• Vreme

  Napoved za Slovenijo

  Sobota, 19.8.2017 ob 11h

  Satelitske slikePopoldne se bo postopno pooblačilo. Krajevne padavine, predvsem plohe in nevihte bodo do noči od zahoda postopno zajele vso Slovenijo. Zapihal bo severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo v severozahodni Sloveniji okoli 22, drugod od 25 do 31 stopinj Celzija. Ponoči bo oblačno s padavinami, predvsem na Primorskem bodo še nevihte s krajevnimi neurji. Pihal bo veter severnih smeri, na Primorskem zmerna burja. Jutri bo na Primorskem sončno, pihala bo šibka do zmerna burja. Drugod bo sprva oblačno, dež bo zjutraj ali zgodaj dopoldne ponehal. Čez dan se bo delno zjasnilo, nastale bodo še krajevne plohe. Še bo pihal veter severnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 15, na Primorskem okoli 17, najvišje dnevne od 19 do 23, na Primorskem do 26 stopinj Celzija.

  Napoved za sosednje pokrajine

  Sobota, 19.8.2017 ob 11h

  V krajih severno in zahodno od nas bodo že dopoldne krajevne plohe in nevihte, popoldne bodo pogostejše. Na Madžarskem in Hrvaškem bo do večera še delno jasno, dež in nevihte bodo ponoči. Ob zahodni obali Istre bodo možna krajevna neurja. Jutri bo v krajih zahodno od nas in ob severnem Jadranu pretežno jasno, pihala bo šibka do zmerna, pod Velebitom močna burja. Drugod bo spremenljivo oblačno, popoldne bodo krajevne plohe.

  Vremenska slika

  Sobota, 19.8.2017 ob 11h

  Območje visokega zračnega tlaka nad Alpami in srednjo Evropo prehodno slabi. Hladna fronta je dosegla Alpe in bo zvečer prešla Slovenijo. Pred njo priteka nad naše kraje topel in bolj vlažen zrak. Jutri Za hladno fronto se nad Alpami krepi območje visokega zračenega tlaka. V višinah priteka nad naše kraje hladnejši in danes še dokaj vlažen zrak.

  Obeti za Slovenijo

  Sobota, 19.8.2017 ob 11h

  V ponedeljek in torek bo prevladovalo sončno vreme. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Na Primorskem bo v ponedeljek še pihala šibka burja. Od 23. do 28. avgusta 2017 Nad južno polovico Evrope bo vztrajalo območje visokega zračnega tlaka, ki bo proti koncu obdobja nekoliko oslabelo. K nam bo dotekal postopno toplejši in suh zrak. Večinoma bo sončno in postopno spet topleje, najvišje temperature bodo od petka dalje okoli ali malo nad 30 stopinj Celzija. V nedeljo in ponedeljek se bo predvsem v gorskem svetu nekoliko povečala možnost popoldanskih ploh ali neviht.

  Opozorilo

  Sobota, 19.8.2017 ob 11h

  Zvečer in ponoči lahko predvsem na Primorskem ob prehodu hladne fronte nastanejo krajevna neurja. Pojavijo se lahko močne nevihte z nalivi in sunki vetra.

  Napoved vpliva vremena na počutje

  Sobota, 19.8.2017 ob 11h

  Vremenski vpliv bo v soboto obremenilen, z vremenom povezane težave bodo pogoste, okrepljeni bodo tudi nekateri bolezenski znaki. Vreme bo motilo spanje občutljivih tudi v noči na nedeljo. Priporočamo dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večjo previdnost. UV indeks ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah doseže 7,5 in v gorah 8,5. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva. V nižinah poteka glavna sezona pojavljanja cvetnega prahu ambrozije, v osrednji Sloveniji bo obremenitev do srednje visoka, glavnino sezone pričakujemo po 20. avgustu. V SV Sloveniji in Krški kotlini bodo dnevne obremenitve z ambrozijo visoke. Poteka sezona pojavljanja cvetnega prahu pelina, na območjih zaraslih s pelinom bo obremenitev visoka. Obremenitev zraka s cvetnim prahom trav bo nizka. V zraku bo prisoten cvetni prah trpotca, metlikovk, konopljevk (divji hmelj, konoplja) in večje količine nizko alergenih kopriv. V Primorju bo obremenitev zraka s cvetnim prahom nizka, prisoten bo cvetni prah trav, trpotca, koprivovk (krišina, kopriva), ambrozije, pelina in metlikovk. Obremenitev s sporami plesni bo visoka, prevladujejo spore rodu Cladosporium, Alternaria, Epiccocum in Pithomyces. V Primorju bo obremenitev do srednje visoka. DOBRO JE VEDETI: - Navadni pelin (Artemisia vulgaris) najpogosteje uspeva na robovih poti in njiv, nasipališčih, posekah, gozdnih obronkih, obrežjih Pogost je tako v mestih kot na podeželju. Poleg navadnega pelina v Sloveniji uspeva še 13 vrst, med njimi so tudi tujerodne vrste. - Kanadska in orjaška zlata rozga sta splošno razširjeni tujerodni vrsti, prepoznamo ju po vpadljivih rumenih socvetjih. Cvetnega prahu je v zraku zelo malo, le redko povzroča težave z dihali. V stiku z rastlino se lahko pojavijo težave s kožo (kontaktni dermatitis).

 • Kazalo
  " "