Ture avanture

Poudarki

  • Sakašvilijev obrat proti Zahodu
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 18 glasov Ocenite to novico!
Razgledno kolo, ki nudi pogled na nove dele mesta in mestno plažo, je sredi avgustovskega vročega dne samevalo. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Promenada ob morju je podnevi prostor za mlade družine, kolesarje in rolkarje, ponoči pa se po njej sprehajajo predvsem pari. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Luksuzni predeli plaže s postrežbo niso bili zapolnjeni. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Batumi ponoči
Pogled na vrsto hotelov ob morju, ki so še v gradnji. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Sončni zahod.
Podnebje in vzdušje v Batumiju sta prijetni, tako kot po celotni Gruziji. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Dodaj v

Bleščeč Batumi - vse, kar Gruzija sicer (še) ni

"Mesto je kot Amerika"
18. marec 2014 ob 06:44
Batumi - MMC RTV SLO

Bleščeče nove stavbe, številni hoteli v gradnji, dolge sončne plaže, sproščeno vzdušje, brez pretirane gneče tudi v špici sezone – vse to je Batumi, gruzijsko obmorsko letovišče.

Gruzija, nekdanja sovjetska republika, je turistom še neodkrita destinacija. Napihnjenih cen, prodajanja "megle", zaračunavanja za ogled vsakršne znamenitosti in boja za vsak cent po večjem delu države še niso razvili, prav tako tuje turiste srečate le občasno. Čeprav se država razvija, pa je njena sovjetska dediščina megalomanskih kompleksov še vedno zelo vidna – večino njih so takrat tudi nazadnje obnovili.

A zgodba je povsem drugačna, ko prispete v obmorsko letovišče Batumi. Turizem je tukaj že zelo razvit, cene opazno višje, tradicionalnega videza gruzijskih naselij skoraj ni opaziti, prevladujejo visoki hoteli, dolge tlakovane promenade, pisano-razsvetljene prometnice, imitacije zahodnih arhitekturnih elementov in kopica prodajaln, namenjenih turistom.

"Mesto je kot Amerika"
Če si torej Batumi izbereš kot zadnjo točko popotovanja po tej raznoliki in izjemno prijazni državi, si kar malo šokiran. "Tukaj je, kot da bi prišel v Združene države Amerike," opiše svoja občutja mlada Nemka, ki je kot prostovoljka pri eni izmed izobraževalnih fundacij že nekaj mesecev nastanjena v glavnem gruzijskem mestu Tbilisi. Zdaj so jo prišli obiskat starši, in ko se z avtobusom vozimo ob prepadih v gorato območje Gruzije, napove, da jih bo nato odpeljala ob Črno morje. Obisk priporoči tudi nama.

Drugače menijo Nizozemca in Francoz, ki si od Gruzije želijo predvsem tiste čiste, nenarejene pristnosti življenja in pokrajine. V umetno mesto, kot opišejo Batumi, jih ne vleče. A če želiš državo spoznati in občutiti v vsej njeni raznovrstnosti, je obisk Batumija nujen.

Vlažno subtropsko podnebje
Ko se z maršrutko, priljubljenim javnim prevoznim sredstvom, iz notranjosti države bližaš črnomorski obali, se hitro spreminja tudi pokrajina. Postaja vse bolj sredozemska z značilnim nizkim zelenim rastjem. Regionalna cesta se približa morju in vodi skozi številna manjša obmorska naselja. Iz maršrutke izstopa vse več potnikov, opremljenih s potovalnimi torbami, polnimi brisač, napihljivih vodnih pripomočkov in krem za sončenje. Oglasi za oddajanje sob in apartmajev so na vsakem vogalu, od daleč pa se vidijo razprti senčniki na obali.

Do samega Batumija se nas pripelje le nekaj, in še preden se vrata našega kombija do konca odpro, se nad nas zgrne gruča taksistov, ki s prevozom ponujajo tudi "najboljša" prenočišča. Teh v Batumiju zagotovo ne manjka - od najbolj prestižnih do dokaj ugodnih, vsekakor so turistične kapacitete bistvo prenovljenega mesta.

Sakašvilijev obrat proti Zahodu
Še pred 20 leti je bilo to namreč majhno pristanišče, postaja transkavkaške železnice in plinovoda. Zadnjih 10 let pa postaja gonilna sila turističnega razvoja Gruzije. Velik vpliv na njegov videz je imel nekdanji predsednik Mikhail Sakašvilli, ki je s prevzemom oblasti leta 2003 državo obrnil proti Zahodu in zahodnim standardom.

V Batumiju tako danes prevladujejo visoke stavbe, nebotičniki, zahodni način arhitekture, razgledno kolo, dolge osvetljene avenije in nasajene palme. Med neonskimi napisi se bohotijo tisti, ki vabijo v igralnice, na plažah so zagrajeni predeli, kjer klubi za vstopnino nudijo bele oblazinjene ležalnike, okrogle bare, neprestano glasbeno spremljavo, nekateri pa tudi bazen.

Ob večjem delu mestne plaže je speljana urejena sprehajalna avenija, ob njej pokrite prodajalne prigrizkov in pijač ter stojnice s povsem enakimi turističnimi spominki. Občasno naletite na manjši urejeni park s klopcami in bari. Zvečer se mesto spremeni v svetleče pisano prizorišče plesnih klubov, diskotek in uglajenih barov. Urejeni prostori vabijo goste, povsod se sliši plesna glasba.

Gneče ni
A čeprav Batumi postaja priljubljeno letovišče tako Gruzijcev kot predvsem Turkov (turška meja je le nekaj deset kilometrov stran) in Rusov, gneče niti v najvišji sezoni ni. Na plažah brez težav najdeš prazen kotiček ali ležalnik, med stojnicami se ni treba prerivati, klubi ob pomanjkanju gostov hitro skrajšajo obratovalni čas.

Ko torej zreš v ogromne še nedokončane hotele in apartmajske komplekse ter nova in nova gradbišča, se resno vprašaš, ali bodo kdaj sploh polna. Morda čez nekaj let, ko bo Gruzija postala 'hit številka 1' za zabav željne in tiste avanturiste s plitvim žepom. Do takrat pa si je tudi v njenem najbolj mondenem mestu sončni zahod nad morjem mogoče ogledati sredi glavne sprehajalne avenije povsem sam.

Ana Svenšek
Prijavi napako
Komentarji
vivere
# 18.03.2014 ob 10:05
ni trajalo dolgo, da nekdo omeni hrvaško morje. :)
LosAlamos
# 18.03.2014 ob 09:32
Lepše kot v Ameriki.
Alonso1
# 18.03.2014 ob 14:23
Hrvaška je čisto kul, samo treba se je otresti predsodkov, da te goljufajo na vsakem koraku. Ker to to goljufajo tudi v Grčiji, Turčiji, Egiptu, Aziji, Karibih. Bilo kam greš.

Jadran je zame še vedno daleč najboljše morje (ne govorim o plažah) v katerem sem se kopal.

Kar se pa tiče Gruzije, z nizkocenovcem se bo letos dalo priti iz Budimpešte, tako da če bodo tako ugodne karte kot so za azerbajdžanski Baku (70-80eur povratna) in še brez vize za državljane EU; si lahko obetajo kar kašnih par procentov več turistov iz EU.
daryankoff
# 18.03.2014 ob 20:17
Od kod ti podatek, da bo Wizz letel iz BUD do Gruzije? Zaenkrat leti le iz Poljske in Ukrajine?

BUD-Kutaisi od 30.9.2014 naprej.
luckylucke
# 18.03.2014 ob 08:25
Prštimano majo vse, sam folka še ni:)
Mimobeznik
# 18.03.2014 ob 10:28
Večni-študent - zato, ker sta Istra in Kvarner na prvem mestu pri Italijanih in Slovencih, ki jih je kriza močno udarila. V resnici sta to lani bili turistični regiji z najmanjšo rastjo.
Knez_Kocelj
# 18.03.2014 ob 09:43
Pa Sakašvili ni noben demokrat :-)
TyTo
# 19.03.2014 ob 08:41
Če že omenjate zraven tudi Hrvaško morje... :)

Na Hrvaško morje še grem samo zaradi tete v Splitu! Drugače pa dvomim da bom še kdaj šel dol k njim na počitnice. Pa ne da mam karkoli proti njihovem morju, plažah, samih hrvatih, oderuških cenah, politike, kulture... Konec koncev je v ostalem svetu prav tako isto. Gre se samo za to, da sem vsa ta leta hodil na Hrvaško morje, medtem ko še obstaja na desetine ostalih držav z lepimi plažami in različnimi kulturami. Žalostno bi bilo celo življenje preživljat počitnice v samo eni državi...
Alonso1
# 18.03.2014 ob 21:55
Od kod ti podatek, da bo Wizz letel iz BUD do Gruzije? Zaenkrat leti le iz Poljske in Ukrajine?

BUD-Kutaisi od 30.9.2014 naprej.


Tako je :)
naš človek
# 19.03.2014 ob 02:37
^^ Niso se formalno odcepili, samo imeli so svojega malega diktatorja, ki se ni kaj dosti brigal za centralne oblasti, oni pa ne zanj. Tega je bilo po revoluciji 2003 hitro konec.

Vikipedija pove še:
- v Batumiju so imeli Rusi vojaško bazo, ki so jo 2007 zapustili
- od julija 2997 je v Batumiju celo sedež gruzinskega ustavnega sodišča
me4uall
# 18.03.2014 ob 18:27
@Alonso1

Ja, za Gruzijo slovenci ne potrebujemo več vizumov.

Od kod ti podatek, da bo Wizz letel iz BUD do Gruzije? Zaenkrat leti le iz Poljske in Ukrajine?

Se pa je že do sedaj dalo ugodno priti do Tbilisija iz Budimpešte. Belavia je leti tudi za 150€ tja...
Laibach1144
# 20.03.2014 ob 00:03
Bregas: Od Gruzije sta se "odcepili" Abhazija in Južna Osetija. Ti dve državi je mislim, da priznala le Rusija, vendar pa gruzijska vlada nad tema dvema predeloma nima niti najmanjše oblasti, tako, da sta Abhazija in Južna Osetija praktično neodvisni, čeprav nista mednarodno priznani. Podobno kot je v Somaliji samostojen Somaliland.
helsinki
# 19.03.2014 ob 21:25
hhahahaha kolm, šajba arhitektura, ampak imaš prav, ni ga čez staro obmorsko mesto
Kölm
# 19.03.2014 ob 12:06
Samo upam, da ne bodo v telem stilu predelali celotno državo. Ne vem zakaj je ljudem po sveto ta brezosebna šajbo-arhitektura tako všeč? Kar se mene tiče naj ostane v Ameriki.
naš človek
# 19.03.2014 ob 02:37
*2007 :)
PecenkA
# 18.03.2014 ob 10:41
Ko torej zreš v ogromne še nedokončane hotele in apartmajske komplekse ter nova in nova gradbišča, se resno vprašaš, ali bodo kdaj sploh polna.

In potem nastane betonska džungla. Ne hvala.
Aljazz
# 18.03.2014 ob 13:24
grem raj v gruzijo na dopust ko pa na hrvaško,, dobiš bistveno več, lepša narava in okolje, zato ne zastopim ljudi ko hodjo na hrvaško na morje,,, aia pa še bistveno bolj normalni ljudje!
JohnMichxx
# 19.03.2014 ob 11:11
Nč ni poštiman, 4 bajte so nove to je pa tud to. Vozni park na slikah je iz 75 leta, trava in okolica je isto kot pri nas zanemarjena.
Bregas
# 18.03.2014 ob 22:36
A Gruzija sploh ima nadzor nad Adžarijo, katere glavno mesto je Batumi? A se niso oni podobno kot Abhazija nekako odcepili?
Večni-študent
# 18.03.2014 ob 10:02
A je na hrvaškem kako drugače? lansko poletje sem bil po 5 letih spet na hrvaški obali - smo se vozili po istri - umag, Savudrija predvsem, to je bilo polovica prazno. Prijatelj ki hodi že 20 let dol, pravi da toliko praznega prostora na plaži še ni bilo sredi julija.
Kazalo