin. Foto: La Cite du vin/Anaka
Čeprav po svetu najdemo nekaj vinskih muzejev, pa je bordojski nekaj prav posebnega. Foto: La Cite du vin
Gradnja je stala 80 milijonov evrov. Foto: Reuters
Obiskovalci se lahko podajo v virtualno popotovanje po muzeju. Foto: La Cite du vin
Stavba stoji prav na bregu reke Garonne. Foto: Cite du Vin/XTU
Bordeaux je nedvomno najbolj znana vinska regija sveta. Foto: Reuters
Za najboljše bordojce boste lahko odšteli pravo premoženje. Foto: EPA

Dolgo pričakovana bordojska atrakcija predstavlja tako enkraten in veličasten dodatek mestni veduti - zgradba je oblikovana v obliki dekanterja -, za nameček pa v njej lahko tudi okušate nekatera najboljša vina z vsega sveta. Kot je povedal izvršni direktor La Cité du Vin, Philippe Massol, gre za "prostor, ki združuje celoten vinski svet".

"Vinski Guggenheim", kot mu neskromno pravijo, so gradili kar deset let s proračunom 80 milijonov evrov (81-odstotno financiran iz javnih virov) in gre za enega najambicioznejših projektov vinskega sveta, ki naj bi obiskovalcem podajal tako bolj faktično zgodovino vina kot jim tudi pričaral tisti neotipljivo draž vina.

Zaobljeno stekleno-aluminijasto konstrukcijo drzne oblike sta oblikovala pariška arhitekta Anouk Legendre in Nicolas Desmazières iz biroja XTU, zunanjost je zasnovana hkrati v obliki dekanterja in kozarca, zrcala pa so postavljena v obliki, ki naj bi ponazarjala natakanje vina v kozarec (ali pa tok reke Garonne ali pa prepletenost vinskih vitic, kar vam bolj ustreza). S spreminjanjem dnevne svetlobe se spreminja tudi videz stavbe.

"Ta stavba ni podobna nobeni prepoznani obliki, ker gre za simbolno utelešenje duše vina med reko in mestom," razlagata arhitekta. "Vsak detajl arhitekture obuja dušo vina in tekočo naravo: organska zaobljenost brez šivov, neotipljiva in čutna."

Virtualno popotovanje po vinorodnih pokrajinah
Desetnadstropni muzej je s 55 metri višine najvišja stavba bordojskega središča, pokriva več kot 13.350 kvadratnih metrov, osrčje stavbe pa je stalna, 3.000 kvadratnih metrov velika visokotehnološka instalacija britanskih oblikovalcev Dine Casson in Rogerja Manna.

S pomočjo omenjene instalacije se obiskovalci lahko podajo na virtualno turo vinske kulture, od samega začetka vina do današnjih časov. Virtualno vas popeljejo z ladjico po reki in v vinograde, prav nič virtualno in zelo konkretno pa lahko na več postajah degustirate žlahtno kapljico - ob strokovni razlagi sommelierov.

"Vsak obiskovalec odkrije nov svet v tekočem, krožečem gibanju, ki vodi do nenavadne, brezmejne destinacije, kot popotovanje prek vijugaste kulturne krajine, ki hrani našo domišljijo," piše v opisu.

Razgledna ploščad z vinskim barom
V muzeju je tudi vrsta razstav (tako stalnih kot tri začasne), konceptualne butične trgovinice in mini kinematograf, v katerem bodo vrteli najrazličnejše videopredstavitve o vinu, občasno pa bodo v njem gostili tudi koncerte. Na voljo so tudi prostori, kjer se lahko sami preizkusite v pridelavi vina, ali pa se prijavite za ture do vinogradov.

Kot se spodobi, je v La Cité du Vin poskrbljeno tudi za vrhunsko kulinariko - v restavraciji Le 7 ustvarja kuharski mojster Nicolas Lascombes (La Terrasse Rouge, Saint-Émilion), za nameček pa se jedcem iz nje ponuja še osupljiv, 360-stopinjski razgled na reko in mestno nabrežje.

Vse to med tem, ko sedijo pod lestencem, narejenem iz nekaj tisoč vinskih steklenic. V pritličju je še bistro in vinski bar Latitude20, v katerem lahko izbirate med 800 vini iz 70 držav.

Kot razlaga Massol, v La Cité du Vin nimajo kakšne posebne ciljne skupine. "Želimo si mladih ljudi, starih ljudi, ljudi, ki vedo veliko o vinu, in ljudi, ki si želijo samo uživati v stavbi in razgledu," je povedal. Pričakujejo približno 400.000 obiskovalcev v naslednjem letu, pri čemer naj bi jih bilo kar 80 odstotkov Nebordeauxčanov, iz tujine pa naj bi jih bilo 40 odstotkov.

Trak prerezal Hollande
Da gre pri La Cité du Vin ne samo za izjemno pridobitev za Bordeaux, ampak za celo Francijo, priča tudi podatek, da je muzej slavnostno odprl francoski predsednik Francois Hollande, kljub temu, da ima v teh dneh precej dela s stavkami delavcev po vsej državi, za nameček pa so ga pred muzejem pričakali še protestniki, ki nasprotujejo uporabi pesticidov v vinogradih. Hollande je požrl tudi to, da si je oder delil z bordojskim županom Alainom Juppéjem, enem glavnih Hollandovih političnih nasprotnikov.

Bordeaux sicer trenutno vsako leto privabi šest milijonov obiskovalcev, pri čemer jih samo pol milijona pričakujejo za zadnji junijski konec tedna, ko bo v mestu potekala deseta izdaja bordojskega vinskega festivala.

Osnovna vstopnica za La Cité du Vin stane 22 evrov in vključuje en kozarec vina.