• Vreme

  Napoved za Slovenijo

  Petek, 21.9.2018 ob 16h

  Satelitske slikeZvečer bo pretežno jasno, ponoči pa se bo postopno pooblačilo. Zjutraj bo v severnih in ponekod v zahodnih krajih začelo deževati, sprva bo lahko kje tudi zagrmelo. Jutranje temperature bodo od 12 do 17, na Primorskem od 17 do okoli 20 °C. Jutri dopoldne se bo dež razširil nad vso Slovenijo, na Primorskem bodo še možne posamezne nevihte. Prehodno bo zapihal severovzhodnik, ob morju pa bo še pihal jugo. Popoldne bo dež od severovzhoda počasi slabel, okoli poldneva bo na Primorskem začela pihati zmerna burja. Hladilo se bo, popoldanske temperature bodo le od 10 do 13, ob morju okoli 18 °C.

  Napoved za sosednje pokrajine

  Petek, 21.9.2018 ob 16h

  Jutri bo oblačno, padavine z ohladitvijo se bodo od severa razširile nad vse sosednje pokrajine. Ob severnem Jadranu bo dopoldne še pihal jugo, popoldne bo zapihala zmerna, v Kvarnerju močna burja.

  Vremenska slika

  Petek, 21.9.2018 ob 16h

  Nad vzhodno in južno Evropo je območje visokega zračnega tlaka, nad Severnim morjem pa je nastalo globoko območje nizkega zračnega tlaka. Hladna fronta se prek zahodne Evrope bliža Alpam in bo jutri dosegla tudi naše kraje. Jutri Hladna fronta se pomika čez srednjo Evropo in severni Balkan proti vzhodu. Za njo se nad zahodno in srednjo Evropo krepi območje visokega zračnega tlaka. Od severovzhoda doteka k nam v nižjih zračnih plasteh hladnejši in vlažen zrak.

  Obeti za Slovenijo

  Petek, 21.9.2018 ob 16h

  V noči na nedeljo bo dež povsod ponehal. V nedeljo se bo začelo jasniti. Burja na Primorskem bo dopoldne ponehala. V ponedeljek zjutraj in dopoldne bodo prehodno krajevne padavine, popoldne pa se bo delno zjasnilo. Zapihal bo severni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Od 25. do 30. septembra 2018 Od torka do petka bo nad zahodno in srednjo Evropo območje visokega zračnega tlaka, k nam pa bo od severa večji del tedna pritekal precej hladen zrak. V petek se bo čez zahodno Evropo proti Alpam pomikala hladna fronta. Od severa se bo nad Balkan v četrtek vdrla višinska dolina hladnega zraka, nad osrednjim Sredozemljem se bo odcepilo višinsko jedro hladnega zraka. Naši kraji bodo ob koncu tedna pod vplivom severnih višinskih vetrov. Od torka do petka bo povečini suho in hladno vreme. Pihal bo veter severnih smeri, na Primorskem šibka do zmerna burja. Jutranje temperature bodo v notranjosti Slovenije le do okoli 5, popoldanske pa okoli 15 °C. Ob koncu tedna je razvoj vremena še nezanesljiv.

  Opozorilo

  Petek, 21.9.2018 ob 16h

  Jutri dopoldne bodo predvsem na Gorenjskem, severnem Primorskem in deloma v osrednji Sloveniji možni krajevni nalivi, zaradi katerih pričakujemo močnejši porast hudourniških vodotokov.

  Napoved vpliva vremena na počutje

  Petek, 21.9.2018 ob 16h

  Spanje v noči na soboto bo moteno. V soboto bo vremenski vpliv močno obremenilen, z vremenom povezane težave bo imelo veliko ljudi, predvsem bodo okrepljeni nekateri bolezenski znaki. Priporočamo dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večjo previdnost. UV indeks je ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah 5 in v gorah 6. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva. V nižinah bo obremenitev s cvetnim prahom ambrozije lahko lokalno presegala mejno vrednost za pojav simptomov alergijske bolezni, višjo obremenitev pričakujemo v SV Sloveniji in Brežiški kotlini. Sezona cvetnega prahu drugih alergenih vrst rastlin se je iztekla, v zraku bodo le posamezna zrna trav, trpotca, metlikovk in srednje visoka obremenitev s koprivami. V jeseni cveti bršljan, obremenitev s cvetnim prahom bo nizka in je le redko vzrok za alergije dihal, ob stiku s kožo lahko povzroča alergijski dermatitis. Rastlina je strupena. V Primorju bo v zraku nekoliko več cvetnega prahu koprivovk (krišina in kopriva), obremenitev z ambrozijo bo nizka, pojavljala se bodo še posamezna zrna trav, trpotca in metlikovk. Obremenitev s sporami plesni bo srednje visoka do visoka, v Primorju nizka.

 • Kazalo
  " "