Sladkali se boste lahko z najrazličnejšimi izdelki iz čokolade. Foto: Festival čokolade
Sladkali se boste lahko z najrazličnejšimi izdelki iz čokolade. Foto: Festival čokolade
Potekale bodo tudi delavnice. Foto: Festival čokolade
Ponovno so na Festival čokolade vabljeni tudi 3 chefi - Igor Jagodic (Strelec), Uroš Štefelin (Vila Podvin) in Bine Volčič (Gostilna pri šefu). Foto: Festival čokolade

pričakalo še več čokoladnic in še obsežnejši izbor izdelkov iz čokolade.

Zato bo Turizem Radovljica, ki prireditev tokrat organizira tretjič, razširil prostor dogajanja. "Naš cilj je privabiti še več čokoladnic iz Slovenije in tujine ter še več obiskovalcev kot lani in ob tem graditi prepoznavnost naše turistične destinacije kot dežele sladkih doživetij," je povedala direktorica Turizma Radovljica Nataša Mikelj.

Kot je pojasnila, je na festival že prijavljenih 18 čokoladnic iz vse Slovenije, medtem ko so jih lani v radovljiški Graščini gostili 14. Poleg tega bodo letos prvič na festivalu sodelovale tudi štiri čokoladnice iz tujine, in sicer iz Češke in Avstrije.

Na Linhartovem trgu bodo medtem svoje dobrote ponujali preostali ponudniki čokoladnih jedi in pijač, v festival pa se vključujejo tudi številne gostilne in restavracije radovljiške občine, ki bodo že teden pred festivalom ponujale zanimive menije jedi s čokolado (žlikrofi z golažem in čokoladno hruško, čokoladni štruklji s suhimi slivami, muflon s čokolado ...).

Številne novosti
Tudi letos bodo obiskovalci festivala okušali čokolado prek degustacijskih kuponov, ki stanejo po 50 centov. Z njimi bo mogoče plačevati tudi druge jedi in pijačo, medtem ko bo nakup drugih čokoladnih izdelkov potekal z gotovino. Koliko čokolade so lani pojedli in odnesli obiskovalci, prodajalci ne razkrivajo, zgovoren pa je podatek, da je v bankomatih v bližini radovljiškega središča v času festivala zmanjkalo denarja.

Letošnji festivalski program, ki bo potekal v soboto in nedeljo od 9. do 19. ure, bo še bogatejši od lanskega. Novost bo poslikava telesa in ustvarjanje boga ter boginje čokolade, več bo tudi delavnic za otroke, ki bodo modelirali iz čokolade. Tako kot lani bodo tudi letos na festivalu sodelovali t. i. trije chefi (Igor Jagodic, Uroš Štefelin in Bine Volčič), ki bodo dokazovali, da čokolada ni le sladica. Prav tako bo potekala modna revija mladih oblikovalcev s kreacijami iz tekstila in čokolade.

Na festivalu, ki bo tokrat tudi v znamenju prihajajoče velike noči in bo zato ob vsem drugem ponujal čokoladne zajčke in jajčka, bo mogoče okusiti številne nove izdelke in nove okuse, kot so čokoladni pršut, čokoladni kebab in čokoladno vino ter pralineji, polnjeni z gibanico in potico.

Ima pa okolica Radovljice, katere slogan "Pristno sladka" ni zaman, že dolgoletno čokoladno tradicijo, saj to sladko pregreho v Lescah izdelujejo že od leta 1922.
Sodelujoče čokoladnice:
Gorenjka, Rajska ptica, Čokoladni atelje Dobnik, Cukrček, Pekarna in čokoladnica Plešec, Da Ponte, Rustika, Tramontana, Jave – Xocolat, BiJolada, Lucifer, Passero, La Chocolate, Mojačokolada.si, Sladkozvočje, Berryshka, Medena kraljica in Hiša trt, vina in čokolade Kunej. Iz tujine pa: Jordi's, Orion in Figaro iz Češke in Craigher iz Avstrije.

Poleg čokoladnic se bodo na trgu pred graščino s čokoladnimi jedmi in pijačami predstavljali še: Hiša medu Božnar, Lambergh Château & Hotel, Srednja gostinsko-turistična šola Radovljica, 18sedem3, Slastni dimniki in Društvo ljubiteljev pralinejev.

Restavracije in gostilne Okusi Radol'ce se bodo na trgu pred cerkvijo v začasni gostilni pri županu predstavljale z jedmi in pijačami brez čokolade: Vila Podvin, Gostilna Lectar, Gostilna Kunstelj, Gostišče Tulipan, Lambergh Château & Hotel, Gostilna Joštov hram ter podjetje za proizvodnjo pijač Vipi.