Na gondoljerje letijo tudi očitki, da skubijo turiste. Foto: EPA
Na gondoljerje letijo tudi očitki, da skubijo turiste. Foto: EPA
Beneški gondoljerji - mesto v laguni ne bi bilo enako brez njih. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Predlog, da bi gondoljerje redno testirali na alkohol in mamila, je bil podan v četrtek, potem ko je beneški mestni svet prejel več pritožb glede domnevno neprimernega obnašanja čolnarjev.

Kot poroča Telegraph, je problem še dodatno izpostavil nedavni incident, ko se je nadobudni asistent uveljavljenega gondoljerja moral v sklopu iniciacijskega obreda sleči do golega in skočiti v Canal Grande.

Videoposnetek dogodka je bil prejšnji teden objavljen na YouTubu, a je bil pozneje umaknjen. Mladenič je upal, da bo postal "ganser" - beneška beseda za asistenta, ki vleče gondole na breg ter pomaga turistom pri vkrcavanju in izkrcavanju. Skupina pijanih gondoljerjev ga je prisilila, da skoči v kanal nedaleč ob Trgu svetega Marka.

Za odvzem licenc
Mestni svetniki so bili jasni: gondoljerjem, vpletenim v "gnusno dejanje", naj se nemudoma odvzamejo licence. "Gondoljerji predstavljajo naše mesto svetu, zato morajo spoštovati zgodovinske in tradicionalne vrednote, pa tudi človeško dostojanstvo," je zapisala v izjavi skupina svetnikov.

Nicola Falconi, predsednik zveze gondoljerjev, je šel še korak dlje in pozval k obveznemu testiranju čolnarjev na mamila in alkohol.
"Glede na to, da se njihovo vedenje slabša, predlagam teste, ki bi jih izvajali nenapovedano," je povedal za italijansko poročevalsko agencijo Anso. "Ne vemo še, ali se to da izvajati, a moramo se vsaj poskusiti spopasti s to vse večjo težavo."

Falconi je še dodal, da bi morali testi veljati ne le za gondoljerje, ampak tudi za druge upravljavce plovil v natrpanih beneških kanalih, kot so, denimo, vozniki vaporettov.

To sicer ni prvič, da so se gondoljerji letos znašli na udaru zaradi svojega vedenja. Pred meseci je italijanska zveza potrošnikov ostro okrcala nepoštene gondoljerje, ki skubijo turiste s previsokimi cenami, in pozvala, da se storilcem odvzame licence.