Ture avanture

Poudarki

  • Podobna cena v vseh izposojevalnicah
  • Polovica povprečnih in in polovica dobrih
Pixabay| Če nimate opreme ali pa bi zgolj radi preizkusili, koliko smučarskega znanja ste prenesli iz preteklih zim, je zagotovo najbolje, da si opremo izposodite na smučišču. Izposoja pa je smotrna sploh, ko gre za otroško smučarsko opremo.
Če nimate opreme ali pa bi zgolj radi preizkusili, koliko smučarskega znanja ste prenesli iz preteklih zim, je zagotovo najbolje, da si opremo izposodite na smučišču. Izposoja pa je smotrna sploh, ko gre za otroško smučarsko opremo. Foto: Pixabay
Smučanje
Izposoja smuči je tudi v Sloveniji vse bolj priljubljena, pri tem pa se po mnenju predstavnikov podjetij, ki se ukvarjajo z izposojo, zanjo odloča tudi vse več Slovencev. Foto: Pixabay

Dodaj v

Bi si opremo izposodili kar na smučišču? Priporočljivo za smuči, manj za čevlje.

Primerjalno ocenjevanje izposoje smučarske opreme na slovenskih smučiščih
18. januar 2018 ob 13:22
Ljubljana - MMC RTV SLO

Če vas nakup smučarske opreme ne zanima in bi si jo radi zgolj izposodili, je to najlažje storiti kar na smučišču. Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave je ugotovil, da je ponudba popolnoma zadovoljiva, ko gre za smuči, malo manj pa, ko gre za čevlje.

Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave, ki tovrstna ocenjevanja izvaja s sofinanciranjem ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, se je tokrat posvetil možnostim izposoje, ki jih ponuja sedem slovenskih smučarskih centrov tik ob smučišču. Ugotovili so, da je bilo osebje "prijazno in ustrežljivo" v vseh izposojevalnicah: "Svoj posel obvladajo, prav tako se dobro znajdejo v gneči, ko je treba naenkrat postreči več obiskovalcem. Vidi se, da osebje svoje delo opravlja z veseljem in zagnanostjo, radi tudi pomagajo, če je treba zapeti kakšne čevlje ali zamenjati opremo."

Podobna cena v vseh izposojevalnicah
Izposojali so si opremo za povprečno znanje smučarke in za zahtevnega smučarja. "Izbira smuči je pestra, medtem ko je izbira smučarskih čevljev zelo omejena. Še posebej za tiste, ki si želijo ob vrhunskih smučeh izposoditi tudi več kot povprečne smučarske čevlje," so ugotovili v primerjavi in dodali, da so precej manjše razlike v ceni (česar v svoji oceni izposojevalnic sicer niso upoštevali), sploh znotraj istega kakovostnega razreda: "Za en dan izposoje smuči za odrasle boste tako odšteli med 14 in 17,5 evra oziroma do 25 evrov za smuči višjega razreda. Večje so razlike pri izposoji celotne opreme, saj vas bodo smučarski čevlji in palice dodatno stali med 4 in 15 evri na dan."

Polovica povprečnih in in polovica dobrih
Načeloma tako niso našli slabih besed za izposojevalnice smučarske opreme, pa tudi pretiranih pohval ne - o čemer pričajo tudi ocene: polovica povprečnih in in polovica dobrih -, je pa Boštjan Okorn z inštituta ob tem opozoril: "Med našim obiskom smo pogrešali tudi kakšno besedo več o dodatni opremi. Le pri Intersportu Berniku v Kranjski Gori so nas posebej pobarali, ali si želimo izposoditi tudi čelado. Da imajo za izposojo na voljo popolno opremo, so se pohvalili tudi na Krvavcu, a brez neposredne omembe tega ali onega dela. Seveda imajo vse izposojevalnice vsaj čelado, očala, večinoma tudi rokavice in ostala smučarska oblačila, kabino za preoblačenje pa smo vseeno opazili le na Rogli."

"Poleg večdnevnega in celodnevnega najema vse izposojevalnice omogočajo tudi izposojo za krajši čas, a je treba biti pri tem previden, saj poldnevna izposoja najpogosteje pomeni, da boste morali opremo, denimo, vrniti do 12.30 ali 13.00 – ne glede na to, kdaj ste si jo izposodili. Primernejše so izposoje po urah, kot denimo na Soriški planini, kjer omogočajo 3,5-urno izposojo," je ob tem še dodal Okorn.

Ni družinskih popustov
Ocenjevalce je negativno presenetilo le to, da niti pri enem izposojevalcu ne ponujajo nikakršnih popustov za družinsko izposojo smuči: "Denimo, da bi otroci imeli brezplačno izposojo, če bi si jo privoščili tudi starši".

"Pod črto lahko praktično vse izposojevalnice priporočamo za rekreativne smučarje," ocenjujejo na MIPORJu, tudi za otroke, pri tem pa opozarjajo: "Izposoja celotne opreme pa je manj primerna za dobre in zelo dobre smučarje. Bodo pa ti povsod našli kakovostne smuči za svoje znanje smučanja, le čevlje bo treba prinesti s seboj, saj ti niso nikjer na dovolj visoki ravni."

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
WyattEarp
# 19.01.2018 ob 07:30
Mogoče smuče sposodiš, če greš 1x letno smučat, pa ne kupuješ opreme. samo pancarje pa moraš met svoje... to pa se ne more sposodit. čevelj se prilagodi na nogo in to je to.
ozhuljak
# 19.01.2018 ob 11:16
a kdo izposoja v frankih?
pazi_mina
# 18.01.2018 ob 20:45
Bevcan...osebno si smučk nisem sposojal nikoli dokler si jih nisem prvič sposodil...imam se za dobrega smučarja zadnjih 10 let pa smučamo samo 8 dni, pač tisti teden ko so počitnice...za tistih 80 eur/ teden bi bil nor da si vsako leto kupujem nov model, tko pa imam vsako leto možnost probat novitete in vrjami da nisem edini...in ja vsaj na obali v veliki meri izposojajo veliko vrhunskih smuči
JBT
# 18.01.2018 ob 23:19
Letos sem si jih izposodil prvič. Top model v Hervisu za smešno ceno in se odločil, da si smuči za nekaj krat letno smučanje ne bom več kupoval.
Našaraketa
# 19.01.2018 ob 13:41
Vsak let nove pa je. Pol pa plug pa borovničke na smučišču.
aaa
# 19.01.2018 ob 07:01
@pazi_mina
Malo za šalo malo zares. A ni čuden občutek, ko greš na smučarijo in ne vzameš dil zraven:)
Bevcan
# 18.01.2018 ob 20:04
Pomojem ni fora da izposojajo neke vrhunske smuči. Tisti ki si opremo izposojajo so niso odlični smučarji in jim bolj prav pridejo začetniške smuči.
BKn
# 19.01.2018 ob 14:34
Sam si se vedno izposojam smuci. Meni to trenutno se ustreza, saj
1. stane ce to vlecem zraven na letalo
2. stanovanje ni pretirano veliko, in ne zelim da mi jemlje prostor

Sem pa seveda pozoren, da je oprema ki si jo izposodim dobra in taksna je do sedaj vedno tudi bila. Ko se bom vrnil v Slovenijo za stalno, pa jih bom najverjetneje kar kupil. Prejsnji teden sem smucal na Voglu, in je bilo prav faj priti gor kar v zimskih cevljih ne direkt v pancerjih.
ps11
# 19.01.2018 ob 08:06
Če hočeš imet neke smuče, daš tristo ali petsto eur kot nič, večina gre do petkrat na sezono smučat, se pravi ima takšne smuče vsaj 15 let in takrat so že trikrat mimo. To sem tudi jaz, za naslednjo sezono bom kupil nove pancarje, o smučah moram pa resno razmislit ali vedno najemati ali kupiti.
aaa
# 19.01.2018 ob 14:05
Našaraketa

Vsak let nove pa je. Pol pa plug pa borovničke na smučišču.


Taki imajo ponavadi ene slalomske in ene veleslalomske;)
pazi_mina
# 19.01.2018 ob 09:19
pancerje vedno svoje, sposojam pa si samo smučke že četrto sezono
kovalenkov
# 18.01.2018 ob 21:59
Predlagam, da se ustanovi društvo "Izposoja smučarske opreme", ki potem toži izposojevalce smučarske opreme.
Kazalo