• Vreme

  Napoved za Slovenijo

  Sreda, 19.9.2018 ob 14h

  Satelitske slikePopoldne bo povečini sončno, nastale bodo posamezne plohe ali nevihte. Temperature bodo od 23 do 29 °C. Jutri bo pretežno jasno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. V Vipavski dolini in na Krasu bo prehodno zapihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 15, ob morju okoli 18, najvišje dnevne od 23 do 28, na Primorskem do 30 °C.

  Napoved za sosednje pokrajine

  Sreda, 19.9.2018 ob 14h

  Danes bo sončno. Popoldne bodo predvsem v alpskem svetu severne Italije ter v sosednjih pokrajinah Avstrije nastale posamezne nevihte. Jutri bo pretežno jasno. V Kvarnerju bo pihala šibka burja.

  Vremenska slika

  Sreda, 19.9.2018 ob 14h

  Nad južno polovico Evrope je območje visokega zračnega tlaka. S šibkimi južnimi vetrovi doteka nad naše kraje topel in prehodno nekoliko bolj vlažen zrak. Jutri Nad južno polovico Evrope je območje visokega zračnega tlaka. V višinah se nad našimi kraji ob šibkih vetrovih zadržuje topel in razmeroma suh zrak.

  Obeti za Slovenijo

  Sreda, 19.9.2018 ob 14h

  V petek bo pretežno jasno, zjutraj bo ponekod megla. Čez dan bo ponekod zapihal šibak jugozahodni veter. V soboto se bo pooblačilo, predvsem sredi dneva in popoldne bodo občasno padavine, ob morju tudi nevihte. Ob morju bo pihal jugo, zvečer bo na Primorskem zapihala burja. Ohladilo se bo. Od 23. do 28. septembra 2018 V nedeljo se bo nad območjem Alp prehodno zgradilo območje visokega zračnega tlaka, ki pa bo že v ponedeljek oslabelo. Nadaljnji razvoj je precej negotov. V torek naj bi nas od severa dosegel precej hladen zrak, nad Alpami pa naj bi se potem znova zgradilo območje visokega zračnega tlaka. V nedeljo bo dokaj sončno, v ponedeljek pa bo predvidoma nekaj dežja. Od torka naprej bo povečini suho in hladno vreme, na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo v notranjosti Slovenije le do okoli 15 °C.

  Napoved vpliva vremena na počutje

  Sreda, 19.9.2018 ob 14h

  Vremenski vpliv bo večinoma ugoden in v krajih s sončnim vremenom spodbuden. Popoldne bodo pri najbolj občutljivih prehodno možne manjše težave. UV indeks je ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah 5 in v gorah 6. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva. V nižinah bo lahko obremenitev s cvetnim prahom ambrozije še vedno presegala mejno vrednost za pojav simptomov alergijske bolezni, visoko obremenitev pričakujemo v SV Sloveniji in Brežiški kotlini. Sezona cvetnega prahu drugih alergenih vrst rastlin se je iztekla, v zraku bodo le posamezna zrna trav, trpotca, metlikovk in srednje visoka obremenitev s koprivami. V jeseni cveti bršljan, obremenitev s cvetnim prahom bo nizka in je le redko vzrok za alergije dihal, pogosteje pa povzroča alergijski dermatitis. V Primorju bo obremenitev zraka s cvetnim prahom nizka. V zraku bo cvetni prah ambrozije, krišine in kopriv ter posamezna zrna trav, trpotca in metlikovk. Obremenitev s sporami plesni bo srednje visoka do visoka, v Primorju nizka.

 • Kazalo
  " "