Navade po svetu
Božič, okraski, prazniki
Naužijte se prazničnega vzdušja. Foto: Reuters
Riga
Predpraznična Riga je po izračunih britanskega ponudnika najcenejša decembrska destinacija. Foto: Reuters
Dunaj
Dunaj je praznično okrašen že od 16. novembra. Foto: Reuters
Zagreb, advent, božični sejem
Zagreb je bil že dve leti zapored razglašen za najboljše evropsko adventno mesto. Foto: EPA
Nürnberg
Sejem v Nürnbergu velja za enega najstarejših in največjih sejmov v Nemčiji. Vsako leto na glavnem mestnem trgu postavijo okoli 180 rdeče-belih stojnic. Foto: Reuters
Praznična Ljubljana
Praznično okrašena je tudi Ljubljana. Foto: BoBo

Dodaj v

Lučke, kuhano vino in stojnice z drobnarijami: kam na praznični sejem?

Pestro dogajanje v bližnji okolici in doma
3. december 2017 ob 12:24
Ljubljana - MMC RTV SLO

Začel se je veseli december in ljubitelji okrašenih mest, vonja po kuhanem vinu ter stojnic s takšnimi in drugačnimi drobnarijami že razmišljajo, kam bi se odpravili letos.

Evropski božični sejmi, ki navadno trajajo od sredine novembra do božiča (ali pa še kakšen dan dlje), so poslastica za vse, ki obožujejo vse, kar je povezano s prazničnim decembrom. Medtem ko jih v številnih avstrijskih in nemških mestih prirejajo že stoletja (nürnberškega, ki velja za enega najstarejših, na primer prirejajo že od srednjega veka), pa so drugje po njihovem zgledu vzniknili v zadnjih desetletjih oz. letih.

Svetovni popotniški vodniki in spletne strani, namenjene popotnikom, sicer že od poletja pripravljajo izbore najboljših božičnih sejmov predvsem po Evropi, s čimer želijo popotnikom olajšati izbiro, saj je zadnja leta tovrstnih sejmov res ogromno.

Najcenejši adventni konec tedna v ... Rigi
Spletna stran SkyScanner je na primer na svojo lestvico najboljših mest za decembrski izlet in nakupovanje uvrstila tradicionalne Dunaj, Prago, Bremen, Amsterdam in Bruselj. Britansko zasebno poštno podjetje je šlo še dlje in izračunalo, obisk katerega evropskega mesta bo v prazničnem času najmanj obremenil vašo denarnico - ugotovili so, da se konec tedna najbolj izplača preživeti v latvijski prestolnici Rigi, kar vas bo (če tja potujete z Otoka) stalo dobrih 500 funtov za dve osebi, pri čemer so v to všteti letalski prevoz, vsi drugi transferji, nastanitev in "še nekaj žepnine" za drobne nakupe. Na lestvico so sicer uvrstili še bavarsko prestolnico München, francosko mesto Lille, estonsko prestolnico Talin, pa Prago (Češka), Budimpešto (Madžarska), ter dansko, nemško, avstrijsko in (po njihovi oceni najdražje) švedsko glavno mesto.

Sosednji Zagreb Evropo navdušuje že dve leti zapored
Slovenski ljubitelji božičnih sejmov se tradicionalno odpravljajo v bližnja avstrijska mesta, pa tudi v Nemčijo, na Češko, Madžarsko in Hrvaško - Zagreb je lani navdušil tudi številne tuje popotniške poznavalce, zaradi česar so ga že dve leti zapored razglasili za najboljšo tovrstno destinacijo v Evropi. Osrednje prizorišče decembrskega dogajanja, ki se začne 2. decembra in traja do konca meseca, bo tudi letos Trg bana Josipa Jelačiča, ki ga bo, kot obljubljajo v Zagrebu krasil ogromen adventni venec, obiskovalci se bodo lahko sprehodili po pravljičnem zasneženem gozdu, na stojnicah pa bodo ponujali (tudi) "najboljše kuhano vino in klobase". Na Trgu kralja Tomislava bodo odprli drsališče, na Zrinjevcu in Bogovićevi ulici pa postavili lesene stojnice, je so predstavniki mestnih oblasti v začetku novembra pojasnjevali na posebni novinarski konferenci.

Posebno mesto v srcih Slovencev ima tudi dunajski božični sejem (t. i. Christkindlmarkt), katerega korenine segajo v daljno leto 1298. Ta se je v avstrijski prestolnici odprl že sredi novembra, pravljična dežela pred dunajsko mestno hišo, kjer ne manjka stojnic, otroških delavnic in celo nastopov glasbenih zborov, pa bo obiskovalce navduševala vse do konca decembra. Dunajski sejem ob kuhanem vinu in stojnicah z drobnimi spominki in darili sicer slovi tudi po svoji neznosni gneči, saj ga vsako leto obišče več milijonov turistov.

V Mozartovo mesto - in vas, kjer je nastala Sveta noč
Zadnja leta so v naši bližini zelo priljubljeni tudi graški, celovški in salzburški sejem. Salzburg je s svojim starim mestnim jedrom, kjer se bohotijo dvorci in palače, ter glasbeno zgodovino (Mozartovo mesto) eden najljubših ciljev za praznično potepanje in nakupovanje. Tudi tam namreč ne manjka stojnic z drobnarijami, skoraj na vsakem koraku pa se lahko obiskovalci posladkajo tudi z znamenitimi mozartovimi kroglicami. Številni izletniki sploh v predbožičnem času radi obiščejo tudi bližno vas Oberndorf, ki slovi kot kraj, kjer je nastala najslavnejša božična skladba, Sveta noč (v izvirniku Stille Nacht). To sta na božični večer leta 1818 premierno zaigrala tamkajšnji učitelj in organist Franz Xaver Gruber in mladi duhovnik v krajevni cerkvi svetega Nikolaja, Joseph Mohr, ki je tudi avtor besedila slovite skladbe.

Celovški najlepši v regiji, graški privablja z ledenimi jaslicami
Celovški sejem, ki je bil v preteklosti večkrat razglašen za najlepšega v Jadransko-Alpski regiji, tudi letos krasi več kot 50 stojnic z idejami za drobna darilca, slaščicami in seveda z gostinsko ponudbo. Ne manjka niti zabave za najmlajše, saj se ti lahko kratkočasijo na raznih igralih ali se poskusijo na drsališču. Drugo največje avstrijsko mesto in prestolnica avstrijske Štajerske se ponaša z enim najbolj bogatih adventnih sejmov v Srednji Evropi. Tradicionalno ga pripravljajo v starem mestnem jedru, ki je osupljivo že samo po sebi, o čemer priča tudi dejstvo, da je uvrščeno na seznam svetovne kulturne dediščine Unesca. Od leta 1996 so ob prazničnih stojnicah ena od osrednjih predbožičnih turističnih zanimivosti v mestu tudi jaslice iz ledu, ki jih postavljajo v atriju graške deželne hiše in za katere vsako leto porabijo okoli ton ledu.

Od Prage do Budimpešte
Pravljično vzdušje v češki prestolnici se začenja 2. decembra in bo trajalo do praznika treh kraljev, 6. januarja. Glavni prizorišči božične pravljice bosta tudi letos Stari mestni trg (Staroměstské náměstí) in Vaclov trg (Václavské náměstí), božični sejmi pa bodo tudi na drugih lokacijah v srednjeveškem mestnem jedru. Ob okrašenih stojnicah, polnih tradicionalnih čeških dobrot, pa si bodo obiskovalci oči spočili tudi na prazničnem okrasju, obljubljajo v Pragi. Tudi trgi in ulice madžarske prestolnice bodo do 1. januarja okrašeni z lučmi in drugim okrasjem, napovedujejo v Budimpešti. Največji božični sejem bo tradicionalno potekal na trgu Vörösmarty, kjer tudi letos ponujajo znamenito pecivo kürtös kalács, v lesenih hiškah pa prodajali izdelke madžarske domače obrti.

Ljubljana, Maribor ali Celje?
Če pa vam finance ali časovna stiska ne dopuščajo izletov v tujino, se lahko odpravite tudi na primer v prestolnico, kjer vas letos ob številnih stojnicah z izdelki iz lecta, lesenimi rezbarijami in pleteninami čakajo tudi tri drsališča. Kot vsako leto bodo Ljubljano obiskali vsi trije dobri možje, pripravljeni so različni sejmi in obljubljeno pestro glasbeno ter kulinarično dogajanje.

Medtem ko je prestolnica v prazničnih lučeh zažarela 1. decembra, pa se je v drugem največjem slovenskem mestu praznično vzdušje začelo že zadnji novembrski konec tedna. V t. i. Vilinskem mestu bodo na svoj račun prišli najmlajši, na Grajskem trgu, kjer ne manjka stojnic s hrano in pijačo, pa staro in mlado, ki si želi zabave, vabijo v Mariboru. Na Trgu Leona Štuklja bodo zadnji teden leta vsak dan pripravljali koncerte, Ulica škofa Maksimilijana Držečnika bo ves december v znamenju barantanja in nakupovanja pri stojnicah rokodelcev, zeliščarjev, oljarjev in medičarjev, še pravijo v Mariboru.

Med najmlajšimi je zelo priljubljeno tudi knežje mesto Celje, kjer pred mestno hišo že leta vsak december zaživi pravljična dežela. Ta bo letos svoja vrata odprla 14. decembra, vile in drugi pravljični junaki pa bodo otroke zabavali vse do konca leta. Po Celju bodo najmlajše prevažali pravljični vlakec in pravljični konjički, vse do konca meseca pa bo v mestnem središču potekal tudi božično-novoletni sejem. Več o decembrskem dogajanju po Sloveniji si boste sicer lahko prebrali v naslednjih dneh.

Tanja Kozorog Blatnik
Prijavi napako
Komentarji
FancyBoy
# 03.12.2017 ob 13:11
"Zagreb je bil že dve leti zapored razglašen za najboljše evropsko adventno mesto."

LOL, to je pa tudi poizkus kako privabiti cim vec turistov v mesto. Podelis si sam naslov ""najbolj okraseno mesto v Evropi in je. Zagreb se lahko samo skrije pred Prago ali Dunajem.
presenečen
# 03.12.2017 ob 13:52
Če smo osamljeni in nečimerni, nam ni nikjer lepo :(
trolicnez
# 03.12.2017 ob 13:51
December je lahko tudi precej črn in zalosten. Največ samomorov se zagreši namreč ravno v "veselem" decembru. Če je torej za vas december vesel, še ne pomeni, da je za vse. Meni je npr veliko bolj vesel junij, pa tudi julij in avgust sta svetlobna leta pred decembrom, ko se dan zacne ob cca pol devetih zjutraj in konca ze pred četrto popoldne. Pa lep december zelim.
presenečen
# 03.12.2017 ob 13:50
Povsod je lahko lepo, če smo v dobri družbi, pa če v noge ne zebe:)

Nekje so še ohranili vaške običaje, ko se gre z lučkami po vasi in se poje ljudske pesmi, od vrat do vrat.
Marjan K.
# 03.12.2017 ob 17:47
Ta "veseli" je precej ponesrečen izraz, zakaj bi bil decembra kaj bolj vesel, kot septembra ko po vrtovih pobiramo svoj celoletni trud?? Zame je to praznični mesec čas nekega pričakovanja, topel dom, dobra družba dobra hrana čas ko si vzamemo nekaj več časa za druge ...pač mesec ima nek svoj čaroben čar, je pa res da trgovci znajo ta čar pokvarit ampak se jim ne dam :-))
malikaliber
# 03.12.2017 ob 13:49
Samo, da se zapravlja in živi v neki iluziji sreče s tem, ko nekaj kupiš, pa je kapitalizem srečen! Če je vsa sreča v tem, da nonstop nekaj zapravljamo, potem me zelo skrbi, kam vse to pelje!
7up
# 03.12.2017 ob 20:37
Jaz sem bil prejsni teden v Strasbourg-u in je zelo lepo urejen. Celo bozicni market mi je bil vsec - pa na splosni zelo slabo prebavljam te "hiske-stojnice". Edino Kar pokvari vtis je ceta do zob oborozenih vojakov, ki mnozicno patrulira po starem mestnem jedru.

V zagrebu pa se nisem bil.
niss9x
# 03.12.2017 ob 20:24
Vonj po poceni z vodo mešanim kuhanim vinom je takole mimogrede ogaben.
NoriGoban
# 03.12.2017 ob 17:55
"decembrom, ko se dan zacne ob cca pol devetih zjutraj in konca ze pred četrto popoldne. "

Ti zivis ocitno v Warszawi!
Kemik
# 03.12.2017 ob 15:20
Kar se mene tiče, je najbolj nepozabno na ta čas v Alzaciji (Strasbourg, Colmar, Riquewihr, Ribeauvillé, Eguisheim in podobna lepa mesta in vasi s predalčnimi hišami, božičnim okrasjem in razsvetljavo ter v Riquewihru tudi z božičnim muzejem v sklopu trgovine Käthe Wohlfahrt), medtem ko v Nemčiji vidim najlepša sejma v Nürnbergu in Rothenburg ob der Tauber. Bil sem pa tudi že na drugih zanimivih božičnih sejmih v Evropi, denimo na Dunaju, v Veroni, Trstu, Celovcu, Beljaku, Vrbi (Velden am Wörthersee), Gradcu, Benetkah, Milanu in Bratislavi, pa zaenkrat še ni bilo nobenega, ki bi me kakorkoli razočaral. Prav tako tudi nekateri naši predbožični sejmi niso slabi, kot naprimer (preverjetno) v Rogaški Slatini s Kristalno vasjo, v Mariboru in Ljubljani, verjetno pa je tudi v Celju za vse skupaj lepo poskrbljeno. Tu so potem še možnosti obiskov nekaterih zabaviščnih parkov, ki so na ta čas lepo tematsko okrašeni (pri čemer so v Gardalandu odprte vse mogoče atrakcije, medtem ko v Europa-Parku nekateri vlakci smrti niso v pogonu zaradi vremenskih razmer), tako da možnosti je kar nekaj.
Matjaz82
# 04.12.2017 ob 15:18
Če smo osamljeni in nečimerni, nam ni nikjer lepo :(

Mislim ,da načimern pomeni nekaj drugega kot to, kar si ti mislil povedati.
cairns
# 04.12.2017 ob 09:07
Lučke, kuhano vino in stojnice z drobnarijami: kam na praznični sejem?

Odgovor je preprost. Tja kjer prireditveni prostori niso zavarovani z velikimi betonskimi kockami in kjer na ulici ni do zob oboroženih vojakov in policajev.
JANI.ST
# 04.12.2017 ob 10:26
Enkrat grem v center ne zanič kuhanca, to je pa to. Bolje se je dobiti s prijatelji na kakšni privat zabavi. Dobra družba, hrana in pijača. Kaj človek še potrebuje :)
barto_
# 04.12.2017 ob 09:57
Kaj pa kakšen predlog za kakšen manjši sejem oz., takešn, ki se nahaja v kakšnem manjšem kraju (SLO ali bližina)? Kakšen predlog?
frozen pingvin 2
# 04.12.2017 ob 07:58
Men je zanimivo, da povsod po Evropi uporabljajo za te sejme pridevnik božični, le v Sloveniji se tega pridevnika lokalne oblasti in tudi novinarji otepajo kot hudič križa. To samo kaže nato, kako zaplankan narod smo.
Tetameta
# 03.12.2017 ob 23:25
V zahodni Evropi občasno poblaznijo tovornjaki...Slovenija bo čist OK...
Lupo
# 03.12.2017 ob 22:28
Gorica, Sveti Andrej.
čik
# 04.12.2017 ob 12:30
@barto
nekaj malega maš v kr.gori
Kapitan Kljuka
# 04.12.2017 ob 08:07
V prijateljevo klet! :)
sssitrap
# 04.12.2017 ob 06:57
Jaz sem bil prejsni teden v Strasbourg-u in je zelo lepo urejen. Celo bozicni market mi je bil vsec - pa na splosni zelo slabo prebavljam te "hiske-stojnice". Edino Kar pokvari vtis je ceta do zob oborozenih vojakov, ki mnozicno patrulira po starem mestnem jedru.

Glede na to da je Al-Kaida leta 2000 planirala množičen napad na prav ta božični sejem bi bil lahko še hvaležen da imajo bolj poostreno varnost, da lahko ti v miru srkaš kuhano vino in kupuješ zasoljeno božično kičarijo.
prizemljen
# 20.12.2017 ob 18:49
Polymath

Ne laži! V našem koncu ni zraven kaplje vode, ampak samo vino, klinčki (lahko še še kaka dišava po okusu) ter sladkor po okusu. O tem čigavo vino je v osnovi boljše, se pa lahko začneva takoj prepirati (živeli slovenski običaji), ker je naše najboljše.
Polymath
# 20.12.2017 ob 15:01
Najboljše kuhano vino je v Prlekiji in nikjer drugje .. vse povsod drugje je samo kuhana voda s kapljico vina ali še to ne ...
Dust
# 06.12.2017 ob 12:03
Evo, sem nasel.
http://www.petzen.net/sl/bozicni-sejem-na-peci-2/
Dust
# 06.12.2017 ob 12:01
Nekdo je spraseval za manjsi sejem. Prebral sem, da imajo na Peci (avstrijska stran) najvisje lezeci bozicni sejem, ampak mjslim, da je samo cez vikend. Bom izbrskal in prilepil.
Lp
DXM
# 04.12.2017 ob 17:44
Riga je depresivno mesto, prosim če se ga izogibate, ker vas ne mislim reševat tukaj.
Kemik
# 04.12.2017 ob 16:04
Matjaz82, v Gradcu ni sejem samo na glavnem trgu, ampak je kar precej stojnic tudi na vrhu Schloßberga blizu stolpa in ruševin starega gradu, kjer je tudi lep razgled na mesto.
pjandura
# 04.12.2017 ob 13:26
Prijatelje imam tudi v Rigi, prijatelj moj je tudi Digi Digi Digi :)
Matjaz82
# 04.12.2017 ob 15:16
Gradec je res čudovite mesto, sejem pa je par hišk na glavnme trgu, res nič posebnega. Se pa vseeno splača pogledat Gradec in kupiti kakšne čevlje.
Ljubljana je pa bolana, vsi nažgani, rdeči od vina in mraza, petarde pokajo, skratka v redu.
Kazalo