Ture avanture
(1)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 8 glasov Ocenite to novico!
Eifflov stolp
Eifflov stolp je danes skupaj z anteno visok 324 metrov in tehta 10.000 ton, od tega kovinska struktura 7.300 ton. Gradilo ga je 300 delavcev, ki so skupaj spojili 18.038 kosov železa, pri čemer so uporabili 2,5 milijona kovic. Foto: EPA
Eifflov stolp
Do prve in druge ploščadi se je mogoče povzpeti po stopnicah ali z dvigalom. Na tretjo, najvišjo ploščad, je dostop mogoč le z dvigalom. V okviru vzdrževalnih del stolp prebarvajo vsakih sedem let, pri tem porabijo 50 do 60 ton barve. Foto: EPA

Dodaj v

120 let Eifflovega stolpa, velike francoske ikone

Vsako leto pritegne sedem milijonov obiskovalcev
6. maj 2009 ob 08:27,
zadnji poseg: 6. maj 2009 ob 09:42
Pariz - MMC RTV SLO, STA

Eifflov stolp, visok 300 metrov, je bil postavljen za svetovno razstavo v Parizu leta 1889. Zasnoval ga je Gustave Eiffel, odprli so ga 6. maja.

V Parizu bodo z dvema razstavama proslavili 120-letnico Eiffelovega stolpa, enega izmed simbolov mesta in ene najbolj obiskanih turističnih znamenitosti na svetu.

Razstavi ob častitljivi obletnici
Ob obletnici bodo v petek, 15. maja, na stopnišču in v prvi nadstropju stolpa odprli razstavo z naslovom Epopeja Eifflovega stolpa (Epopee de la tour Eiffel). Odprta bo do konca leta, na njej pa bo med drugim mogoče videti 36 upodobitev Eiffelovega stolpa, ki jih je med letoma 1889 in 1902 ustvaril Henri Riviere. Del razstave, na katero bo vstop prost, bo posvečen življenju in družini Gustava Eiffela, očeta petih otrok, ki je umrl star 91 let.

Poleg tega bo v pariški mestni hiši od četrtka, 7. maja, do konca meseca odprta razstava z naslovom Gustav Eiffel, čarovnik z železom (Gustave Eiffel, le magicien du fer). Predstavljeni bodo različni modeli stolpa in fotografije gradnje stolpa. Ob obletnici je bil Eiffelov stolp tudi ponovno prebarvan.

O stolpu najprej dvomil tudi sam Eiffel
Vendar pa Eiffelov stolp v Parizu sprva ni bil sprejet z navdušenjem. Tako je, denimo, leta 1887 skupina umetnikov, v kateri so bili tudi pisatelj Guy de Maupassant, arhitekt Charles Garnier in skladatelj Charles Gounod, zbirala podpise proti temu "nepotrebnemu in monstruoznemu projektu". Tudi sam Eiffel je bil do projekta, pri katerem sta sodelovala še inženirja Maurice Koechlin in Emile Nougier, sprva nekoliko skeptičen. Popolnoma je vanj začel verjeti šele, ko je se je v njegovo načrtovanje vključil tudi arhitekt Stephen Sauvestere.

Stolp na leto pritegne sedem milijonov obiskovalcev. Med francoskim predsedovanjem EU-ja v drugi polovici leta 2008 je bil ponoči osvetljen z 20.000 modrimi žarnicami.

A. K.

Prijavi napako
Komentarji
zeks.peter1
# 26.05.2009 ob 09:40
PARIS - najlepša in najatraktivnejša metropola na planetu -
unikatnost in neskončnost lepote k jo premore le PARIS -
mesto luči in romantike - le Benetke se lahko še kosajo z
lepoto PARISA a kljub temu PARIS JE LE EDEN IN EDINI.
- živeli hedonisti - črni Peter
Francija
link
Cannes za filmski festival uvaža mivko za svojo plažo
3
7. februar 2018 ob 15:30 Vsako leto Cannes za najbolj glamurozni filmski festival na svetu razgrne rdečo preprogo za največje filmske zvezdnike. Zdaj si mondeno letovišče na Azurni obali želi za zvezde tudi večjo plažo.
Več novic ...
Kazalo