• Vreme

  Napoved za Slovenijo

  Torek, 28.3.2017 ob 9h

  Satelitske slikeDanes bo jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 21 stopinj Celzija. Jutri bo pretežno jasno. Ponekod na Primorskem bo čez dan prehodno zapihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 4, ob morju okoli 6, najvišje dnevne od 18 do 24 stopinj Celzija.

  Napoved za sosednje pokrajine

  Torek, 28.3.2017 ob 9h

  Danes bo jasno. Burja v Kvarnerju bo dopoldne ponehala. Jutri bo pretežno jasno. V Kvarnerju bo prehodno spet zapihala šibka burja.

  Vremenska slika

  Torek, 28.3.2017 ob 9h

  Nad zahodno, srednjo in južno Evropo je obsežno območje visokega zračnega tlaka. S šibkimi severovzhodnimi vetrovi doteka nad naše kraje suh in še nekoliko toplejši zrak. Jutri Nad srednjo, južno in večjim delom zahodne Evrope je območje visokega zračnega tlaka. Nad naše kraje doteka od severozahoda topel in suh zrak.

  Obeti za Slovenijo

  Torek, 28.3.2017 ob 9h

  V četrtek se bo po deloma jasnem jutru nekoliko pooblačilo. Dnevne temperature bodo malce nižje kot jutri. Tudi v petek bo sprva še zmerno, ponekod pretežno oblačno, čez dan pa se bo postopno razjasnilo. Od 1. do 5. aprila 2017 Območje visokega zračnega tlaka bo v soboto oslabelo. V nedeljo nas bo predvidoma prešla oslabljena hladna fronta, od ponedeljka naprej pa bo v višinah dotekal nekoliko hladnejši zrak, spet se bo okrepil anticiklon. V soboto bo pretežno jasno. V nedeljo in ponedeljek bo več oblačnosti in povečala se bo verjetnost za kakšne kratkotrajne plohe. Temperature bodo od 15 do 20 stopinj. Od torka dalje spet kaže na suho vreme.

  Napoved vpliva vremena na počutje

  Torek, 28.3.2017 ob 9h

  Vremenski vpliv bo ugoden in ob sončnem vremenu spodbuden. UV indeks ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah doseže vrednost 5 in v gorah do 6. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva. V nižinah cveti breza, obremenitev zraka bo visoka. S toplim vremenom se bo sezona začela razvijati tudi na nadmorski višini višji od 400 m. Cveteti začenja gaber, ki dodatno obremeni zrak z alergeni sorodnimi brezi. Sezona cvetnega prahu velikega jesena se je prevesila v drugo polovico, obremenitev bo še vedno srednje visoka. Cvetijo topoli in sorodne vrbe, ki imajo manjši alergološki pomen. V zraku je še cvetni prah bresta, tujerodnega javorja jesenovca in cipresovk (ciprese, brin, tuja, ipd) - izvor so sajena drevesa po parkih in vrtovih. V Primorju je glavni alergen cvetni prah cipres, sezona se je prevesila v drugo polovico, obremenitev bo srednje visoka. Obremenitev z jesenom bo nizka do srednje visoka. V Primorju je breza redko drevo, zato je cvetnega prahu lokalnega izvora zelo malo. V zraku bo poleg posameznih zrn breze še cvetni prah gabra in platane. Prisoten bo tudi cvetni prah topola in vrbe. DOBRO JE VEDETI: Cvetni prah breze ima visok alergeni potencial. Pri nekaterih preobčutljivih posameznikih lahko nastopijo tudi navzkrižne reakcije s sorodnimi alergeni cvetnega prahu dreves (jelše, leske, gabra, hrasta, bukve, pravega kostanja). Ob uživanju nekaterih vrst surovega sadja in zelenjave (lešniki, mandlji, jabolko, breskev, kivi, zelena, korenček, paradižnik, paprika, soja in nekateri drugi) se lahko pojavi oralni alergijski sindrom občutek srbenja v ustih, ustna sluznica lahko tudi oteče.

 • Kazalo
  " "