Ture avanture

Poudarki

  • Kam v Banjaluki? Ogled mesta, Ljubačke doline, rafting na Vrbasu
  • Cenovno je Banjaluka prijazna za naše žepe
Kulinarika v Banja Luki
Jedi izpod peke, odojek, pečene paprike s česnom, zelena solata z mlado čebulo, kajmak, dišeči uštipci, domače klobase ... V Republiki Srbski je odnos do izvrstne kulinarke izjemnega pomena. Tako priprava kot postrežba sta namreč del balkanskega temperamenta. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Odojek
Odojek ali sač - samo, da je meso! Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Cerkev Svete trojice v Banja Luki
Banjaluka je glavno mesto Republike Srbske, v kateri je okrog 90 odstotkov bosanskih Srbov, ravno tolikšen, če ne še večji, pa je odstotek pravoslavcev. Muslimanov je zelo malo, prav tako katoličanov. Na fotografiji vidimo mogočno pravoslavno cerkev, posvečeno Kristusu Odrešeniku. Zgrajena je bila med 1925 in 1929 pod vodstvom beograjskega arhitekta Dušana Živanovića. Cerkev je v strogem središču mesta. V njeni bližini so Banski dvor, Predsedniška palača in Narodno gledališče. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Vigrad toalete
"Diksiji" (toalete) slovenskega podjetja. Ne morete jih zgrešiti. Sicer pa boste presenečeni, kako zelo čista in urejena je Banjaluka. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Muzej savremene umjetnosti Republike Srbske
Muzej savremene umjetnosti Republike Srbske, v katerega je vstop brezplačen. V njem izjemno pogosto razstavljajo tudi slovenski umetniki, npr.: Lojze Dolinar, Milan Erič, Boris Zaplatil, Tone Svetina, Sašo Sedlaček, Slavko Tihec in drugi. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Sač
Tako ogromen "sač"! In ne en, kar dva - oba polna, dišita po navadi ob koncu tedna v Ljubačkih dolinah. Do tja od lani z glavne avtobusne postaje v Banjaluki pelje tudi mestni avtobus. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Restavracija Kazamat
Ena izmed najbolj znanih in najstarejših restavracij v Banjaluki je restavracija Kazamat. Našli jo boste v središču mesta, skrito v mogočnem obzidju trdnjave Kastel. Restavracija ponuja tradicionalno hrano, postreženo in pripravljeno na sodoben, moderen način. Da hrana pred serviranjem ostane primerne temperature, servirne krožnike pustijo čakati pod neonskimi lučmi. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Rafting Klub Kanjon
Rafting na Vrbasu je ravno prav razburljiva dogodivščina po tem, ko se boste naveličali strogega centra Banjaluke. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

Dodaj v

Banjaluka: Poceni, zabaven in avanturističen dopust

Slovenci smo glavni turisti v Banjaluki
4. maj 2017 ob 06:31
Banjaluka - MMC RTV SLO

Banjaluka je od Ljubljane oddaljena le kakih 350 kilometrov. Jezik Slovenci poznamo, hrana je fantastična, cene vsaj za polovico nižje kot pri nas. Da o gostoljubju in nočnem življenju ne govorim.

Omembe vreden podatek: iz Ljubljane do Banjeluke pelje avtobus najmanj dvakrat dnevno, za 30 evrov v eno smer. Po Banjaluki vas bo zelo poceni prišel taksi ali mestni avtobus (od ene postaje do druge boste odšteli 1,6 konvertibilne marke, kar je približno 70 centov). S parkiranjem je precej težav, podobno kot v Ljubljani, po navadi so parkirišča plačljiva, cena goriva pa je približno enaka kot v Sloveniji. Kar se tiče nastanitev: cene so ugodne. V središču mesta dobite nastanitev s francosko posteljo v zelo solidnem hotelu z zajtrkom že za okrog 30 do 35 evrov. Cene zelo solidnih hostlov pa so že, ne boste verjeli, od 8 evrov naprej.

O sarajevskih čevapčičih
"Ko nije probao banjalučki ćevap, u Banjaluci kao da i nije bio." Smo vsi razumeli, kajne? - Kdor ni pokusil banjaluških čevapčičev, kot da ni bil v Banjaluki. Legendarni izrek, na katerega so domačini zelo ponosni. V čem so tako posebni in drugačni od tako opevanih sarajevskih? Najprej videz: nujno je, da so pečeni po štirje skupaj in da se ti štirje držijo skupaj. Kar se tiče mesa: originalni banjaluški čevapčiči so 70 odstotkov iz govedine (vratovine, pleča ali podpleča), preostalih 30 odstotkov je mladega ovčjega mesa, pri čemer ovca ne sme biti starejša od dveh let.

Sarajevski čevapčiči so večji, bolj okrogli, pečeni posamezno, meso je goveje in ovčje ali goveje in jagnječje, pri čemer odstotki, koliko je katerega, niso tako strogo predpisani. Postrežba je takšna, kot jo poznamo: v lepinji, obvezno sta priložena čebula in kajmak. Kar se tiče pijače - izvirno banjaluško pivo, ki pritiče k čevapčičem, je pivo Nektar.

Vegetarijanci zelo redki
V celotni Republiki Srbski, sploh pa v okolici Banjaluke, naravnost obožujejo jedi izpod peke. Daleč najpogosteje vam bodo postregli jagnjetino in teletino, pa tudi purana in vse vrste divjačine. Velika litoželezna posoda, pod in nad katero je pepel, sicer izhaja že iz ilirskih časov, najbolj razširjena pa je ravno v Bosni in Hercegovini, nekaterih delih Hrvaške, Črne gore in Srbije.

Hrana se v saču peče od dveh do tudi štirih ali petih ur (odvisno od sestavin). V tem času se pokrov odpre le za kuharjev nadzorni pregled, saj okusi mesa in zelenjave ne smejo uiti iz posode. Temu primerno je končni okus hrane prvovrsten, saj se medsebojno okusi zelo prepletejo in ne izparevajo sproti, hrana je sočna in izjemno okusna. V kateri koli restavraciji boste na meniju našli izvrstne mesne jedi, v tovrstni kulturi je pač odnos do kulinarike najprej namenjen ljubezni do mesa. Kot pravijo domačini, je čistih vegetarijancev zelo malo.

Kaj si ogledati?
Banjaluka je drugo največje mesto v BiH-u (takoj za Sarajevom) in glavno mesto Republike Srbske. Ima približno 250.000 prebivalcev.

Priporočamo Muzej savremene umjetnosti Republike Srbske, umeščen v nekdanjo železniško postajo, ki ima brezplačen vstop od 10.00 do 22.00. V muzeju je razstavljenih tudi veliko del slovenskih umetnikov. Nepogrešljiv je tudi ogled Muzeja Republike Srbske, ki je velikega nacionalnega pomena. Muzej je znan po tem, da se je odločil za zelo lepo gesto, saj v njem skupaj s kustusi ustvarjajo otroci s posebnimi potrebami. Projekt je v Republiki Srbski zelo zaživel in je vključen v pedagoški program otrok s posebnimi potrebami. Ob številnih res zanimivih zgodovinskih zbirkah najbolj "stisne" pri srcu vojna zgodba o koncentracijskem taborišču v Jesenovcu, v katerem je bilo ubitih okrog 80.000 ljudi, tudi otrok in žensk, po narodnosti pa daleč največ Srbov.

Mesto je sicer precej živahno, najbolj pa zaživi v sončnem vremenu in poletnem času. Odlične restavracije so tudi na splavih ob reki Vrbas - pozor, slovijo po izjemno velikih porcijah, zato naročite najprej eno, četudi vas bo restavracijo obiskalo pet. Kulture ulične prehrane v Banjaluki niti ni preveč zaznati. Tudi če gre za čevapčinico, sta ozračje in videz prej videti kot restavracija kot pa "hitro vzamem s seboj". Tudi v Banjaluki ne velja izpustiti tržnice. Ponujajo seveda vse, od mesnih, mlečnih izdelkov, rib, zelenjave, oreščkov ... Glede na to, da je Banjaluka po številu prebivalcev in velikosti podobna Ljubljani, je tržnica veliko večja.

Obvezno: Ljubačke doline in rafting na Vrbasu
17 kilometrov iz središča Banjaluke (avtobus z glavne avtobusne postaje) stoji etnografski muzej na prostem, podoben kot naš v Rogatcu: Ljubačke doline prek arhitekture in opreme prikazujejo življenje planinskega kmečkega prebivalstva konec 19. stoletja in začetek 20. stoletja. Muzej bo zelo zanimiv tudi za otroke, saj je ena od tipičnih majhnih hišk, ki so del kompleksa, tudi šola. Zelena tabla, majhen, a glasen zvonec, klopi kot v cerkvah, prostora pa le za približno 15 učencev.

V kompleksu, ki vsebuje avtentičen prikaz življenja, so tudi lekarna, hlev, trgovina, soba za počitek, skedenj, pastirska koča, shramba za moko in preostalo ozimnico. Velik zunanji prostor z mizo je bil poleti uporabljen kot jedilnica, nasproti njega je lopa za shranjevanje kmetijskih strojev in kovačnica. V kompleksu danes deluje izvrstna restavracija, primerna za praznovanja ali le nedeljsko kosilo. Njihove specialitete so polenta, odojek, meso izpod peke, domače klobase in uštipci (majhne ocvrte žemljice, ki se postrežejo še tople, seveda z nepogrešljivim kajmakom). Uštipce sicer vedno zraven kruha (ali namesto njega) ponudijo v večini restavracij. Nemogoče se jim je upreti, četudi niste ljubitelji kruha.

Če obiščete Banjaluko, je rafting na Vrbasu nekaj, česar ne velja izpustiti. V okolici Banjaluke so štirje klubi za rafting. Vožnje obsegajo 5, 11 in 21 kilometrov oziroma tudi po dogovoru. Posebno drzna avantura, ki jo lahko doživite v poletnem času, je nočni rafting, ki ga izvaja klub Kanjon. Njihova še posebej drzna in avanturistična poslastica pa je regata od Banjaluke do Beograda. Regata traja približno 14 dni, izvaja pa se v jesenskem času. Njegov namen je, jasno, združiti kulturo obeh srbskih mest. Avanturisti pa lahko še jahate, planinarite, kolesarite, se vozite s kanuji, plezate, pa tudi jadralno padalstvo je zadnje čase zelo iskano.

Nočno življenje
Tako v središču mesta kot v njegovi okolici boste našli ogromno res velikih restavracijskih kompleksov, pa tudi popolnoma normalnih restavracij, ki se v večernih urah prelevijo v nočne klube z živo glasbo. Večer je v Banjaluki čas, ko ženske vseh starosti s svojimi pričeskami, mejkapom in vrtoglavo visokimi petami pokažejo svoje čare.

Zvečer je videti, kot da bi imela Banjaluka trikrat več prebivalcev kot Ljubljana. To je namreč kultura, ki obožuje večerno in nočno druženje. Bosanski Srbi pa so tudi sicer zelo veliki ljubitelji velikih družinskih slavij in vsako priložnost izkoristijo za pogostitev družine in prijateljev. Zato ne bodite presenečeni, če boste sedeli za kakšno mizo in bo takoj za sosednjo skupina približno 50 ljudi, ki se bodo začeli pogovarjati z vami. Cenovno so tovrstni klubi za naše razmere izjemno ugodni, buteljka povprečnega vina stane na primer 12 evrov, pivo en evro.

Prihodnjič vam bomo razkrili še največjo skrivnost o siru trapist in slavi - največjem družinskem prazniku pravoslavnih Srbov v Republiki Srbski.

Tanja Mojzer, besedilo in fotografije
Banjaluški čevapčiči
Tržnica
Tržnica
Banjaluška peka čevapčičev
Kavica, ponujena z lokumom
Uštipci in polenta
Pečene paprike
Rdeče vino vinarja Jungič
Kajmak, klobase, uštipci
Banjaluški čevapčiči
Šopska solata
Ljubačke doline
Ljubačke doline
Rožičevo pecivo
Čutarica, v njej pa rakija - nujen je vsaj požirek za srečo mladoporočencev!
Nevestini priči
Kovačnica v Ljubačkih dolinah
Ljubačke doline
Rafting na Vrbasu
Rafting na Vrbasu
Omleta
Jajca z omleto in kajmakom
Ribe
Gostoljubnost in prijaznost - vedno!
Čevapčinica Obelix
Kabinet predsednika vlade v Banjaluki
Kabinet predsednika vlade v Banjaluki
Banja Luka
Fabrika Srbija - Banjaluka
Banjaluka
Banjaluka
Banjaluka
Hotel Bosna v Banjaluki
Pravoslavna cerkev svete Trojice
Banjaluka
Konzularna pisarna Veleposlaništva Republike Slovenije v Banjaluki
Mošeja Ferhadija
Mošeja Ferhadija
Banjaluka
Trdnjava Kastel ob reki Vrbas
Park ob trdnjavi Kastel ob reki Vrbas
Banjaluka
Banjaluka
Banjaluka
Prijavi napako
Komentarji
burnoutslo
# 04.05.2017 ob 08:05
Kaj pa imajo za nas, vegane?

Raftanje.
mare008
# 04.05.2017 ob 07:18
Pred leti bili v diskoteki, ne spomnem se imena. Tam je bilo cca 80% žensk in od tega 90% vrhunskih! Tako da ja, Banja Luka je lepa!!!
WyattEarp
# 04.05.2017 ob 08:04
Avtor članka: ''Jezik Slovenci poznamo''... To ni res. Starejši mogoče, mlajši pa sploh ne poznajo jezika bivše juge. Ne pišite neumnosti.
somebody_87
# 04.05.2017 ob 09:09
Plasticnim operacijam so podvrzene najbolj beograjcanke.
7up
# 04.05.2017 ob 07:37
Kje pa so vsi moški? Nemčija?
Wasabi
# 04.05.2017 ob 10:23
Folku je Balkan lep iz razloga, ker je poceni in se vsaj za tiste 2 dni počutijo kot kralji. Če bi bile cene francoske, živa duša ne bi tja rinila.
Tpaktop
# 04.05.2017 ob 09:25
@sosman
Kaj pa imajo za nas, vegane?

Kar nekaj lepih travnikov, brez zamere
Sant Marti
# 04.05.2017 ob 08:44
Se strinjam, da članek močno pretirava (kot večina člankov, ki govorijo o mestih bivše Jugoslavije). Hrano lahko najdeš dobro, ampak še zdaleč ne na vsakem koraku. Je pa za naše pojme seveda precej poceni. Žur? No ja... Vse skupaj precej konzervativno. Mesto kot celota precej brezvezno.
pjandura
# 04.05.2017 ob 08:24
Šel dol samo zaradi žura. Tako zelo poceni se mi ni zdelo, čevapi ipd pa pač klasika, nobenega presežka.
Zaplotnik44
# 04.05.2017 ob 07:01
Rezime vsega: Greš na čevape in nazaj.
0001
# 04.05.2017 ob 09:17
@somebody_87
"Obtožuješ" druge, da res pretiravajo v en in drug ekstrem. Potem pa končaš post s totalno pretiravanim posploševanjem kar se tiče Banjalučank in Ljubljančank.
Acinho
# 04.05.2017 ob 08:34
Bil lani "v prolazu" in sem bil le par ur, da bi lahko dal konkretno oceno. Kar mi je ostalo v spominu so KATASTROFALNI čevapi ki sem jih jedel tako rekoč v centru mesta. Nasploh domačini tarnajo, da so te "turistične" zadeve zgolj in le to, namenjene turistom in lupljenju le teh, da pa imaš seveda lokacije ne tako dobro znane in spromovirane kjer boš pa zagotovo jedel odlično hrano. Pa to ne velja le za BL, velja tudi za Sarajevo pa še kakšno mesto na Balkanu.

Čeprav sem Balkanac po poreklu, sam ne dam veliko na te razne "priče" o tem kako je nekje hrana oh in sploh, predvsem ko govorimo o Balkanu. Skadarlija je denimo četrt v Beogradu ki ima vse...starinski izvirni stil, zgodbo in dušo....kar manjka je izjemna kulinarika. Domačini so očitno zadovoljni s tem da pač prodajajo zgodovino in zgodbo in to jim je dovolj, kar je žalostno, ker bi vse skupaj morali še nadgraditi. Tam sem jedel verjetno najslabše ražnjiče v življenju je bilo pa zanimivo kako se je skupina slovenskih turistov za sosednjo mizo mastila in na ves glas vzdihovala "mmmm kako je dobro". Zdej pa nwm al res pojma nimajo kaj je dober balkanski gril ali pa so lagali sami sebe češ "na znani lokaciji smo dejmo sami sebe lagat".

Kar se tiče žurk je pa Balkan pač Balkan...našel boš sve in svašta tudi v precej manjših mestih. Lani sem bil na krstu v Prijedoru (manjše mesto) in tam videl night life ki ga v slovenskem mestu primerljive velikosti lahko le sanjaš. Da o večjih mestih seveda ne govorimo.
biberkopf
# 04.05.2017 ob 10:21
sodeč po opisu indija koromandija,verjetno podobno opisujejo italijanski portali ljubljano...lepo je biti turist
čupka
# 04.05.2017 ob 15:54
Politik kritik.. Če dovolite komentar.

Glavni pub, kamor vsi zahajajo je v kleti. Iz Gosposke ulice takoj na desno. Ni neugleden, je brez drog in kozarci so nedvomno čisti. In izredno obiskan, ker pozno zvečer ne dobiš prostora kljub gromozanskemu prostoru.

Pravi banjalučki čevapi so pač 4 skupaj. In nedvomno niso pleskavice. Lepinja (po vaše kruh) pa ni naoljen ampak pomočen v govejo juho in popečen.

Z drugimi stvarmi pa se več ali manj strinjam. :)
jure-bure
# 04.05.2017 ob 07:22
ma kr lušte ste mi naredili... hrana je prelepa za videti,... jo kar v ustih čutim.. bi blo za iti...
ni bilo tako slabo včasih.... danes pa Mcdonaldsi, ki iz zmletih piščančjih parkljev hamburgerje pečejo... in temu se reče napredek...ccc
vinklj.kugla
# 04.05.2017 ob 18:11
@politik kritik

stem da si v banjaluki iskal kebap pove vse od tebi in celem komentarju
ffffff
# 04.05.2017 ob 09:33
Če greš v neko mesto kot turist, kake veze ima kakšne so ženske??? Poleg tega se s tem vedno močno pretirava. Statistično gledano je odstotek lepih žensk po vsem svetu podoben.

No to je klasična omejenost, ko človek gleda le iz svoje perspektive. To je tako kot bi nekdo, ki gre na dopust zaradi seksa rekel družini "kake veze ima kakšen otroški program imajo v nekem hotelu". Eni peljejo svojo drago, drugi celo familijo, eni gredo smučat, eni žurat, eni gledat ženske, kakšni pa ne samo gledat ;). Vse od tega je legitimno.

No, da so pa statistično povsod enako lepe je pa traparija, itak se ne da tega merit, kako boš pa to statistično dokazal. .....
sirus
# 04.05.2017 ob 08:54
Čevapi in kitajska ropotarnica, navali narod.
Nha Trang
# 04.05.2017 ob 08:31
Če greš v neko mesto kot turist, kake veze ima kakšne so ženske??? Poleg tega se s tem vedno močno pretirava. Statistično gledano je odstotek lepih žensk po vsem svetu podoben.
vplaznik
# 04.05.2017 ob 08:09
Bil večkrat, hrana odlična, cene nizke, ženske povprečje se pa spedenajo nadpovprečno. Rafting na Vrbasu razočaranje, Zimzograd svetlobna leta od Ljubljanskega. Nočno življenje odvisno od letnega časa, pozimi mrtvilo, poleti zelo živo. Ljudje zelo prijazni sploh ko izvejo da si iz slo.
odprtizvezek
# 04.05.2017 ob 16:38
Bil ze in se imel fajn, poceni in izvrstna hrana, lustne punce, lepo mesto, dosti narave... samo ne s punco it tja za boga milega, ne s punco it! :)
urosh444
# 04.05.2017 ob 12:43
Zvečer se zdi kot da ima Banja Luka trikrat več prebivalcev kot Ljubljana, v jutranjih urah pa kot da trikrat manj. Za delo niso tako urni kot pri natikanju petk in ličenju. Sicer pa sem enkrat nekje prebral, da je razmerje zelo v prid ženskam, namreč, da je žensk v banja luki veliko več kot moških. A to drži?
meimei
# 04.05.2017 ob 11:43
No, da tokrat grem res v ekstrem Slovenke so proti Hrvaticam in proti Madžarkam komedija.

Ker večinoma komentirate moški.... Ste se kdaj vprašali kje ste pa vi? Če prideš pri nas v diskoteko boš vseeno našel za 3/4 več luštnih punc kot pa fantov.
Jon Sneg
# 04.05.2017 ob 11:10
Fenomen Balkana je v tem, da predstavlja za tipičnega Evropejca (tudi Slovenca) tisti antipod spedenani, preorganizirani, hladni, birokratski Evropi. Zato tudi fenomen silvestrovanj in žurov po Beogradu, Banja Luki,.... Najbolj se nasmehnem, ko ugotavljajo in jamrajo Hrvati, ki se imajo za nekaj več od ostalega Balkana, da jim mladina odhaja žurat v Beograd. Ne rečem, da je na Balkanu vse super, kar se tiče kulinarične ponudbe, zabave ali kulture,..., daleč od tega. Turbofolk splavi na Savi v BG se mi zdijo mnogo preveč za moj okus in moja ušesa,...., je pa dejansko fenomen Balkana odgovor na globalizacijo in uniformiranost evropskih mest in nočnega življenja tam . Pravkar sem se vrnil iz Novega Sada, kjer sem ugotavljal, da tudi tam nastajajo razni Irski pubi in da gostinski lokali dobivajo "zveneča" angleška imena in "svetovni" izgled.
Matej037
# 04.05.2017 ob 10:51
... RS bolj vleče na civilizacijo in zahod .... To je pa izjava tedna.
skoro84
# 04.05.2017 ob 09:20
Pozabili ste napisat, da je v teh " fancy" klubih tudi desscode, da so zenske urejene, kot da imajo konpleks v sebi, da te gledajo po čez moski v stilu, " kaj bi pa ti rad", da je vse vecinoma wanabee in da če si malo alternativen in ne sledič tem smernicam, ostanež zunaj ali pa si čudak....Sarajevo je pa metropola za to Banjo Luko....p.s. sem napol Balkanc, toda 100x raje žuram na zahodu, ker je vse bolj spoščeno, imaš od 1-100€ na drink, denar sploh ni tako važen, ampak prijaznost, odprtost in razumevanje drugih, ki so drugačni...toliko kot se žura, pa sexsa, pa pije in žre, pa kulturo spoznava npr. v enem mestecu kot je Alicante v Španiji...ga cel Balkan še ni videl...verjeli ali ne...( Iz Švedke, Norveške, Francije, Rusije, Amerike.....mmmmmmmm..ni da ni )
seba goričan
# 04.05.2017 ob 08:40
eh zeh...razen hrane nimajo za ponudit ničesar....način žvljenja je podobn, kot v Makedoniji in Srbiji ko prideš na obisk...za pogostitev in uživanje se zakreditirajo, drugače pa živijo v bedi....20 let nazaj sem nekaj časa delal pri nekem zlatarju, k je na veliko delal z Banja Luko,kjer naj bi bili mahnjeni na zlato....me zanima, če so še vedno?
somebody_87
# 04.05.2017 ob 14:39
Ker večinoma komentirate moški.... Ste se kdaj vprašali kje ste pa vi? Če prideš pri nas v diskoteko boš vseeno našel za 3/4 več luštnih punc kot pa fantov.

No, dobro še ti si potdila dejstvo, da Slovenci ne spadajo ravno med najbolj lepe narode.
zozozo
# 04.05.2017 ob 10:41
@cocker - Kako da ne, če pa si si prav posebej vzel čas za komentirat tukaj?
SpicyWeiner
# 04.05.2017 ob 09:29
Banja Luka je super destinacija čez celo leto, razen za božično-novoletne praznike, ko celo mesto zavzamejo slovenci. Takrat pa samo beži stran.
bP
# 04.05.2017 ob 07:59
V mesecu marcu sem na priporočilo prijatelja obiskal toplice Banja Vručica v Tesliču (Teslič je mesto med Banjo Luko in Dobojem). V hotelu Srbija sem ostal 10 dni. Imel sem polni penzion, poleg tega pa še naslednje zdravstvene usluge: pregled pri zdravniku, pregled pri fiziatru, laboratorrij, EKG in pa vsak dan štiri terapije. Osebje je res profesionalno, saj v desetih dneh nisem čakal na terapijo niti minute. Poleg tega da so ljudje izredno prijazni, pa je za naše razmere zelo poceni. Vse zgoraj našteto v enoposteljni sobi (žena ni hotela z mano) me je stalo 340€. Sem že rezerviral za nasalednje leto.
čupka
# 04.05.2017 ob 19:59
sandi4

Saj jezik pa res ni taka ovira, tudi, če se ga nismo učili v šoli. Moji predniki sicer prihajajo iz Bosne in imam žlahto dol, tako, da recimo, da imam boljše poznavanje jezika kot večina.

Lani sem prijatelje iz Slovenije in sorodnike iz Bosne zbobnala skupaj za rojstni dan in ne boš verjel - vsi smo bili mlajši od 30 let (kar pomeni, da se Slovenci v šoli srbščine nismo učili) a večjih težav pri komunikaciji ni bilo. Če je že bila kakšna neznana beseda, pa se je prosilo za dodatno razlago.

Je pa res, da se gibljem v odprti družbi, kjer ni važno ali si Slovenec, Hrvat, Srb ali si naš ali njihov ali si Novak ali Novaković. Važno je, da si dobrega srca in karakterja. Oni pa tudi niso bili občutljivi na vsako napako v govoru in smo se fenomenalno ujeli.
meimei
# 04.05.2017 ob 08:40
Iz radovednosti na podlagi komentarjev sem šla pogledati slike iz diskotek na FB.

Po slikah sodeč so ženske urejene v nulo, nekaj jih je res lepotic, ostalo pa povprečne, mogoče so katere pretiravale pri operacijah. Vsekakor imajo več okusa za modo kot pri nas.
BaSiLiuS
# 04.05.2017 ob 07:33
Zelo dober članek, mogoče nekaj malenkosti, da bi bil odličen. Nekje vmes sem zasledil - ''Balkanske lepotice'' - če ste bili v BL, potem so Banjalučke oz. Srbske lepotice, Balkan je širok pojem. Pozabili ste omeniti ''gospodsko ulico'' oz. ulico Veselina Masleše / Bana Milosavljevića od trga Krajine pa vse do Narodnega gledališča Republike Srbske, živahno 24/7. Sprehodite se po parkih, nasproti trga Krajine je park Petra Kočića, če se sprehodite po ''gospodski'' ulici in se pri NG ne vrnete nazaj proti centru boste mimo katoliške katedrale, tobačne tovarne in vladne ter RTV (impresivno) zgradbe, prišli do parka Mladena Stojanovića. Po nakupih se odpravite kot omenjeno na tržnico ali pa v tržni center Zenit - ul. Vladike Platona 3. V glavnem - v Banja Luki boste povsod dobro jedli in pili, se dobro zabavali, domačini so zelo prijetni in gostoljubni, to velja za celo BiH že od nekdaj. Namestitev dobite še ceneje če poiščete stanovanja, ki so na voljo za najem - že od 15/eur na dan naprej, se zelo splača, saj hrana ni problem, povsod boste boljše jedli kot v hotelu kjer boste za sobo dali 30-35 € min.
Ja, Banjalučanke slovijo po svoji lepoti že desetletja, ne vem če je res, ampak domačini so pogosto omenjali podatek, da je razmerje med moškimi in ženskami 1:5 :D
Nočno življenje je pa doživetje. Nepozabno.
dadinho10
# 04.05.2017 ob 13:27
@BaSiLiuS
siris propagando, kot v casu vojne....verjetno poslusas izjave milorada dodika... kot srb, dajas obcutek da so vsi dobrodosli...pa ni temu tako......
% je rep srbska predvsem pravoslavno omejena.....celo tezijo k temu, da bi se locili od federacije...pojem etnicnega ciscenja je bil v smeri (pa ne krivim nobeno stran ali branim), da se dolocena mesta, ki so bila mesana napolnijo s pripadniki ene vere, nacije, druga pa druge...
in potem se govori BL je srbska, SA muslimasko,, itd....ne vem, da so se muslimani stevilno vracali na svoja ognjisca v RS....glede dejstev pa res ne bi? ali si ti tudi med tistimi iz filma nicija zemlja, ko je ono poceo rat?
dadinho10
# 04.05.2017 ob 11:33
Zato ne bodite presenečeni, če boste sedeli za kakšno mizo in bo takoj za sosednjo skupina približno 50 ljudi, ki se bodo začeli pogovarjati z vami. ........

ne vem no, bil sem veckrat v bl, pa nisem dozivel tega, da se je sosednja skupina zacela pogovarjati......
sicer smo se pogovarjali, ampak bolj na drugacen nacin...nic tisto spontano, da nekdo kar prisede k tebi....
Sturm88
# 04.05.2017 ob 20:30
Konec praznikov sem se vrnil z BL in je bilo pričakovano prijetno in sproščeno. Ljudje, tudi policisti, so prijazni in radi podebatirajo. Ko te ustavi policaj lahko pričakuješ od njega par firbčnih vprašanj, nikakor pa ne kazni.
Videl sem veliko obnovljenih džamij tudi ta glavno v BL t.i. Ferhadijo, ki je bila odprta za obisk. 7 maja bo ravno leto dni odkar so jo točno po 14 letih (od rušenja) ponovno odprli.

Cene so vredu, na periferiji zna biti tudi resnično poceni. Ob priliki se spet vrnem, imam pa namen obiskati še druga bosanska mesta.
svabo
# 04.05.2017 ob 09:32
To prekletstvo Slovenceljstva. Frajtonarca pa polka. Pa na vsak način biti podoben houdarskemu jodlarju. Ker Slovenec izjemno uživa ob obistku res lepih mest kot so Villach, Innsbruck, ali pa na drugi strani Padova, Verona, Trbiž....... V teh mestih je kulinarična umetnost prežeta z kulturno noto. Hohštaplerstvo in dunajski zrezek s pomfrijem. Nočno življenje? haha ne obstaja, ker se ulice spraznijo pred sončnim zahodom.
Zakaj mladi in stari z veseljem potujejo po Hrvaški, Bosni in Hercegovini, Srbiji, Makedoniji? Prijaznost, gostoljubnost. Odkritosrčnost in prava doza zdravega humorja.
Glede na to, da na tisoče Slovencev potuje in raziskuje Balkanske države so tovrstni potopisi prav tako zanimivi, kot potopis iz Tirolske z obiska vasice Bergdohtajra......
+hellbastard+
# 04.05.2017 ob 09:31
7up
Kje pa so vsi moški? Nemčija?

vojna 92-96
somebody_87
# 04.05.2017 ob 09:07
Dobro nekateri res pretiravate kot s pljuvanjem kot s hvaljenjem..
BL je pac tipicno balkansko mesto, center mesta je lep, izven centra cisto po balkansko,
Kar se tice zensk, je nekdo omenil, da so podvzene plasticnim operacijam, kar seveda ni res. Tam so bolj naravno lepe zenske, so zelo urejene, vsekakor pa niso povprecne, kot npr. ljubljancanke.
Bivši uporabnik
# 04.05.2017 ob 14:20
če bi bil kdaj v kaki vb, na irskem, na nizozemskem itd tega ne bi trdil...kar jih zgleda fajn hitro ugotoviš, da niso domorodke....ravno odstotek lepih žensk je med balkanom prek slovaške, češke, poljske tja do ukrajine in rusije krepko višji kot v prej omenjenih. že sprehod po kakem šoping centru ti jasno pokaže stanje...recimo na češkem pa slovaškem maš kar precej takih, ki bi zlahka ble top 0.001% na zahodu.

Zanimiva ta izjava. Jaz sem pred kratkim o tem govoril z enim Poljakom, ki mi je rekel, ja, sej so lepe poljske zenske, ampak so vse lepe na enak nacin (ce karikiram: visoka, blond, modre oci...). V drugih drzavah, ki jih nastevas, mas pa vecjo raznolikost. In ce se bolj karikiram, ce bos vsak dan jedel odlicen, ma kaj odlicen, najboljsi krompir na svetu... se ga bos scasoma navelical in si zazelel riza. Tako pac je.
Drugace ma pa meimei prav, stalno poslusamo o tem, kake zenske so, tipov pa raje nihce ne omenja. Ker bo potem imel kdo se kaj o Slovencih za povedat, pa bodo hitro uzaljeni...
KLIPAN
# 04.05.2017 ob 08:17
Z veseljem prebrano.
čupka
# 04.05.2017 ob 07:55
Aha, točno. Pa Banja Luka ima 2 tržnici. Ena je v centru, kjer je sadje / zelenjava / obleke (slike so s tu). Druga pa nasproti glavne avtobusne postaje v Banja Luki, kjer imaš boga in pol - loncev, sačev, vse za vrtenje pujska, raznih obuval, rezervnih delov za avte itd itd.
FancyBoy
# 04.05.2017 ob 07:54
Ženske so zelooo odprte :). Hrana je tudi super. Priporočam obisk predvsem mladim moškim :)
lizing
# 04.05.2017 ob 06:59
Nevestina priča na desni me je najbolj prepričala...........
dadinho10
# 05.05.2017 ob 12:52
@ BaSiLiuS
sirim samo objektiven pogled na stanje, zadeve iz lastnih izkušenj...
ce jih siris iz lastnih izkusenj, ves da ne mores biti objektiven......pred vojno je v bl bilo okoli 50-55% srbov, danes jih je 90%. verjetno razumes namig, in potem ko si z dolocenimi ukrepi poskrbel za taksno stevilko, je seveda tudi logicna zahteva po samostojnosti...in ne, to ni naravno, ce bi bilo naravno, bi se to dogajalo zelo pogosto...eno so zelje, drugo pa relanost.....baski, Katalonci niso vojskovali s kraljevo druzino in pregnali iz teh pokrajin, da sedaj imajo vecino.......
glavna dzamija v bl je bila obnovljena po kolikih letih? 12,13?
zakaj je bila porusena, zakaj so bile druge porusene?
govorim za del bl, da se razumemo....
iste stavri so se dogajale v ostalih mestih----rusenje cerkev, manastirjev itd......pa vendarle, se danes se siri nacionalizem....
ne mi govoriti vsi so dobrodosli....dobrodosel si tudi v sarajevo, mostar, povsod, ce nisi provokator, budala, ali pac glasen.....
slucajno, pa res slucajno sem bil prisoten, ko je ena skupina domacinov napadla "turiste" iz "muslimanskega" sarajeva, ker so peli bosnom behar probeharao, pesem Dine Merlina......
mart_m
# 04.05.2017 ob 21:04
Pogledal fotke - Slovenija v Banja Luki nima veleposlaništva, ampak konzulat, saj RS ni država. A priložnost za obisk je bila pa poroka?
Snežinkica
# 04.05.2017 ob 20:04
samo ne s punco it tja za boga milega, ne s punco it! :)

Zakaj pa ne? Menda ja niste takšni revčki, da bi se svojih punc bali ampak carji, ki se kar vpričo njih slinite po tujih ženskah.
meimei
# 04.05.2017 ob 14:50
somebody_87: ne, nisem rekla, da Slovenci ne spadamo med lepe narode. Osebno so mi slo. moški med privlačnejši, pa sem prepotovala kar dober del Evrope.

Predvsem je odvisno tudi kako se zna človek urediti. In recimo, če se Slovenke še za zvečer ven nekako oblečemo, nekateri fantje hodijo ven oblečeni za doma, na kavč. Kaj ti pomagajo lepe poteze ob neurejeni frizuri, nikakvem stilu (ne rabiš dragih znamk, ampak oblačila ki ustrezajo postavi), nekateri smrdijo po švicu, drugi po čebuli, ki so je jedli preden so šli ven. ker očitno žvečilnih gumijev ne poznajo.
hypatos
# 14.05.2017 ob 12:19
@basilus - vonjo ste začeli srbi.
Kazalo