Pozdrav velikemu vojskovodji, cesarju Napoleonu I. Foto: Reuters
Pozdrav velikemu vojskovodji, cesarju Napoleonu I. Foto: Reuters

V bližini kraja Slavkov u Brna na jugu češke pokrajine Moravska so se zbrali ljubitelji zgodovine in uprizorili enega najbolj znanih bojev v zgodovini, bitko pri Austerlitzu (imenujejo jo tudi bitka treh cesarjev oz. bitka pri Slavkovu). Gre za bitko, ki je potekala 2. decembra 1805 in ki je dokončno ustoličila Napoleona kot mojstra vojskovanja – ta je namreč v bitki s precej manj mož močno porazil združeni vojski avstrijskega cesarstva in carske Rusije pod vodstvom carja Aleksandra I.

Napoleon se je v bitko podal z okoli 70.000 mož, car Aleksander pa je poveljeval okoli 85.000, bitka pa se je končala precej manj sorazmerno – medtem ko je na francoski strani umrlo okoli 1.300 ljudi, je bilo med njihovimi nasprotniki vsaj 15.000 mrtvih in ranjenih, okoli 12.000 vojakov pa so Francozi zajeli. Po bitki so Napoleonove čete nasprotnikov zaplenile še 180 topov in 50 zastav.

Bitka pri Austerlitzu tako velja za Napoleonov največji uspeh in zato ni nič nenavadnega, da usodno bitko zgodovinski navdušenci z veseljem uprizarjajo leto za letom. Tako je bilo tudi prejšnji konec tedna, ko so po poljih in gričih okoli Slavkova odmevali topoti konjskih kopit, ko so se prožile puške in ko se je vse naokrog videlo razdejanje, ki so ga povzročile topovske krogle.