Kuharja, ki sta sooblikovala projekt FerFud, sta v letošnjem letu prepotovala celo Slovenijo. Foto: Facebook stran projekta FerFud
Kuharja, ki sta sooblikovala projekt FerFud, sta v letošnjem letu prepotovala celo Slovenijo. Foto: Facebook stran projekta FerFud
Dobrodelni projekt Ferfud

Od junija letos sta kuharja Mitja Horvat in Janez Karlin z njim obiskala 85 dogodkov in razdelila 21.250 grižljajev.

FerFud ponuja "fine grižljaje po fer ceni", za katere vsak odšteje, kolikor želi. Vsa zbrana sredstva pa gredo v projekt Botrstvo. Od junija je modri tovornjaček prepotoval več kot 13.000 kilometrov, danes pa je zajtrk ponudil na Ptuju, malico v Mariboru, za čas kosila od 12.30 do 13. ure bo na Krekovem trgu v Celju, za popoldansko malico od 15.30 do 16. ure pa na Glavnem trgu v Kranju.

Sklepno večerjo bosta mlada kuharja priredila drevi med 18. in 20. uri na ljubljanski tržnici pred Mesarskim mostom v Ljubljani. Ob koncu zadnje letošnje vožnje bosta zbrane prihodke predala Aniti Ogulin iz Zveze prijateljev mladine Moste - Polje za projekt Botrstvo v Sloveniji, so sporočili iz ekipe projekta FerFud.

V petih mesecih sta Horvat in Karlin, ki sta jedi iz sestavin enega izmed trgovskih ponudnikov pri nas pripravljala pod mentorstvom kuharskega mojstra Luke Jezerška, sodelovala na 85 različnih dogodkih. Ponujala sta 17 različnih jedi in razdelila skupaj 21.250 grižljajev. Na današnji rekordni vožnji nameravata postreči še 900 porcij. Za grižljaje bodo gostje tudi tokrat odšteli, kolikor bodo želeli.

V letošnji prvi sezoni FerFuda sta kuharja za pripravo 2.665 kranjskih pastircev, 3.105 šugolent, 2.695 malinčic, 2.665 podeželjk, 1.375 lenčic, 1.235 planinolent, 2.300 porcij čežmorna, 1.400 jabolčink in 3.450 kmečkih poštokelj porabila skoraj 3.000 slovenskih biojajc, okoli 160 kilogramov zamrznjenih biokozic, približno 80 kilogramov instantne polente in 180 kilogramov kranjskih klobas. Olupila in porabila sta 230 kilogramov krompirja in 120 kilogramov malin.

Dobrodelni projekt Ferfud