Bi bil Danny Meyer lahko znanilec sprememb v ameriškem gostinstvu? Foto: Guliver/Getty Images
Bi bil Danny Meyer lahko znanilec sprememb v ameriškem gostinstvu? Foto: Guliver/Getty Images
Napitnina
Če račun znaša 300 dolarjev, se od gosta pričakuje, da bo dal še 60 dolarjev napitnine. Foto: Guliver/Getty Images

Pobudnik novosti je kuharski mojster Danny Meyer, ki ima v "velikem jabolku" v lasti 13 priznanih restavracij, med njimi je najbolj znana The Modern, in verigo hitre prehrane Shake Shack. Prepričan je, da je tradicionalni ameriški sistem dajanja napitnin - pričakovano je, da naj bi vsak gost natakarju dal napitnino v višini 20 odstotkov vrednosti računa -, nepravičen do gostinskih delavcev. Denar od napitnin namreč poberejo le natakarji, ki na ta način običajno več kot podvojijo svojo plačo, do kuharjev in nekaterih drugih zaposlenih pa ta denar nikoli ne pride.

Ekipni šport
Meyer bo prepoved napitnin v prvih štirih svojih restavracijah uvedel novembra. "Verjamemo, da je gostoljubnost ekipni šport in da mora biti celotna ekipa vključena v to, da gost v naših restavracijah dobi izkušnjo, po katero je prišel," je dejal. A poteza ne pomeni, da bodo Newyorčani in drugi obiskovalci za obrok v njegovih restavracijah zapravili manj, saj se bo hkrati z ukinitvijo napitnin cena posameznih jedi dvignila za od 25 do 35 odstotkov.

To je sicer del širšega problema, saj mnoge ameriške restavracije v ZDA razmišljajo, kako bi lahko finančno bolj nagradile zaposlene. Kot piše BBC, mnogi lastniki lokalov v največjih mestih, kot so New York, Chicago in San Francisco, le stežka obdržijo svoje kuhinjsko osebje, saj kuharji, pomočniki in pomivalci komaj preživijo. Stroški bivanja v teh mestih so namreč vse višji. Prav nasprotno je z natakarji, ki po zaslugi napitnin konec meseca zberejo včasih celo več denarja kot izkušeni in priznani kuharski šefi.

V mestu New York in ponekod drugod so se zaradi stalnih pozivov zaposlenih v gostinstvu po izboljšanju statusa odločili za zvišanje minimalne plače za te poklice. Meyer sicer ni prvi, je pa najbolj znani gostinec, ki se je odločil, da ne bo več sprejemal napitnin, kar bi lahko sprožilo "učinek domin". "Glede na to, da gre za Dannyja Meyerja, ki velja za enega vidnejših pripadnikov newyorške kulinarike, mislim, da bo še veliko drugih sledilo njegovemu zgledu," je dejala Melissa Fleischut, predsednica združenja newyorških restavracij.