Kulinarika
Med šampanjci se bo predstavil tudi Pol Roger. Foto: Dean Dubokovič
Utrinek s premierne izdaje Top Vino leta 2016. Foto: Dean Dubokovič

Dodaj v

V Ljubljano prihajajo prestižni šampanjci in bordojci

Drugi festival Top Vino
3. oktober 2018 ob 15:18
Ljubljana - MMC RTV SLO

Po dveh letih se v Ljubljano vrača festival Top Vino, na katerem bo mogoče pokusiti tudi nekatera najdražja vina sveta.

Festival, za katerim stoji vinoteka eVino z Gašperjem Čarmanom na čelu, bo potekal 8. oktobra v Cankarjevem domu.

Poleg 30 slovenskih vinarjev se bodo predstavili tudi vinarji iz Hrvaške, Srbije, Avstrije, Španije, Portugalske, Gruzije, Nove Zelandije in ZDA. Med tistimi najbolj prestižnimi bodo zagotovo vina nekaterih najbolj zvenečih italijanskih kleti (med drugim Tenuta di Biserno, Vega Sicilia in Ornellaia), bordojski châteauji in šampanjci.

Posebej velja omeniti tudi zamejskega velikana Joška Gravnerja, ki bo imel na festivalu tri svoja vina.

Na letošnjem festivalu bo vinarjem namenjenega več festivalskega prostora, organizirane bodo delavnice, del prizorišča pa bo namenjen tudi ginom in gin tonikom.

Delavnica tudi s Caroline Gilby
Prva delavnica (13.30) bo na temo vinskih kozarcev blagovne znamke Riedel in bo razkrila, zakaj je izbor kozarcev za vino tako pomemben.

Ob 15.30 bo Primož Lavrenčič s Posestva Burja udeležence popeljal skozi vertikalo Burja Bela, vrhunec pa bo ob 17.30, ko bo vodička po svetu prestižnih vin Caroline Gilby.

Gilbyjeva se ponaša z najvišjim nazivom v svetu poznavalcev vin – Master of wine in predava na najpomembnejših vinarskih šolah in dogodkih. Število mest na delavnicah je omejeno, zato je predprijava na spletni strani evina obvezna.

Med dodatno ponudbo se bodo predstavljeni gini Martin Millers, Nordes, G’Vine, Gunpovder, Brin, Monologue, Fever Tree toniki in destilati Berte, Zariča in Tesseron Cognaca. Poskrbljeno bo tudi za kulinarični del, na voljo pa bo tudi plačljiva hrana.

Festival bo potekal med 13. in 19. uro, cena vstopnic v predprodaji je 42 evrov, na dan prireditve pa 50 evrov.

Slovenska vina: Gašper, Marjan Simčič, Burja, Blažič, Čarga, Dobuje, Dolfo, Guerila, Edi Simčič, Istenič, Kmetija Jakončič, Klet Brda, Korenika & Moškon, Movia, Pasji Rep, Ščurek, Šturm, Šumenjak, Sutor, Vinska klet Metlika, Steyer, Joannes, Frešer, Dora Erzelj, Puklavec FW, Oskar, Fedora, Gross.


Francija: Louis Max, Bailly Lapierre, Chateau de Minuty, Vincent Girardin, Salon Dellamote, La Chablisienne, Champagne Serge Mathieu, Ch. Figeac, Ch. Smith Haut Lafite, Ch. d'Yquem, Ch. Giscours, Ch. Du Tertre, Ch. Capbern, Ch. Calon Segur, Ch. Pontet Canet, Pol Roger


ZDA: Kendall-Jackson, Mt. Brave, Stonestreet, Rockbare, Verite.


Italija: Ornellaia, Tenuta di Biserno, Castello Banfi, Trevisiol, Gravner, Keber, Zidarich, Tua Rita, Sassicaia Nova Zelandija: Tenuta di Biserno Španija: Bodegas Bilbao, Torremilanos, Aalto.


Gruzija: Our Wine, Lagvinari.


Portugalska: Quinta do Vallado, Van Zeller, Esporao, Herdade Sao Miguel.


Avstrija: Weingut Gross.


Srbija: Vinarija Cilić, Vinarija ALeksandrović.


Hrvaška: Vina Matošević, Piquentium.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
pomorscak
# 04.10.2018 ob 17:36
Aja, vino je mamilo pa to...

Lahko pa das za novga mobilca €600..., ker to ni mamilo...

Saj ni noben rekel, da moras iti na razstavo...
vranek
# 03.10.2018 ob 22:30
Komenratorji ??????
maher
# 05.10.2018 ob 13:28
Revček, ki je za Bežigradom gojil nekaj sadik konoplje (gl. 24ur), pa v arest.
Moja dežela!
Highland
# 06.10.2018 ob 10:45
Slo.venec... Enkrat probam najdrazji avto, pa vidim, da je enak kot nek poceni avto (ima celo enako stevilo koles waw..) samo da ima vec konjev in nekaksno armaturno plosco iz umetne mase, kot jo imajo clioti in twingoti...
Fleaa
# 04.10.2018 ob 12:39
Kaja, me vzameš s seboj?
Postulat
# 03.10.2018 ob 18:30
Ne dvomim da bodo na voljo vrhunska vina, vendar vendar... hohštaplarije nisem nikoli dobro prenašal. Tam bo namreč zbran cvet teh subjektov. To najbrž pišem iz nevoščljivosti ker si tega ne bom privoščil. Na naslednjih volitvah upam da zmaga Luka Mesec in njegovi kameradi, tako da bo lahko posledično država regulirala najvišje dovoljne cene za vinske festivale, enako kot to počno za naftne derivate izven AC.
galoper
# 03.10.2018 ob 19:43
Umetno sestavljena pijača z naravno, je podobno sintetičnim mamilom.
bm1950
# 03.10.2018 ob 23:16

po potnik
# 03.10.2018 ob 15:58
Navdušen sem, da z svojim RTV prispevkom poleg izjemnega raziskovalnega, politično nepristranskega novinarstva v paketu financiram celo vrhunsko enologijo.
Včasih se na pošti ob plačilu položnice moram uščipniti če je možno da ta izjemen paket stane le 12,50 EUR/mesec in me uslužbenka ustavi, ko ji za plačilo dam 25 evrov.
Festivala se bom vsekakor udeležil.
Hvala za prispevek.

Očitno sem butelj.
Lahko prosim označite, ali je to sarkazem ali ne.
Vaših misli pa res ne znam brati ;-)
fago
# 04.10.2018 ob 07:39
Kakorkoli obrneš, alkohol je mamilo. To, da so naredili iz vinarstva, pivovarstva in žganjarstva psevdoumetnost, tega ne more spremeniti.
slo.venec
# 03.10.2018 ob 19:30
Enkrat probam najdražje vino, pa vidim, da je enak kot neko poceni vino, samo da ima več sladkorja in nek umeten okus, kot jih imajo čaji in sokovi.
Kazalo