Eifflov stolp je danes skupaj z anteno visok 324 metrov in tehta 10.000 ton, od tega kovinska struktura 7.300 ton. Gradilo ga je 300 delavcev, ki so skupaj spojili 18.038 kosov železa, pri čemer so uporabili 2,5 milijona kovic. Foto: EPA
Eifflov stolp je danes skupaj z anteno visok 324 metrov in tehta 10.000 ton, od tega kovinska struktura 7.300 ton. Gradilo ga je 300 delavcev, ki so skupaj spojili 18.038 kosov železa, pri čemer so uporabili 2,5 milijona kovic. Foto: EPA
Eifflov stolp
Do prve in druge ploščadi se je mogoče povzpeti po stopnicah ali z dvigalom. Na tretjo, najvišjo ploščad, je dostop mogoč le z dvigalom. V okviru vzdrževalnih del stolp prebarvajo vsakih sedem let, pri tem porabijo 50 do 60 ton barve. Foto: EPA

V Parizu bodo z dvema razstavama proslavili 120-letnico Eiffelovega stolpa, enega izmed simbolov mesta in ene najbolj obiskanih turističnih znamenitosti na svetu.

Razstavi ob častitljivi obletnici
Ob obletnici bodo v petek, 15. maja, na stopnišču in v prvi nadstropju stolpa odprli razstavo z naslovom Epopeja Eifflovega stolpa (Epopee de la tour Eiffel). Odprta bo do konca leta, na njej pa bo med drugim mogoče videti 36 upodobitev Eiffelovega stolpa, ki jih je med letoma 1889 in 1902 ustvaril Henri Riviere. Del razstave, na katero bo vstop prost, bo posvečen življenju in družini Gustava Eiffela, očeta petih otrok, ki je umrl star 91 let.

Poleg tega bo v pariški mestni hiši od četrtka, 7. maja, do konca meseca odprta razstava z naslovom Gustav Eiffel, čarovnik z železom (Gustave Eiffel, le magicien du fer). Predstavljeni bodo različni modeli stolpa in fotografije gradnje stolpa. Ob obletnici je bil Eiffelov stolp tudi ponovno prebarvan.

O stolpu najprej dvomil tudi sam Eiffel
Vendar pa Eiffelov stolp v Parizu sprva ni bil sprejet z navdušenjem. Tako je, denimo, leta 1887 skupina umetnikov, v kateri so bili tudi pisatelj Guy de Maupassant, arhitekt Charles Garnier in skladatelj Charles Gounod, zbirala podpise proti temu "nepotrebnemu in monstruoznemu projektu". Tudi sam Eiffel je bil do projekta, pri katerem sta sodelovala še inženirja Maurice Koechlin in Emile Nougier, sprva nekoliko skeptičen. Popolnoma je vanj začel verjeti šele, ko je se je v njegovo načrtovanje vključil tudi arhitekt Stephen Sauvestere.

Stolp na leto pritegne sedem milijonov obiskovalcev. Med francoskim predsedovanjem EU-ja v drugi polovici leta 2008 je bil ponoči osvetljen z 20.000 modrimi žarnicami.

A. K.