Obiskovalci v Kavasovi kavarni plačajo okoli 1.000 jenov na uro za igro s katero koli izmed 24 mačk, kolikor jih premore omenjena kavarna. Pijače stanejo okoli 300 jenov. Foto: Reuters
Obiskovalci v Kavasovi kavarni plačajo okoli 1.000 jenov na uro za igro s katero koli izmed 24 mačk, kolikor jih premore omenjena kavarna. Pijače stanejo okoli 300 jenov. Foto: Reuters
Mačka
Lokali, v katerih je na prvem mestu (mačja) atmosfera, kava je šele daleč zadaj na drugem mestu, so priljubljeni že dlje časa, vanje pa zahajajo predvsem tisti, ki zaradi strogih pravil v stanovanjskih blokih ne smejo imeti hišnih ljubljenčkov v svojem domu. V nenavadne lokale pa največ denarja prinesejo delavci, ki se po dolgem delavniku na poti domov ustavijo v mačjih lokalih, da bi se družili z mačkami, s čimer se želijo znebiti stresa. Foto: EPA

Slabi časi se zgrinjajo nad trgovinami z živalmi in mačjimi kavarnami, v katerih se lahko stranke ob pitju čaja in brskanju po spletu igrajo tudi z mačkami. Junija naj bi namreč začel veljati zakon o varstvu živali, po katerem bodo morale mačje kavarne in prodajalne živali zapreti svoja vrata ob osmih zvečer. Japonske oblasti tako uvajajo "policijsko uro" javnega prikazovanja in prodajanja hišnih ljubljenčkov.

"Novi zakon narekuje, da smo lahko odprti od osme zjutraj do osme zvečer, po tej uri pa moramo mačke umakniti proč od strank in zapreti lokale," je dejal Hiromi Kavase, lastnik ene izmed številnih tokijskih mačjih kavarn, in dodal: "Vsi vedo, da so mačke zelo srečne zvečer, zato res ne razumem, zakaj ljudje na vrhu ignorirajo to dejstvo. To je zelo čudno."

Čeprav vlada pravi, da s strožjo zakonodajo o varstvu živali ciljajo predvsem na trgovine z živalmi, ki 24 ur na dan prodajajo pse in mačke - te so ves čas pod svetlo lučjo, v majhnih kletkah -, pa bodo novi predpisi zagotovo vplivali tudi na poslovanje mačjih kavarn.

Lastniki mačjih lokalov zaskrbljeni
Kavase pravi, da njihova kavarna ne deluje 24 ur na dan, saj vrata zaprejo ob desetih zvečer, a da veliko strank pride okoli osme ure zvečer, ko zaključijo delo, ostanejo pa vse do konca obratovalnega časa.

"Če ne bom mogla videti mačk, ne bom prišla. Seveda prihajam sem le zato, ker imajo mačke," je dejala 41-letna Tatsuo Karuiši, ki mačjo kavarno obišče vsaj dvakrat na teden, 23-letna Ajumi Sekiguši pa je svoje druženje z mačkami v kavarni pojasnila z besedami: "To je odličen prostor, pomirja me po delu. Če bo ta zakon obveljal, bo veselje izginilo. To je sramotno."

Čeprav Kavase pravi, da bo policijska ura vplivala na poslovanje, ni dobiček tisto, kar najbolj skrbi lastnika mačje kavarne - bolj ga namreč skrbi, kaj bi to pomenilo za mačke: "Če se bo naš posel poslabšal in če bomo izgubili dve uri dobička, bo seveda to vplivalo na nas, ampak to bo vplivalo tudi na mačke. Veste, jaz jim priskrbim vse, kar potrebujejo, ustrezno prehrano in predvsem dovolj veliko količino obrokov."