Kavo lahko pijemo samo ali z različnimi dodatki, primerna skodelica užitek le še poveča. Foto: Reuters
Kavo lahko pijemo samo ali z različnimi dodatki, primerna skodelica užitek le še poveča. Foto: Reuters
Sejem kave v Trstu

Ljubitelji italijanskega esspresa, ki so skoraj v celoti napolnili mestne hotele, lahko okušajo različne mešanice, spoznavajo kulturo priprave in pitja kave.

Sejmu so tokrat odmerili 15 tisoč kvadratnih metrov, zbrali so se z vseh vetrov, vsi, ki jim kavna zrna režejo dnevni kruh. Predsednik svetovnega združenja Roberto Oliveira Silva: "Za svetovno trgovino kave je Trst zelo pomemben, saj vanj pride kar 25 odstotkov zrn, ki jih uvozi Italija."

Mesto je razširilo pristanišče prav zaradi trgovine s kavo iz Latinske Amerike. Že dobrih 200 let s tem napitkom oskrbuje Evropo.

V svetu dnevno spijemo 2 milijardi skodelic kave. Kava ima kar 800 različnih okusov, dvakrat več kot vino. Največ je pridelajo v Braziliji. Tržaški pretovor bo letos 130.000 ton v vrednosti 400 milijonov dolarjev. "Pomembne naložbe naših operaterjev so pristanišče spremenile v logistični center kakovosti in visoke tehnologije za kavo," pravi izredni komisar pristaniške uprave Zeno D`Agostino.

Italijanski espresso si želi na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. "Odprli bomo kavni muzej in pripravili vsakoletni festival, ki bo v 10 dneh združil industrijo kave, kulturo in umetnost," pravi predsednik Trgovinske zbornice Antonio Paoletti.

Sejem kave v Trstu