Pri filmu Skrivni zaliv je levji delež prispeval Richard O'Barry, aktivist, ki je pred leti treniral delfine za film Flipper. Foto: IMDB
Pri filmu Skrivni zaliv je levji delež prispeval Richard O'Barry, aktivist, ki je pred leti treniral delfine za film Flipper. Foto: IMDB
Krvavo morje v zalivu Hatakedžiri. Foto: EPA
Zaliv je idealen za opazovanje kitov in delfinov. Foto: EPA

kjer bodo lahko obiskovalci plavali z delfini, ne bo pa tudi končal svojih vsakoletnih pokolov teh sesalcev.
Mestne oblasti Tajdžidža so začele preučevati načrte, da bi del zaliva zaprle in ga spremenile v park, kjer bi lahko ljudje plavali in se popeljali s kajakom med kiti in delfini, je povedal Masaki Vada za AFP.

Vada ob tem poudarja, da se ne namerava vdati pritisku okoljevarstvenikov, ki si želijo narediti konec vsakoletnemu lovu, ki obarva zaliv Hatakedžiri krvavordeče - projekt naj bi prakso celo pomagal ohranjati pri življenju. "Delfine in manjše kite že zdaj uporabljamo kot turistični vir v zalivu, kjer poteka lov na delfine," razlaga.
"Poleti lahko plavalci uživajo ob opazovanju teh sesalcev, ki jih izpustimo iz predeljenega prostora, ampak zdaj nameravamo to početi v večjem obsegu. To je del dolgoročnega načrta Tajdžidža - preurediti celo mesto v park, kjer boste lahko uživali ob opazovanju morskih sesalcev, medtem ko boste okušali najrazličnejše morske izdelke, tudi kitovo in delfinovo meso."

Zabaviščni park za kite
Park bo ločen od zaliva Hatakedžiri, kjer tajdžidžski ribiči zbirajo delfine, jih izberejo nekaj deset za prodajo v akvarije in pomorske parke, preostale pa zakoljejo za meso. Načrt predvideva odprtje zabaviščnega parka kitov, ki bi se raztezal na 280.000 kvadratnih metrov, za to pa bi namestili mrežo ob vhodu v zaliv Moriura na severozahodu Tajdžidža.

Film Skrivni zaliv (2009) je vzbudil pozornost širše javnosti za Tajdžidži, ko je zelo nazorno, tudi s pomočjo podvodnih kamer, prikazal poboje delfinov. Film je dobil leta 2010 oskarja za najboljši dokumentarni film.
Redni protesti
Sledilo je kar nekaj mednarodnih protestov, aktivisti pa še danes obiskujejo mesto in tam prirejajo demonstracije. Tajdžidži, ki leži v zahodni prefekturi Vakajama, namerava park vsaj delno odpreti do leta 2018. Črne kite in pliskavke, ujete v vodah okoli mesta, bodo izpustili v poseben tolmun, razvit v naravni park, ki bo zajemal tudi plaže in nabrežja.

V Tajdžidžu so samo lani ujeli 1.277 delfinov, to sezono, ki se je začela septembra in traja do aprila, pa jih lahko ujamejo do 2.026.