Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.1 od 19 glasov Ocenite to novico!
Del pivskega nabora večera. Foto: MMC RTV SLO
Pozdrav iz kuhinje - kreme iz različnih zelenjav z jurčki, tapioko in topinamburjem. Foto: MMC RTV SLO
Pivski del večera so nam predstavili fantje iz Pivopisa. Foto: MMC RTV SLO
Za izvrstno jedačo je poskrbel kuharski mojster Janez Bratovž. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Vino ali pivo ob jedi? Rušenje mita, da v vrhunski kulinariki pivo nima mesta

Primerjalni večer pri Janezu Bratovžu
21. januar 2017 ob 06:15
Ljubljana - MMC RTV SLO

Čeprav je za mnogo obiskovalcev vrhunskih restavracij nepredstavljivo, da bi jedi kombinirali s čimer koli drugim kot z vinom, pa je dejstvo, da vse več kuharskih mojstrov postaja odprtih za spajanje kulinarike s pivom.

Čeprav smo v zadnjih letih že imeli nekaj tematskih večerij, na katerih so gostom ob jedeh kuharskih velemojstrov postregli ali z viskijem, ali s konjakom ali s šampanjci, ali s pivom, pa smo ta teden prvič lahko dobili neposredno primerjavo pivske in vinske spremljave. Za jedi je poskrbel Janez Bratovž iz ljubljanske restavracije JB, za vinski izbor Hiša dobrih vin Koželj, za pivskega pa fantje iz Pivopisa.

Veliki obračun vino vs. pivo ni postregel z jasnim zmagovalcem, a s tem so konec koncev ljubitelji piva že dokazali svoje. Da lahko pivo povsem dostojno nadomešča vino, z vsemi kompleksnostmi le-tega - in to na najvišji kulinarični ravni, ne le ob picah in burgerjih.

Pozdrav iz kuhinje - zelenjavno kremo z ocvrto tapioko in topinamburjem - je tako na eni strani spremljala suha Medotova penina 48, bojda najboljši slovenski približek šampanjca, kot so tega briškega peničarja pohvalili pri Koželju, na drugi pa Mikkelerjev Hop On and Drink'in Berliner - gre za dansko kislo pivo spontane fermentacije z nizkim alkoholom (2,8 %), drugače od mnogo kislih piv pa je to zelo harmonično in zbalansirno, zaradi česar lepo steče tudi neljubiteljem "kislic". Moja tehtnica se je tu nagnila na stran piva.

Noj in porter
Sledil je nojev karpačo na peni iz artičok z balzamično in parmezanovo kremo in olivnim oljem - izjemno polna hladna predjed, polna karakterja, ki je povzročala kar nekaj težav predvsem pivoljubcem, ki so zamenjali kar nekaj piv, preden so se - malce nepričakovano - odločili za porter angleškega pivovarja Fuller'sa. Sladno pivo krepkega značaja se je izkazalo kot odlična spremljava nojevim fetkam, celo boljše kot Erzetičeva rebula, uporabljena kot vinska spremljava.

Noju je sledil precej konvencionalnejši file brancina z zreducirano morsko omako in pirejem fermentirane cvetače. Tu je verjetno pretehtala naša poletna morska nostalgičnost in večji del jedcev se nas je odločil, da damo prednost elegantni Santomasovi malvaziji, klasičnemu vinu za k ribi, pred Hefeweissbierom najstarejše pivovarne na svetu Weihenstephaner, nemški avtoriteti med pšeničnimi pivi.

Kdo je zmagovalec?
Težje smo se med vinom in pivom odločali pri obeh mesnih jedeh, ker sta bili obe kombinaciji izvrstni. Najprej priželjc, Bratovžev prispevek k projektu Okusi Ljubljane, ki ga JB postreže v obliki polpeta, zavitega v svinjsko mrežico, položenega na slastni, svilnati omaki iz pregrete smetane in redukcije omake iz telečjega repa, z dodatkom pireja iz hruške, kuhane v sladkorju in olivnem olju. Na eni strani je bil chardonnay Pavo Dušana Kristančiča iz Brd, bogato vino z aromo vanilje, ki se je lepo ujela z omako, na drugi pa Doppelbock dunkel, dvojni bok nemške pivovarne Andechser.

Tudi pri glavni jedi, angusu z njoki z gobami ter vloženo in popečeno šalotko, smo ostajali pri Dušanu Kristančiču, tokrat z merlotom Pavo, medtem ko smo bili pri pivskem delu deležni edine IPE večera, skrajno hmeljenega in visoko alkoholnega Mudpuppyja slovenskega mikropivovarja Human Fish. Tudi tu je bil rezultat izenačen.

Pri sladici se je Bratovž držal klasike - čokoladni souffle z angleško kremo, ki ga je v vinskem delu spremljal portovec kleti Quinta do Tedo letnik 2010, v pivskem pa Kasteel Rouge belgijske pivovarne Van Honsebrouck. Gre za mešanico temnega Kasteelovega donkerja in višnjevega likerja, tistega, ki ostane od bombonjer Mon Cheri. Tu prisegamo na klasiko in dajemo točko portovcu, čeprav se višnje lepo ujamejo s čokolado v souffleju.

Izkupiček večera? Jedci navdušeni, pivci prav tako, pivo pa je na svojo stran pridobilo kakega slovenskega dobrojedca več.

Kaja Sajovic, kaja.sajovic@rtvslo.si
Prijavi napako
Komentarji
Hijena
# 21.01.2017 ob 06:29
Pivo ali vino ali kokakola?
Kakor komu paše!!!
Kulinarika je zelo osebna stvar in ni nujno, da je jed vrhunskega chef-a dobra vsem!!!
tulumba
# 21.01.2017 ob 07:13
Ni ga čez mrzu, orošen, s gostljato penco ozaljšan krigelj pirčka, medtem ko čakam na kakršnokoli stopnjo kulinarike.
In njegov obvezni, s solzo ali dvema podkrepljen kupček, ki ga skrivoma spustim skozi nozdrvi, najraje v dobri družbi pivoljubov, ko se naenkrat zalotimo....solzni od neizmerne sreče.
Mrzu je najboljši!
pišta05
# 21.01.2017 ob 20:22
K vrhunski pici sodi vrhunsko ohlajen pir.
Majestic12
# 21.01.2017 ob 06:36
Odvisno od jedi. Nekje paše vino, nekje dober pir. Meni osebno so "porterji" in "stouti" odlični.
kasandra
# 21.01.2017 ob 08:38
Že Franc Jožef in njegova Sisi sta se požvižgala na vino in sta vselej pila pivo ob jedi.
Srečni Luka
# 21.01.2017 ob 07:39
Kdor pije pir, ima v hlačah mir.
pjandura
# 21.01.2017 ob 13:43
Daj pošteno primi krigel v roke pa ulij za boga milega!
strucko
# 21.01.2017 ob 21:22
pravkar sem se vrnil iz lokalnega bistroja, kjer ob odličnem burgerju stresem še liter pšeničnega Frančiškanerja. :) ni ga na tem svetu, da bi me prepričal, da bi zraven okušal vino.
so dobra vina, ni kej, ampak vsak naj pije zraven kar mu paše.....
lp
Brahe
# 21.01.2017 ob 08:39
@Srečni Luka, kdor pa pije vinček, mu miru ne da klinček :)
noprou
# 21.01.2017 ob 07:55
Pohvale za članek.
oziris.va
# 21.01.2017 ob 16:46
Koliko enega filozofiranja. Se vidi, da ima današnji človek polno rit vsega in ne ve, kaj naj počne sam s sabo.

Ješ in piješ kar moreš oz. lahko, predvsem pa, kar si lahko privoščiš (ali pa si sam pridelaš).
tone7
# 22.01.2017 ob 17:33
Stereotipno razmišljanje. Pravi gurmani že dolgo to počnejo
tesnilo
# 21.01.2017 ob 23:29
ljubljanski hipsterji. do vceraj je lokal union, danes pa glej kako drzi steklenico piva (slika 13)

da se zjoces zraven
interista93
# 21.01.2017 ob 10:55
Eno so tele fensi gostilne z meniji kot so na sliki kamor se hodi preseravati in za take je ta članek. Za povprečno gostilno kamor se gre, da si sit za relativno ugoden denar jih tole baš briga.
črnogled
# 21.01.2017 ob 09:15
Vino pijem samo takrat in tam,kjer piva nimajo(ponavadi na kaki vaški čagi,ko se vsi vaški "vinarji" hočejo znebiti stare zaloge)Pivo,hladno,rosno,lepo spenjeno je zakon,pa naj razni chefi pametujejo kolker hočejo.Za poletno žejo najraje Uniona,je bolj voden.
qayxc
# 21.01.2017 ob 08:27
Sedaj pa bodo mojstri pogruntali to kar nekateri že dolgo vemo, samo mi ki vemo mojstri in ne plačujemo člankov.
sik
# 22.01.2017 ob 22:15
Voda.
Najbolj zdrava je, ko pihas je 0.0 in ne unicis okusa hrani.
keka77
# 22.01.2017 ob 15:40
Tu ni nobenega "mita".. gre se enostavno zato, da po prepoznavnosti in raznolikosti prednjačijo predvsem Italija, Španija, Francija in so med vodilnimi proizvajalci vin na svetu kjer je pitje vina ob obrokih del vsakdana oz kulture. Če bi bile tako kulinarično prepoznavne npr Nemčija, Češka, Belgija itd bi bilo najverjetneje Pivo na istem mestu "mita" kot je vino. Bavarci za zajtrk ob weisswürstih obvezno pijejo weissbier.. samo en primer.. Naslov se mi zdi povsem neprimeren btw.
Penny_
# 21.01.2017 ob 11:01
Najbolj paše pir na prazen želodec. In tudi na splošno alkohol.
KavonB
# 21.01.2017 ob 08:46

qayxc
# 21.01.2017 ob 08:29

Upss! Pred mojstri sem pozabi dodati nismo.

Sedaj pa bodo mojstri pogruntali to kar nekateri že dolgo vemo, samo mi ki vemo mojstri in ne plačujemo člankov.


Torej bi moral tvoj komentar biti napisan tako:

Sedaj pa bodo nismo mojstri pogruntali to kar nekateri že dolgo vemo, samo mi ki vemo mojstri in ne plačujemo člankov.

Lp
Rtvrtv
# 21.01.2017 ob 08:38
Začnite variti svoje pivo.
Sploh ni teźko in kvaliteta je neprimerljiva.
Investicija minimalna.
Palpatine
# 24.01.2017 ob 10:34
Urbana kmetavzarija se (spet) navdušuje z desetletno zamudo. Sicer pa pivo > vino.
jožek pomožek
# 23.01.2017 ob 16:14
Mene bolj zanima, kako so pri velikosti tistih porcij sploh lahko primerjali več piv/vin, kako pašejo k jedi. Je vsega skupaj ravno za en malo večji grižljaj ;)
Pohojen
# 23.01.2017 ob 05:29
Kaj ni farmacevt pivo označil kot povzročitelja kristalčkov,
ki se nabirajo v sklepih - pri putiki?
Turboboost
# 23.01.2017 ob 00:11
Meni ob hrani najbolj paše mineralna voda, po obedu pa rad posežem po vinu oz. pivu, odvisno od razpoloženja in zaužite hrane.
Postojnčan
# 22.01.2017 ob 09:16
preseravanje :) hoferjev sixtusbrau za 60c in gasa
qayxc
# 21.01.2017 ob 17:09
Bravo Kavon.
presenečen
# 21.01.2017 ob 09:07
Zelo dober je točen nefiltriran laško, uf.

Jih ni na tem sveti, ki bi drugim govorili, kaj je za njih dobro..
qayxc
# 21.01.2017 ob 08:29
Upss! Pred mojstri sem pozabi dodati nismo.
Gepard007
# 21.01.2017 ob 09:50
Slovenska piva imam najraje! Seveda sem nizozemska Union in Laško ne spadajo...
Tao3
# 21.01.2017 ob 12:08
Vino ali pivo ob jedi? Rušenje mita, da v vrhunski kulinariki pivo nima mesta

No, če ne kdo misli, da pivo sodi k vrhunski kulinariki, to še ne pomeni da dejansko sodi. Pa veselo riganje po balončkih vam želim ...
Kazalo