Kulinarika
Kulinarični festival
"Imate prav, da tujci ne vedo veliko o kolinah, za to smo seveda krivi sami, ker tega ne znamo ustrezno predstaviti in predvsem ponuditi." Foto: Televizija Slovenija

Video: Kolin ne znamo ustrezno predstaviti in ponuditi

Ljubljana kot gastronomska prestolnica
16. november 2017 ob 21:28
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Novembra je Ljubljana tudi gastronomska prestolnica. V družbi kuharjev in vinarjev se vrstijo kulinarični dogodki, s katerimi si organizatorji želijo prestolnico postavili na gurmanski zemljevid.

Zavod Turizem Ljubljana je festival November Gourmet pripravil prvič, predstavitev pa je minila tudi v znamenju kolin. Organizatorji se želijo z gurmansko ponudbo približati vsem Slovencem, ker pa je november tudi mesec kolin, bi z njimi radi seznanili tudi tujce, ki pogosto menijo, da sta lokalni jedi burek in čevapčiči.

"Imate prav, da tujci ne vedo veliko o kolinah, za to smo seveda krivi sami, ker jih ne znamo ustrezno predstaviti in predvsem ponuditi," je za Televizijo Slovenija pojasnil etnolog Janez Bogataj.

"Predvsem je festival namenjen nam, domačinom, torej ne samo Ljubljančanom, pač pa Slovencem na splošno, da razumemo to odličnost naše gastronomske dediščine," pa pojasnjuje direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek.

Če je torta sacher sinonim za Dunaj, pa kuhar Luka Košir pravi, da mora Slovenija ubrati pot, na kateri se poudarja kupovanje lokalnih sestavin in se poskuša ubrati najkrajša pot od njive do krožnika.

"Prašič zaseda posebno mesto v slovenski družbi. Nikoli mu niso rekli, jutri te bomo zaklali, ampak jutri boš moral umreti. Za Slovence pa velja pregovor: Ni ga tiča čez prašiča," je sklenil Bogataj.

Več si lahko ogledate v spodnjem prispevku.

VIDEO
Ljubljana kot kulinarična destinacija
P. B., Boštjan Veselič (Televizija Slovenija)
Prijavi napako
Komentarji
Bubbles
# 16.11.2017 ob 23:14
moderni potrošniki....na kmetih se spomladi posadi njive, obreže trte, začne fotrati pujseka...celo leto se dela in rezultat je hrana za celo leto....modernim aka spar, tuš, merkator pridelovalcem to ni jasno....ni jim jasno koliko dela kmet v rezultat/hrano vloži čez leto in mu na smrt zamerijo ko končno požanje, obere, predela rezultat celoletnega dela, ki mu omogoča preživetje....... ostalega ne bi niti komentirala
gisky
# 17.11.2017 ob 02:02
Tisti, ki smo bili na kolinah oz. furežu (in smo s tem tudi gor rasli), vsaj vemo od kod meso prihaja. In nekateri znamo potem to spoštovati. In niti pomislimo ne, da bi zaradi tega postali vegetarijanci. Bi pa moral vsak, ki je meso to kdaj doživet. Je nekaj naravnega, nekaj osnovno človeškega v tem.

Če pa se misli kdo zaradi tega zgražat, pa naj prosim najprej pogleda kako kakšen muc poje miško, pa naj se nad tem zgraža.
mattyy
# 17.11.2017 ob 08:58
"Imate prav, da tujci ne vedo veliko o kolinah"

Če dva Ljubljančana vesta kaj o kolinah sem jaz... Prvo, bi vprašali, če so koline kakšna aplikacija za ajfona.
fafaron
# 17.11.2017 ob 09:00
Gisky,
Imaš kar prav.

Samo ne vem, če je to za kako trženje, šov ali turizem. Da bojo množice ljudi jodile gledat koline oziroma svinjoborbe, nad tem se lahko zgraža vsak vegan ali nevegan. Slej ko prej se bo našel matador, pod katerga klanjem bo prašič še pol ure živ.

Pri nas je svinja naprej dobila šus v čelo, mučenje ni bilo zaželeno. Poznam sicer primer, ko je mesar falil in svinja ni bila takoj gotova. Nisembil tam, a je bil bake šok. Tiste koline niso bile prave. Običaj je torej, da je čimprej"fertik".

Vsakršno namerno mrvvarjenje je za zapor. Trženje pa, tu ni kaj tržit.
Bubbles
# 16.11.2017 ob 22:39
hehehe...ok cenzura pa tko......lej, če hočeš papat travo izvoli...jaz bom papala meseka ......admini pa, če puščate komentarje ramusa bi lahko tudi mojega.....obljubim, da bo moj pujček košer
Jon
# 17.11.2017 ob 13:21
Komu bi pa lahko klanje predstavili na lep način? Drakuli? To je tako, kot bi se nacisti leta 43 spraševali, kako naj tuširanje s plinom v Dachau tujcem predstavijo na lep način. Ali pa bi se par Talibanov sekiralo, ker pretepanje žensk ne morejo predstaviti v vsej svoji lepoti. Pa Ku Klus Klan so imeli podoben problem.

Sedaj pričakujem kakšno nekreativno izjavo v smislu vegetarianci naj jedo travo in da je tudi to nasilje. Ja, klorofil teče v potokih in trava joka, bla bla bla
carlos_carlos
# 17.11.2017 ob 09:01
seven in ramus

nekako tako je, kot sta opisala. Vidva z zeloooo negoativno konotacijo.

Lahko bi bila toliko fer in napisala, zakaj je to tako, kot je. Še 30 ali 50+ leti v preteklosti niso imeli pozimi kaj jesti in so jedli meso. Prašičje. Govedo so rabili za delo. Perutnina je bila na jedilniku ob posebnih priložnostih in več x v pomladansko-poletnem času. Takoj ko je zelenjaval začela, so v večini jedli zelenjavo.

Sam sicer nisem pristaš prenažiranja z mesom, ampak kdor že mora jesti naj vzgoji sam, oz. kupi kvalitetno domače, ne pa iz intenzivne reje. Tehnologija nam omogoča, da lahko kvalitetno zelenjavo pridelujemo tudi dlje v zimo. Tako,d a je potreba po mesu toliko manjša.

za vaju pa grem stavit, da ne pridelujeta veliko sama dva. Ne bi utegnili deliti zgražanja po forumih. Če kupujeta po trgovinah pa tudi nista vzor kakršne koli etičnosti. Vaju pa najbrž tolažijo nalepke BIO in EKO na trgovinskih artiklih.
ZIZITOP
# 17.11.2017 ob 08:37
Še nikoli pri nas na vasi nisi slišal da bo pujs moral umret. Vedno smo klali prašiča in zato si ne izmišljaj.
Otoček
# 17.11.2017 ob 07:48
Ja gisky in ostali. Res je za slovenclne nekaj povsem naravnega rezati goltance in piti kri medtem ko otroci tekajo okoli ... smo pac se precej "naravno" nori in ni ne kaze, da se bomo v kratkem civilizirali.
Bubbles
# 16.11.2017 ob 23:35
v temi o koninah imate vegetarjanci žur :)
carlos_carlos
# 17.11.2017 ob 10:19
Ramus

potem je bolje kupiti v trgovini in brutalno nasilje otrokom prihraniti na kasnejše čase, ko bodo pripravljeni spoprijeti se s tako travmo? In ko jim domač muc hrčka, ki ga imajo neizmerno radi demolira? Ali jim pa prinese čudovito ptičko siničko in se malo z njo igra? Najbrž jih je še najbolje zapreti v en bolok nekje v mestu.

Pa naj svet spoznavajo preko tv-ja in interneta. UPS saj po tv pa drugega kot neizmernega nasilja tudi ni... (čeprav so oddaje o rastlinah).

PR dogodek se tiče hrane (kolin), kot lepo razlaga Prlek.

Če si slučajno vegi in hrano kupuješ, pa se lahko o neizmerni krutosti pozanimaš pri romunskih, moldavskih in še katerih delavcih na jugu Italije in po Španiji.
Ramus
# 17.11.2017 ob 09:42
Vidva z zeloooo negoativno konotacijo.

Kaj pa je bilo negativno? Opisal sem kot je,... pojdi na koline pa si poglej. Kaj od tega, kar sem napisal ni tako? Svinja je bila izredno inteligentna, ni hotela iz svojega boksa, ni hotela ven, ko so jo mamili s hrano, točno je vedela kaj jo čaka. Tudi vsi ostali prašiči so bili vsi tiho, kar sicer običajno niso, glasno krolijo ko pride gospodar zjutraj na krmljenje, kot bi ga pozdravljali. To jutro so bile vse tiho,... potem pa je sledilo kar sem napisal,...

To vsekakor niso prizori za otroke, ki so jokali in prestrašeni gledali agonijo in glasno cviljenje uboge živali,...
gisky
# 17.11.2017 ob 08:25
@ Otoček in seven7

človek je bil v svoji zgodovini lovec in je zmeraj ubijal živali. v naravi živali napadejo druge živali in jih požrejo. ubijanje zato, da se prehraniš je zato naravno (in ni to nekaj slovenceljskega).

vegetarijanci pa, ki ste to zaradi tega, ker mislite, da s tem ne ubijate živeli - naj vas malce informiram - zelo veliko mišk, zajčkov, podgan, veveric, polhov in drugih živali umre, ko se strojno obdeljujejo njive ( in tudi drevesa in grmičevje). ko gre kombajn na njive je to pravi mali masaker. tako, da glede števila ubitih živali niste skoraj nič na boljšem kot tisti ki jemo meso (edina izjema od tega je če si sami ročno pridelate vso hrano, nič ne kupujete v trgovini, pa potem bi bilo dobro še da ne uporabljate avtomobila,pralnega stroja, pa najboljše da se vsej uporabi elektrike odpoveste (ker tudi pri pridobivanju le te včasih umre kakšna žival))
fah-q
# 17.11.2017 ob 13:12
sem vege in ja, vsak mesojedec naj se udeleži kolin...in to od začetka, da lahko gleda kako odtega kri in kako se ta čas žival dere....takoj podpišem...nas bo hitro večina vegejev. tako pa folk niti ne poveže tega kako industrjsko tretiramo živali ko dobi šnicl v plastiko zavit v trgovini...
RJSlo
# 17.11.2017 ob 07:37
No ja. Za ono stran Trojan ne vem, toda na naši strani smo vedno klali prasice in ne prascev. Pet let zaporedoma je sodelavec doma gojil, hranil, skrbel za dve svinji, eno za doma eno za prodati. In ja, koline so bile kar nekakšen velik družinski dogodek ali praznik.

P. S. Še najbolj zanimivo pri vsem skupaj je to, da se, ko so se začeli kuhati ali peči prvi kosi mesa pojavijo na obisk sosedi, ki tega nimajo. Točno tisti dan nujno rabijo kakšen kos lesa, kakšen izvijač, ipd. :))))
Ramus
# 17.11.2017 ob 11:07
In ko jim domač muc hrčka, ki ga imajo neizmerno radi demolira? Ali jim pa prinese čudovito ptičko siničko in se malo z njo igra?

Saj je komentator otoček lepo napisal,..

Se posebej tiste, ki se zgovarjajo na to, da je ubijanje zivali za hrano naravno saj to pocnejo tudi druge zivali. Pa ravno te isti bi se verjetno najbolj glasno odzivali na opombo, da niso nic boljsi / cloveski od zivali.

Kako torej? Se zgledujemo po živalih? Najdeš opravičilo za izpostavljanje svojih otrok takšnemu brutalnemu nasilju kot so koline, v ravnanju mačk in drugih plenilcev? Resnično??!
fafaron
# 16.11.2017 ob 23:22
Mi2 blesti v predstavitvi kolin.

Idila, ne?
Ples
# 16.11.2017 ob 23:07
Tako da bi me res zanimalo videnje tega najpametnejšega Bogataja ...
prizemljen
# 19.11.2017 ob 18:30
kristjan31

Kot je bilo menda to dokazano za jajca, maslo, celo mleko. Sedaj pa priznavajo, da so milo rečeno zavajali.
prizemljen
# 17.11.2017 ob 16:18
Pri nas ni bilo kolin, ampak se je klalo in ne jemo kolin ampak meso od preseta ali klanje ali klobase in prato in špeh in panceto in mulce....In o teh - materialnih kolinah govori Bogataj. Bodimo še bolj natančni: govora je o vsem svinjskem mesu in izdelkih iz njega, ki se jih poje sveže, se jih torej ne suši. Govora je torej o kolinah kot jedeh! Bogataj dovolj jasno pove, ko omeni čevapčiče in burek.
Kar pa se tiče samega zakola je marsikaj (tudi) drugače, kot pišejo nekateri in ne vsi iz prve roke. Otroke so vedno poslali v hišo oz. so nas opozorili naj se umaknemo. Ne nazadnje so tudi naši starši zrasli tako. Počasi nam je prišlo v zavest, kako se najhitreje in s čim manj mukami ubije žival za hrano ali pa bolno za v jamo. Tisti, ki smo zrasli na kmetiji smo se tega navadili (eni lažje, eni težje, eni nikoli in vedno potrebujejo nekoga drugega, da poskrbi za odslužene kokoši recimo) in številni to počnemo po potrebi še danes. Sploh ni vedno lahko, je pa potrebno to storiti, če hočeš jesti meso, v kar pa nikogar ne silim. V naši družini smo začeli s kurami, pa zajci, z bratom sva od kakega sedemnajstega leta naprej običajno poskrbela za kozličke in dovolj spretnih odraslih za prašiča ali govedo. (Spomnim se, da je eden mojih mlajših bratov kot pobič vedno hotel držati pujsov rep, ko so ga "brili".) Na začetku je precej težje, ker se bojiš, da ne boš dovolj spreten in boš žival mučil, zato pa imaš pomoč (Sploh je na normalnih kmetijah prvo pravilo, da se žival čim manj matra. In nobena žival, ki ki je šla pri nas pod nož se ni drla, medtem ko bi ji puščali kri, ker je vsako sorazmerno lahko pred tem spraviti v globoko nezavest. Ne vem kje je fah-g to videl, mogoče v industrijski klavnici.), potem se pa zverziraš. Spet eni bolj eni manj. Na koncu je bilo običajno tako kot povsod, da smo eni opravljali v glavnem ena, drugi v glavnem druga dela, vsi pa še vedno znamo vse, samo različno spretni smo pri tem. Enako kot se navadiš kidati in trositi gnoj, sejati in pleti, pobirati koloradske hrošče in jih pobiti, pomolsti, pobirati in uničevati polže in še marsikaj. Krog življenja in prehranjevalna veriga.
Ramus
# 17.11.2017 ob 10:13
ki se zgovarjajo na to, da je ubijanje zivali za hrano naravno saj to pocnejo tudi druge zivali

To je pa čisto logična posledica socialnega darvinizma v našem šolstvu,...
Ramus
# 17.11.2017 ob 10:01
seveda so za otroke. Za vse so. In če so jim starši prav razložili, niso jokali zaradi strahu, ampak zaradi tega

.... ker gre za prizore brutalnega nasilja in okrutnosti, ki otroka močno zaznamuje in jim nikoli ne bi smeli biti priča, tale dotični gospod etnolog, pa bi iz tega naredil PR dogodek. Saj bodo rekli, da smo malo nori,...
Jon Sneg
# 17.11.2017 ob 08:30
Sam proces zakola prašiča (tudi furež svije) je bil včasih pospremljen s parimi "štamperli" domače "žganice". Gospodar je navadno mesarju ves čas, tudi ko je bil že pujs "razkomadan", pridno nalival,..., ob tem da je gospodinja negodovala, da bo le-ta preveč "fajhten" in da bo naredil slabo "maso" za klobase,...
Kapitan Kljuka
# 17.11.2017 ob 08:11
Hehe, dušebrižniki in mestni finjaki...

Ko pa jim daš pred nos sveže krvavice, bodo pa cmokali in mljaskali na polno...
tulumba
# 17.11.2017 ob 07:50
Ramus pa, kot da si bil na kusturičevih kolinah....v srednjem veku. Zame so koline, kot zate nabiranje čemaža...
Odnosa do hrane nam manjka slovencem.
RJSlo
# 17.11.2017 ob 07:40
Ramus
# 16.11.2017 ob 21:58
Nič niste zamudili, če še niste bili na kolinah,...
------------------------------------------------
No ja. Najprej milorečeno so tudi koline neka vrsta socializacije oziroma druženja, lahko samo družina, lahko tudi s prijatelji.

Drugače pa tvoje blodnje in smetenje vedno manj pašejo na ta portal.
yanker
# 17.11.2017 ob 07:31
Če vsi rinejo na bikoborbo, ne vem zakaj ne bi na koline, kjer je zraven še pojedina.
gisky
# 17.11.2017 ob 12:04
@otoček
Prav zanimivo je brati komentarje. Se posebej tiste, ki se zgovarjajo na to, da je ubijanje zivali za hrano naravno saj to pocnejo tudi druge zivali. Pa ravno te isti bi se verjetno najbolj glasno odzivali na opombo, da niso nic boljsi / cloveski od zivali. Se dobro da znamo tako "racionalizirati" da smo vedno "zmagovalci".

jaz nimam čisto nobenega problema s tem, da rečeš, da smo ljudje tudi živali, saj to tudi dejansko smo. Ne vem zakaj bi se morali pretvarjati. in kot sem že prej napisal, tudi pridelava vegetarijanske hrane ubije ogromno živali. na jetra mi grejo tisti vegetarijanci, ki se imajo zaradi tega, ker so vegetarijanci za nekoga bolj posvečenega, boljšega... nič boljši in nič slabši niso od nas ki jemo meso, in ki vemo kako do tega mesa na krožniku sploh pride.
prlek75
# 17.11.2017 ob 09:34
Koline pomenijo vec reci.
1. dogodek - ste ze veliko vsi o tem napisali... :)
2. hrana, ki se imenuje koline
Kar domnevam, da je tudi poanta na gurmanskem sejmu, ali pac kako se ze rece.

Koline so pri nas krvavice in se veliko vec. Po domace jih kar locimo na črne, sive, bele...koline.
Črne koline - so krvavice, se pravi riž, malo ajdove kaše, kri, maščoba, pa začimbe
Sive koline - ajdova kaša, maščoba, začimbe
Bele koline - prosena kaša, maščoba, sladkor, začimbe...

Me zanima na kak način še ostali delate koline (hrano mislim).
seven7
# 17.11.2017 ob 08:09
Kaj sem si kot otrok zapomnil od kolin:

Kako smo otroci z grozo skrili v kuhinjo ko so cvilečega prašička vlekli na dvorišče. Še sedaj se spomnim teh obupanih zvokov prašička ki so nam parali ušesa.

In potem pok in ubita je bila nedolžna žival. Ko sem bil parkrat na dvorišču me je bila groza tistega prestrašenega pogleda prašička ki je nekako vedel kaj ga čaka.
Prestrašen pogled upirajoče telo ko so ga zvezanega vlekli na dvorišče. In pok. Telo trza oči se ornejo morilec zarije nož v vrat kri šprica telo trza kriki nemočnega prašička ponehajo. Telo se umiri. Smrt.

Morilci veseli nad opravljenim delom.

Otroci v šoku. Ravnokar pred našimi očmi so naši sorodniki ubili žival.

Ne hvala.

Postal sem vegetarijanec. Ni mi potrebno živet na račun ubijanja drugih čutečih živih bitij.
Ples
# 16.11.2017 ob 23:02
"Imate prav, da tujci ne vedo kaj dosti o kolinah, za to smo seveda krivi sami, ker jih ne znamo ustrezno predstaviti in predvsem ponuditi," je za Televizijo Slovenija pojasnil etnolog dr. Janez Bogataj"

Kakšna pa bi bila ustrezna predstavitev kolin? :O
Ker koline niso samo končni izdelek, ampak vsa procedura že pred tem, kot jo je opisal @Ramus.
Koline so običaj na slovenskih kmetijah, eni ga dojemajo kot praznik, žurajo zraven.
No, kako to prikazati privlačno? To klanje, to vlečenje notranjih organov ven ... Res seksi -ccc
kristjan31
# 18.11.2017 ob 15:24
Že leta 1995 je bilo dokazano, da živalske beljakovine povzročajo povečano smrtnost in povišan krvni holesterol, tej umotvori pa še vedno trosijo laži in perejo narod.
zapravico
# 18.11.2017 ob 08:22
Kadar se kolje pujceka,se zmeraj zbere kar lepo število njihovih sorodnikov
Ramus
# 17.11.2017 ob 16:26
To so dejstva

Ti in tvoj somišljenik sta oblikovala tezo človek=žival,... jaz pa sem ti samo pokazal kako nevzdržna, dvolična je takšna drža. Človek ni žival.
prizemljen
# 17.11.2017 ob 16:25
In ker ste eni privlekli zraven še pokojne ljudi. V naši žlahti se nas smrt tiče. Če je le mogoče, umirajo doma in otroci to vedo in se poslovijo. Njegovega trupla ne skrijemo za teden dni do pogreba v pogrebno podjetje, potem pa v pepel in žaro ter za fotografijo.
Ramus
# 17.11.2017 ob 13:00
da se zgledujemo po živalih, ampak smo živali.

Vem da te o o socialnem darvinizmu niso učili v šoli, ampak takšna miselnost kot jo zagovarjaš je pripeljala do evgenike, druge svetovne vojne in tudi holokavsta. Tudi brutalen odnos človeka do svojih bližnjih in do živali izvira iz tega prepričanja, da smo zgolj živali,...

Sedaj pa s svojim somišljenikom carlosom poizkusita odgovoriti na njegovo dilemo glede pokopavanja svojih bližnjih,... zakaj pa bi jih sploh pokopavali? Odvrzite jih v gozdu, saj smo tako in tako samo živali,...
gisky
# 17.11.2017 ob 12:09
@Ramus
Kako torej? Se zgledujemo po živalih? Najdeš opravičilo za izpostavljanje svojih otrok takšnemu brutalnemu nasilju kot so koline, v ravnanju mačk in drugih plenilcev? Resnično??!

ne, da se zgledujemo po živalih, ampak smo živali. resnično. si osnovnošolsko biologijo malo prespal, kajne?

In brutalno nasilje nad živalmi (predvsem miši, zajci, podgane,...) je tudi ko gre kombajn na njivo in požanje žitarice. Naslednjič ko boš jedel kruh se raje ne spomni koliko živali je zato moralo umreti, če imaš s tem težave. se mi zdi da si takšen, da si zatiskaš oči pred tem kakšen svet dejansko je.
kristjan31
# 18.11.2017 ob 15:34
Še kar naprej trdijo, da je meso zdravo in potrebno za življenje človeka, čeprav ni, samo zato, da ga lahko še naprej na veliko prodajajo in služijo z njim, ter da ne propadejo vsa delovna mesta, ki so bila s tem ustvarjena.

V resnici je bilo že leta 1995 dokazano, da povečan vnos živalskih beljakovin povečuje smrtnost in nivo holesterola v krvi.
hizli tren
# 18.11.2017 ob 14:47
@seven7 # 17.11.2017 ob 08:09
Postal sem vegetarijanec. Ni mi potrebno živet na račun ubijanja drugih čutečih živih bitij.
------------------------------------------

sej veš da je dokazano da tudi rastline čutijo?
ne se delat finega...
nikhrast
# 18.11.2017 ob 00:43
Krvave klobase, to bi pa res privabilo elitne turiste. Potomci Slovencev so mogoče slišali za koline, krvave klobase..., ne verjamem če bi jih pa jedli.
fah-q
# 17.11.2017 ob 13:23
@gisky
Ne vem zakaj bi se morali pretvarjati. in kot sem že prej napisal, tudi pridelava vegetarijanske hrane ubije ogromno živali. na jetra mi grejo tisti vegetarijanci, ki se imajo zaradi tega, ker so vegetarijanci za nekoga bolj posvečenega, boljšega... nič boljši in nič slabši niso od nas ki jemo meso, in ki vemo kako do tega mesa na krožniku sploh pride.

se pravi, če nekoga zaplinijo v aušvicu al pa če ga povozi avto je čist isto? si bil kdaj na kaki farmi (prašičji, kokošji itd)? to je industrija. in živali tam so kot šraufi. če je zate to normalno potem te hvalabogu ne poznam.
carlos_carlos
# 17.11.2017 ob 12:12
Ramus

ne rabim opravičila. To so dejstva. Učiti je potrebno, postaviti stvari v kontekst. Ne pa gledati,
kako otroci jočejo in imajo potem življenjske travme.

Pa še to ti dodam. Ko, (bog ne daj, ampak se zgodi) umre kdo od bližnjih, recimo kakšna starješa teta, pa stric... Potem tudi da slučajno ne bi kdo bil zatravmiran naročimo pogrebni zavod, ne vem kaj vse, da ja naši mali ne bi zraven bili udeleženi in slučajno imeli kakšnih travm.

Misliš, da je en maček slabši od človeka oz. od tebe razsvetljenega vegetarijanca, ker se hrani s hrčki in ptiči?
Otoček
# 17.11.2017 ob 10:02
Prav zanimivo je brati komentarje. Se posebej tiste, ki se zgovarjajo na to, da je ubijanje zivali za hrano naravno saj to pocnejo tudi druge zivali. Pa ravno te isti bi se verjetno najbolj glasno odzivali na opombo, da niso nic boljsi / cloveski od zivali. Se dobro da znamo tako "racionalizirati" da smo vedno "zmagovalci".
carlos_carlos
# 17.11.2017 ob 09:54
ramus

seveda so za otroke. Za vse so. In če so jim starši prav razložili, niso jokali zaradi strahu, ampak zaradi tega, ker jim je bilo žal za živalijo (kot vsem ostalim pri hiši). To je pač cena. Ni je lahko sprejeti. Je travmatično kot marsikaj drugega v naših življenjih.

Vsekakor je pa vse skupaj čisto drugače, ne bom rekel pozitivno, v primerjavi z vzrejo po farmah in potem predelavi v klavnicah in industrijskih obratih.

Kako gre družba dalje, grem stavit, da bodo koline doma poskušali iz higiensko zravstvenih razlogov omejevati. Beda.
nikhrast
# 17.11.2017 ob 00:07
Koline, pa sauerkraut zraven..., turisti bodo rekli da so v Nemčiji.
Ramus
# 16.11.2017 ob 21:58
"Imate prav, da tujci ne vedo kaj dosti o kolinah, za to smo seveda krivi sami, ker jih ne znamo ustrezno predstaviti in predvsem ponuditi," je za Televizijo Slovenija pojasnil etnolog dr. Janez Bogataj"

Ja saj veste, to je tisto, ko se kopica možakov zbere na dvorišču, privlečejo svinjo na dvorišče, ki cvili in se upira na vse kriplje. Ko jo dedeci zagrabijo se začne neusmiljen boj za preživetje, svinja pretresljivo cvili, mesar pa ji zarine nož v goltanec, kar pospremi pretresljivo hropenje uboge svinje, ki sedaj hrope in se duši v lastni krvi, med tem ko ji puščajo kri,.... seveda poznamo vsi ponarodele zgodbe, kako so svinje že pobegnile klavcem, do tega, da so jih pustili na pol mrtve, dokler jih niso "prebudili" v kalupu, ko so jih polili s kropom in so tako svinje napol zaklane in poparjene tekale po dvorišču,...

vsi tako zbrani na dvorišču, tudi otroci seveda, to morajo videti kako bo mesar zaklal prašiča,... to je dogodek dneva. Potem pa klobase, takšne in drugačne, pa obvezna juha iz uhljev in parkljev, pospremljeno z obilo alkohola,... na koncu pa pride tisto glavno, kot pravijo "kralj živali" in nezmerno nažiranje do poznih večernih ur,....

Nič niste zamudili, če še niste bili na kolinah,...
Ramus
# 16.11.2017 ob 23:44
Idila, ne?

Manjkata samo še dve prsati blondinki in turbofolk harmonka pa smo zmagal,... ;)
carlos_carlos
# 17.11.2017 ob 13:32
fah q

se strinjam z vsem napisanim v prvem postu. Vsak naj gre gledat, pa ne samo gledati, ampak tudi pomaga naj in prevzame svoj del odgovornosti.

ramus

ne filozofiraj. Kar se tiče odnosa do smrti in pokojnikov, je to dandanes nekaj kar se nas ne tiče. nekdo tretji opravi. Tebi podobni (domnevam) pa nekje daleč stran lepo salonsko debatirate o tem kako težko je koga pokopati. In to iz vseh možnih vidikov. Pa fino je, da je tisto na pokopališču trajalo samo 12 minut.
Kazalo