Božiček je na Finskem velik posel. Foto: Reuters
Božiček je na Finskem velik posel. Foto: Reuters

Božičkov urad (Santa Clause Office) je ena izmed treh možnosti, prek katerih se lahko v Rovaniemu na Laponskem kar najbolj približate Božičku. Gre za najstarejšo ponudbo, ki v lično opremljeni leseni koči ponuja fotografiranje s človekom, oblečenim v značilen rdeč kostum s košato belo brado. Drugi dve sta Santa Park, ki se nahaja v neki jami, in Santa's Holiday Village.

A Božičkov urad morda ne bo dočakal zime. Podjetje Dianordia, ki ga upravlja, je zaradi neplačanih davkov razglasilo stečaj. Podjetje ima do četrtka čas, da dolg poplača ali se z davčnim uradom dogovori kako drugače, sicer bo moral Božiček pomahati v slovo.

Lani je imel Božičkov urad, ki leži v bližini arktičnega kroga, okoli dva milijona evrov prometa, v njem pa je zaposlenih 20 ljudi. A poslu z Božički v zadnjem času ne gre preveč dobro. Eden izmed razlogov je rast števila ponudnikov, drugi pa je gospodarska in finančna kriza, ki je povzročila močan upad gostov, predvsem iz Rusije, manj je tudi Italijanov, Špancev in Grkov.

Božičkova vas je sicer odprta vse leto, v njej pa je okoli 20 brunaric, v katerih so restavracije, bari, trgovinice s spominki. V vasi deluje tudi Božičkova pošta, ki letno prejme okoli 500.000 pisem z željami z vsega sveta. V okoli 25 družinskih podjetjih je stalno zaposlenih okrog 60 ljudi, pozimi se njihovo število podvoji.