Sommelierji so Slovenijo usidrali na svetovni vinski zemljevid. Foto: Reuters
Sommelierji so Slovenijo usidrali na svetovni vinski zemljevid. Foto: Reuters

Zdaj je pri nas 845 izšolanih sommelierjev, petdeset jih je končalo tudi najvišjo stopnjo izobraževanja. V svetovnem vrhu so Japonci, Francozi, Italijani in Nemci, slovenski poznavalci spajanja vin s hrano so jim na tekmovanjih tik za petami.

V četrt stoletja so sommelierji Slovenijo dodobra usidrali na svetovni vinski zemljevid. "Vsi tisti, ki pridejo zdaj v Slovenijo - od svetovnih sommelierskih prvakov do različnih strokovnjakov - vsakdo, ki pride sem, je presenečen nad našim delom, nad našimi vini, kulinariko," je povedal Ivan Peršolja, predsednik društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije.

Slovenski sommelierji so uspešni na velikih prvenstvih, med najboljši sommelierski podmladek sodi tudi študentka vinogradništva novogoriške Univerze, ki je postala evropska viceprvakinja mladih vinskih strokovnjakov v Parizu. "Zdaj, kako uriš svoje čute, je pa čisto preprosto. Samo treba je poskusit čim več vin, si jih vtisnit v spomin in mislim, da je to - to," pravi Vanesa Klinec.

Sommelier pa ni le poznavalec vin, pač pa tudi žganjic, kav, čajev, cigar in celo - vode ... "So gosti tako postali izbirčni - oziroma naročajo vode, ki imajo manj mineralnih snovi," pojasnjuje Boris Gašparin iz restavracije Pikol.

In sommelier ni le svetovalec gostu, pač pa tudi ... "Sommelierstvo ti le odpre neka nova obzorja - ta izkušnja, ta senzorika v bistvu zelo, zelo pomaga tudi v kuhinji," pravi Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu.

Mojca Dumančič, TV Slovenija

25-letnica sommelierskega društva
25-letnica sommelierskega društva