"Ne sme se zgoditi, da bi Teden restavracij pomenil slabe sestavine in majhne porcije." Foto: Teden restavracij

Po lanskem poudarku na lokalnih sestavinah in ustvarjalnosti kuharskih mojstrov je letos več pozornosti namenjene obliki oziroma predstavitvi jedi na krožniku.

Preberite več o aktualnih dogodkih, ki se bodo ta vikend odvili po Sloveniji in o samem Tednu restavracij.


"Ne jemo samo z usti, temveč tudi z očmi,"
so poudarili v družbi Vivi, ki organizira prireditev, in dodali, da jedi v menijih ne bodo le dobre, temveč tudi lepe. Predstavitev jedi na krožniku je po njihovih besedah namreč pomembna odlika vrhunske kulinarike.

Vsak hod mora biti vrhunski
Restavracije se na Teden restavracij ne morejo same prijaviti, temveč so lahko zgolj povabljene. Letos bodo ponujale menije za 16 evrov - cena vključuje najmanj tri hode, ki morajo biti po pojasnilih selektorja Tedna restavracij Uroša Mencingerja vrhunski.

"Ne sme se zgoditi, da bi Teden restavracij pomenil slabe sestavine in majhne porcije," je glavno Mencingerjevo sporočilo sodelujočim kuharskim mojstrom.

Dogodek je bil v Sloveniji prvič organiziran leta 2012 v okviru mariborske Evropske prestolnice kulture, nato pa je leta 2013 akcija postala vseslovenska in tradicionalna. Poteka dvakrat letno - spomladi in jeseni. Lani je svoje brbončice v okviru Tedna restavracij razvajalo več kot 76.000 gostov.