Pastirstvo na Veliki planini nad Kamnikom je še zelo živo. Foto: RTV
Pastirstvo na Veliki planini nad Kamnikom je še zelo živo. Foto: RTV

Izdelava trniča je na planini že skoraj zamrla oziroma so ga promovirali zgolj kot spominek. V okviru projekta Trnič na vsako mizo, ki poteka pod okriljem Okusi Kamnika, pa so ga na Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik ponovno oživili. Vrnili so mu prvotni namen, torej uporabo kot živilo in kot obliko konzerviranja odvečnega mleka na planini.

Trnič se uporablja v vsakodnevni prehrani, pogosto kot dodatek jedem. Namen dneva trniča pa je seznanjanje ljubiteljev planine in pastirske dediščine s tradicionalnimi običaji ter ohranjanje in širjenje običajev.

Na Veliki planini so v okviru dneva trniča potekale tudi delavnice rezljanja pisav in prikaz sirjenja po starem. Obiskovalci so izvedeli vse o trniču, ki so ga nekoč pastirji izdelovali kot simbol ljubezni. Po izročilu so pastirji trniče jeseni ob koncu paše podarjali svojim izbrankam, ženam in dekletom. Število trničev je bilo vedno parno. Pastirji so enega obdržali, drugega pa podarili izvoljenkam. Danes sir večino izdelujejo ženske.

Več v prispevku novinarja Jana Novaka.

Dan Trniča na Veliki Planini
Dan Trniča na Veliki Planini