Skupna želja madžarskih turistov, ki se bodo naslednje dni mudili v Sloveniji, je spoznati dediščino prve svetovne vojne. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Skupna želja madžarskih turistov, ki se bodo naslednje dni mudili v Sloveniji, je spoznati dediščino prve svetovne vojne. Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Skupina 500 turistov bo prispela danes po 17. uri na železniško postajo v Novo Gorico, kjer jo bo pozdravil tudi direktor Regijske razvojne agencije severne Primorske Črtomir Špacapan.

Gre za raznoliko skupino turistov s skupno željo po spoznavanju dediščine prve svetovne vojne. Potovanje predstavlja neke vrste poklon prednikom, ki so sodelovali v bojih na Soški fronti. Turiste bodo spremljali strokovnjaki, ki se ukvarjajo z zgodovino prve svetovne vojne.

V Sloveniji do 21. julija
V ponedeljek bodo madžarski turisti obiskali Cerje, Martinščino in muzej na prostem na Debeli Griži, t. i. Dolinico osamljenega drevesa, madžarsko kapelico pri Vižintinih, kostnico v Sredipolju ter avstro-ogrsko vojaško pokopališče v Foljanu in se ustavili v Gradišču ob Soči.

Torek bo namenjen raziskovanju Tolminskega in Kobariškega, v sredo pa so predvideni fakultativni izleti po individualni izbiri - od Javorce, Goriških brd, Škocjanskih jam, Portoroža, Kobilarne Lipica do Triglavskega narodnega parka.

Pred vrnitvijo domov bodo v četrtek v Svetem na Krasu pripravili osrednjo komemoracijo v spomin padlim madžarskim vojakom v prvi svetovni vojni. Na pot z vlakom proti domu se bodo odpravili v četrtek iz Nove Gorice.

Madžarska turistična agencija MAV Nosztalgia Kft z napovedanim obiskom uresničuje lanske napovedi, da bodo popotovanje skušali organizirati vsako leto. Kot partnerja tudi letos pri izvedbi potovanja sodelujeta Fundacija Poti miru v Posočju in novogoriška družba Hit.