Na Iditarodu se bo letos prvič preizkusila tudi Miriam Osredkar, Američanka slovenskih korenin. Foto: Reuters
Na Iditarodu se bo letos prvič preizkusila tudi Miriam Osredkar, Američanka slovenskih korenin. Foto: Reuters

Dirka pasjih vpreg, imenovana tudi zadnja velika dirka na svetu, se konča v 1.600 kilometrov oddaljenem Nomeju, odročnem kraju na zahodni obali Aljaske. Čeprav je start dirke že tradicionalno v Anchorageu, vozniki pasjih vpreg v resnici startajo dan pozneje na zaledenelem jezeru v Willowu, ki je od Anchoragea oddaljen približno 70 kilometrov. Slavnostni start je namreč namenjen srečanju oboževalcev s svojimi favoriti.

Dirka zaradi toplega vremena v prihodnosti ogrožena?
Organizatorji dirke so imeli letos veliko smole z vremenom, saj jo je globalno segrevanje zagodlo tudi njim - prvič v zgodovini dirke se je namreč zgodilo, da so morali sneg po poročanju New York Timesa v Anchorage pripeljati z vlakom. Zaradi pomanjkanja snega so skrajšali tudi slavnostni start, proga v Anchorageu je bila tako namesto 17 kilometrov dolga zgolj pet.

Iditarod poteka v spomin na reševalno akcijo iz leta 1925, ko je štafeta pasjih vpreg v Nome v petih dneh in sedmih urah iz 1.100 kilometrov oddaljenega Nenanaha dostavila serum proti davici.

Ena najnapornejših preizkušenj
Letos se bo na eni najnapornejših preizkušenj pomerilo 85 vodnikov pasjih vpreg. Med njimi bo znova tudi 29-letni Dallas Seavey, ki je še vedno nosilec rekorda, saj je pred dvema letoma z dirko opravil v osmih dneh, 13 urah, štirih minutah in 19 sekundah. Seavy, ki ima v žepu že tri zmage, tudi lansko, je pred slavnostnim startom povedal: "Lanska dirka je preteklost, večina tekmovalcev se je vrnila z boljšimi ekipami." Z dirkami s pasjimi vpregami se ukvarja tudi njegov oče Mitch, ki nosi naslov najstarejšega zmagovalca, saj je zmago slavil pri 53 letih.

Med tekmovalci je letos tudi 38-letna Miriam Osredkar, Američanka slovenskih korenin: "Bolj kot pravega starta se bojim slavnostnega starta."

Tekmovalci na poti do cilja prečkajo 21 postaj, zmagovalca pa na koncu čaka 50.400 dolarjev in nov poltovornjak.