Lokali, ki se bodo že do julija 2016 prostovoljno preoblikovali v nekadilske, bodo v Avstriji deležni posebnih finančnih spodbud. Foto: BoBo
Lokali, ki se bodo že do julija 2016 prostovoljno preoblikovali v nekadilske, bodo v Avstriji deležni posebnih finančnih spodbud. Foto: BoBo

Avstrijska vladna koalicija je dosegla dogovor o splošni prepovedi kajenja v gostinskih lokalih z majem 2018. Avstrijska ministrica za zdravje Sabine Oberhauser in gospodarski minister Reinhold Mitterlehner sta predstavila ustrezen predlog zakona, s katerim se bo Avstrija poslovila od statusa kadilskega paradiža.

Delno prepoved kajenja so v Avstriji uvedli januarja 2009, a je z njo prišel tudi dolg seznam izjem. Lastniki kavarn in barov, manjših od 50 kvadratnih metrov, so lahko prepoved ignorirali, večji lokali pa so morali zgolj poskrbeti za prostor za nekadilce.

V skladu z zdaj predstavljenim predlogom zakona bo prepoved kajenja z majem 2018 veljala za ves gastronomski sektor. Lokali, ki se bodo že do julija 2016 prostovoljno preoblikovali v nekadilske, pa bodo deležni posebnih finančnih spodbud.

"S tem v Avstriji krepimo zaščito nekadilcev, upoštevamo pa tudi pomisleke tistih obratov, ki so vlagali v ločitev prostorov za kadilce in nekadilce," je ob predstavitvi predloga zakona poudaril minister Mitterlehner, ki prihaja iz vrst ljudske stranke (ÖVP).

Njegova kolegica Oberhauser iz socialdemokratske stranke (SPÖ) je že kmalu po lanskem imenovanju na položaj pozvala k polni prepovedi kajenja v petih letih. Zdaj pa je poudarila, da je nova ureditev prepovedi kajenja zgodovinski prispevek k večjemu zdravju ljudi, poroča avstrijska radiotelevizija ORF.