Ste za gurmanski burger(ček)? Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ste za gurmanski burger(ček)? Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Bine Volčič na Sladolentu. Foto: BoBo
V dveh tednih se bodo zvrstile mesne, ribje in zelenjavne kreacije. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Sladolent je postala izjemno uspešna popestritev Lenta. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ustvarjanje. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
S Sladolenta bo začelo dišati v petek ob 19. uri. Foto: BoBo
Cena posamezne jedi bo 3,5 evra. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Pozabite torej na umetelne stvaritve na krožnikih, na pene in espume ter na milimetrsko natančnost pri razmerju redukcije in mesa. To je zdaj preizkus v poulični hrani. V ljudskosti, če želite. Kako pripraviti nudle, burgerje, wrape in ražnjiče na višji ravni.

Širši cilj tovrstnega projekta v teoriji sega prek Lenta - poiskati *slovensko* poulično, hitro hrano - področje, na katerem v državi, kjer smo za svoje vzeli kebabe in bureke, še vedno zeva velika luknja.

Zamisel za SladoLent, ki je občutno popestril klasično Lentovo ponudbo čevapčičev in ocvrtih kalamarov, se je porodila v glavi domačina, Nedelovega recenzenta Uroša Mencingerja. "Bilo je le vprašanje: Kako izboljšati kulinarično ponudbo na festivalu Lent? Odgovor je bil nato logičen - kot kulinarični kritik sem odgovore prepustil najboljšim!" je razložil Mencinger, ki je prve stojnice ob Dravi postavil na Lentu 2011.

Jedlo se bo do polnoči
V treh letih do zdaj so Lent tako obiskali praktično vsi najboljši slovenski kuharski mojstri, letos pa jih sodeluje kar 36, pri čemer so se vabilu odzvali prav vsi prvokategorniki, le Ana Roš iz Hiše Franko je morala zaradi vabila v Italiji v zadnjem hipu odpovedati. Imena, kot so Tomaž Kavčič z Zemona, Janez Bratovž iz JB-ja, Andrej Kuhar iz Maxima, Ksenja Mahorčič iz Gostilne Mahorčič, Igor Jagodic iz Strelca, Uroš Štefelin iz Vile Podvin, Marko Pavčnik iz Pavusa, Borut Jovan iz Galerije Okusov in Bine Volčič iz Gostilne pri šefu, govorijo sama zase.

Od petka dalje se bodo zvrstili vsak večer trije, ki bodo kuhali od 19. ure pa vse do polnoči. Jedi bodo spremljala vrhunska vina 16 slovenskih vinarjev iz vseh treh vinorodnih dežel, posamezna jed pa bo stala 3,5 evra.

Spodaj objavljamo program po dnevih v celoti:

20. 6.
Tomaž Bolka (Gostilna Krištof, Predoslje)
• Ulična veganska juha in presna dehidrirana zelenjava
• Kuhana krvavška smetana z bezgom in ocvrta potica s skuto in pehtranom

Ana Šušteršič (Hiša kulinarike Jezeršek, Zgornji Brnik)
• Kranjski ovoj/wrap
• Jezerškov šmoren s čežano

Peter Patajac (Okrepčevalnica Ruj, Dol pri Vogljah)
• Mini burger s kraško govedino
• Mini vegiburger z mladim kraškim sirom (mlečni cvet)
• Prašičkova nabodalca s špehom na poletni solati

21. 6.
Andrej Kuhar (Maxim, Ljubljana)

• Gratinirani "ljubljanski mušelni" s telečjim mesom
• Krompirjevi žepki s finim nadevom, ragu svežih lisičk in oblaček dimljene slanine

Peter Patajac (Okrepčevalnica Ruj, Dol pri Vogljah)
• Mini burger s kraško govedino
• Mini vegiburger z mladim kraškim sirom (mlečni cvet)
• Prašičkova nabodalca s špehom na poletni solati

Robert Žibrat (Restavracija Terasa, Maribor)
• Angus govedina, pečena skuta, lisičke, zelenjava
• Tuna, fregola, wasabi, bela repa, rdeča redkvica

22. 6.
Uroš Fakuč (DAM restavracija, Nova Gorica)
• Gospod krompir 2014 - krompir, polnjen s tartufovo kremo, jajcem in črnim tartufom
• Čokoladna kremšnita s solnim cvetom in olivnim oljem

David Vračko (Restavracija Mak, Maribor)
• Piščanec & tapioka
• Mleko & lisičke

Robert Žibrat (Restavracija Terasa, Maribor)

• Angus govedina, pečena skuta, lisičke, zelenjava
• Tuna, fregola, wasabi, bela repa, rdeča redkvica

23. 6.
Ksenija Mahorčič (Gostilna Mahorčič, Rodik)
• Janček z Vremščice in prepelica
• Muffin oljčnega olja, kandiran paradižnik, krema buffale in sorbet bazilike

Igor Peresson (Etna, Divača)
• Focaccia, nadevana z mortadelo s tartufi, svežim sirom stracchino in svežo solatko
• Focaccia, nadevana s hobotnico, mariniranim koromačem ter namazom iz črnih oljk

Rok Vovko (Gostilna Vovko, Ratež)
• Burger iz ocvirkovke, popečena potrebušina

• Hruška, kuhana v modri frankinji, orehov crumble

24. 6.
Ksenija Mahorčič (Gostilna Mahorčič, Rodik)
• Janček z Vremščice in prepelica
• Muffin oljčnega olja, kandiran paradižnik, krema buffale in sorbet bazilike

Igor Peresson (Etna, Divača)
• Focaccia, nadevana z mortadelo s tartufi, svežim sirom stracchino in svežo solatko
• Focaccia, nadevana s hobotnico, mariniranim koromačem ter namazom iz črnih oljk

Matej Tomažič (Majerija, Slap pri Vipavi)
• Račja pašteta v hrustljavi vrtnici mladega krompirja
• Vipavski mlinci z nežno omako pomladne zelenjave

25. 6.
Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu, Zemono)
• Goska pod jablano
• Koktajl Zemono na žlico

Jure Tomič (Ošterija Debeluh, Brežice)
• Debeluh burger
• Borovničev zavitek

Irena Fonda (Ribogojnica Fonda, Piran)
• Piranska klapavica none Nelle
• Tartar piranskega brancina Fonda

26. 6.
Študenti VSGT Maribor + Mojca Polak
• Pujsa na kruh
• Krompirjeve kroglice

Dijaki SŠGT Maribor + Sebastjan Žitnik
• Ajdova kaša z jurčki in ribje nabodalo z bučnimi semeni
• Snežne kepe s spenjeno vaniljino omako in malinovim prelivom

Jordan Cigoj (Turistična kmetija Arkade, Črniče)
• Cigojev pršut in fige
• Zeliščna frtalja, polnjena s skuto, popečen podbradek mangalice

27. 6.
Tanja Pintarič (Gostilna Rajh, Bakovci)
• Gobji paprikaš
• Bezgov sladoled, masleni drobljenec, pokovka iz amaranta

Gregor Vračko (Hiša Denk, Zgornja Kungota)
• Sirov cmok, čebula, pehtran, napačna kapesanta
• Vložena bela redkev, losos, maslo

David Vračko (Restavracija Mak, Maribor)
• Piščanec & tapioka
• Mleko & lisičke

28. 6.
Janez Bratovž (JB Restavracija, Ljubljana)
• Dušena trebušna mišica angus goveda s temno omako, domači njoki, polnjeni s sirom, in koleraba na maslu
• Pasijonkina panna cotta z jagodami in lešnikovo skorjo

Tanja Pintarič (Gostilna Rajh, Bakovci)
• Gobji paprikaš
• Bezgov sladoled, masleni drobljenec, pokovka iz amaranta

Gregor Vračko (Hiša Denk, Zgornja Kungota)
• Sirov cmok, čebula, pehtran, napačna kapesanta
• Vložena bela redkev, losos, maslo

29. 6.
Janez Janko Kodila (Šunkarna Kodila)
• Šunka pečena v kruhovem testu + hrenova pena + karamelizirani češnjevi paradižniki + kalčki rdeče pese
• Tris finger kanapejev (pašteta s tartufi + skuta z jurčki + hladen rostbif z zorjeno govedino, marinirana čebula)

Damjan Fink (Gostilna na gradu, Ljubljana)
• Na roko rezan jelenov tatar, lisičke in borovnice
• Tolminska planinska skuta, istrski paradižnik in šopek poletnih zelišč

Borut Jovan (Galerija okusov, Petrovče)
• Jeseter v miso preobleki
• Mille feuille s kozjim sirom in zelenjavo
• Sadje izpod peke

30. 6.
Borut Jovan (Galerija okusov, Petrovče)
• Jeseter v miso preobleki
• Mille feuille s kozjim sirom in zelenjavo
• Sadje izpod peke

Sebastijan Kovačič (Hiša Torkla, Korte)
• TunBurger (file tune, rezina telečjega fileja, avokado pire)
• Frika z lisičkami (rösti, pena slane bovške skute, pečen ovčji sir, čips pancete, lisičke, prepeličje jajce 62 stopinj)

Simon Komel (Gostilna Kobjeglava, Štanjel)
• Kroglica iz domače skute z mlado salamo ter kraškimi zelišči na krokantnem krompirčku
• Hrustljava piščančja bedrca na pisani zelenjavi s pikantno omako

1. 7.
Uroš Štefelin (Vila Podvin, Mošnje)
• Zupanove ribe v Podvinski solati
• Urošev in Pepijev hotdog s tepko

Bine Volčič (Gostilna pri šefu, Medvode)
• Goveji hrbet kot tagliata, krompirjev polpet, šitaki krema, topljen sir, pikantni condimment
• Dušene koprive, pečen krompir, paradižnikov konkase, domače kislo mleko

Igor Jagodic (Strelec, Ljubljana)
• Piranski brancin v kruhu (brancin pečen v ovoju kruha, limonova majoneza, zelišča, kandiran paradižnik)
• Govedina s čebulo (počasi kuhana ter pečena goveja lička in goveji rep, mlada čebula, drobnjak, pire čebule, ocvrta čebula)
• Jagode in čokolada

2. 7.
Miriam Novak (Domačija Novak, Sadinja vas)
• Divji štruklji s slanino
• Čičerika z izgubljenim jajcem

Marko Pavčnik (Pavus, grad Tabor Laško)
• Kokošja terina polnjena z dimljeno kračo, rdeča čebula, hruška in brioš
• 3 × pivo: ganaš dark piva, mus club piva, espuma eliksirja in čokoladni brownie

Luka Košir (Gostišče Grič, Šentjošt nad Horjulom)
• Žemljice kuhane v medeni sopari z mladim pujskom in kumaričnim kimchijem• Gozd in potok (sashimi postrvi, domači fižolov miso in gozdni dodatki)

3. 7.
Grega Repovž (Gostilna Repovž, Šentjanž)
• Ravioli s kozjo skuto in ajdovo kašo na blitvi
• Žrebiček z zelišči in mlado zelenjavo

Roberto Gregorčič (Oštarija, Dolenjske Toplice)
• Dolenjski fižolov štrukelj s slanino in kozjim sirom v omaki iz mavrahov, ocvrte koprive
• Pečena prosena kaša s pehtranom in semeni konoplje na karamelizirani pikantni rdeči pesi, grahov pire

Gorazd Potočnik (Sladkozvočje)
• Čokoladni kebab
• Čokolada in hruške

4. 7.
Grega Božičnik (Sushimama in Tokyo piknik, Ljubljana)
• Chicken terriyaki ali chicken kara age
• Yakisoba
• Makroni

Tomi Gregorinčič (Rožmarin, Maribor)
• Jadranski brancin, polenta in črne olive
• Štajerska teletina, jurčki in ajdova kaša
• Čokolada, nougat in banane

Slaviša Amidžič (Hotel Arena, Maribor)
• Pišek z ješprenjem
• Pohorski tartuf

5. 7.
Grega Božičnik (Sushimama in Tokyo piknik, Ljubljana)
• Chicken terriyaki ali chicken kara age
• Yakisoba
• Makroni

Mišo Krojsl (Rožmarin, Maribor)
• Jadranski brancin, polenta in črne olive
• Štajerska teletina, jurčki in ajdova kaša
• Čokolada, nougat in banane

Slaviša Amidžič (Hotel Arena, Maribor)
• Pišek z ješprenjem
• Pohorski tartuf
Kaja Sajovic