Čudovita alpska pokrajina je prepričala revijo Guardian. Foto: BoBo
Čudovita alpska pokrajina je prepričala revijo Guardian. Foto: BoBo
Mir in tišina kot prednosti Triglavskega narodnega parka. Foto: BoBo

Revija The Guardian je priporočila obisk 10 malo poznanih parkov, ki bi jih moral vsakdo obiskati, saj tam ne bodo uživali le v lepi naravi, ampak si bodo v njih lahko resnično oddahnili, saj izbrane parke obišče mnogo manj turistov kot druge turistično zanimive evropske destinacije.

Slovenski biser Triglavski narodni park so opisali kot čudovito alpsko pokrajino. Tistim, ki si želijo resnično izkusiti njegov mir in tišino, svetujejo, naj se nastanijo znotraj parka. Tako so zapisali, da Bohinjsko jezero morda res nima cerkvice na otočku na sredini, tako kot Blejsko, je pa veliko mirnejše in lažje je najti udobno namestitev v hišicah v vasici ob jezeru. Od tam je mogoče pešačiti, kolesariti, iti na izlet s kanujem ali se povzpeti na okoliške gore, kar ponuja čudovit razgled na okolico.

Drugi čudeži narave so ...
Med deseterico najzanimivejših so umestili še Gran Paradiso v Italiji, ki je eden najstarejših narodnih parkov v Alpah, narodni park Oulanka na Finskem, ki je, kot so zapisali, čudovit v vseh letnih časih, in narodni park Peneda-Geras na severu Portugalske, po katerem se prosto gibljejo poniji, prek parka pa teče tudi antična rimska cesta.

Na seznamu je mogoče najti tudi narodni park Saxon Switzerland v vzhodni Nemčiji, ki se ponaša s številnimi plezalnimi smermi in označenimi pešpotmi, narodni park Sarek na Švedskem, v katerem je okoli 100 ledenikov in šest najvišjih vrhov na Švedskem, in narodni park Kalkalpen v Avstriji, katerega štiri petine pokriva gozd.

Med izbranci so se znašli še narodni park Rago na Norveškem, ki se ponaša s slapom Litlverivassforsen in se spušča od roba jezera Litlverivatnet, narodni park Port-Cros v Franciji, ki je na istoimenskem otočku na Azurni obali, in narodni park Ordesa v Pirenejih, ki je najstarejši narodni park v Španiji.