Ture avanture
Lizbona
Vrste pred turističnimi znamenitostmi so nekaj povsem običajnega. Foto: EPA
Lizbona
Velike križarke poskrbijo, da se v mesto zgrne po več tisoč turistov hkrati. Foto: EPA

Dodaj v

Bodo turisti Lizbono spremenili v nove Benetke?

Prebivalci Lizbone nad navalom turistov niso navdušeni
23. september 2018 ob 12:17
Lizbona - MMC RTV SLO

Le redke destinacije so v zadnjih letih doživele tako velik turistični razcvet kot Portugalska, čeprav so bili prebivalci turistov sprva veseli, si zdaj želijo, da bi namesto Portugalske raje obiskali kakšno drugo državo.

Po podatkih Svetovne turistične organizacije Združenih narodov (UNWTO) je Portugalsko leta 2010 obiskalo 6,8 milijona turistov, do leta 2016 pa se je število turistov povzpelo na 18,2 milijona. Manuel Caldeira Cabral, portugalski minister za gospodarstvo, je nad obiskom navdušen, navala obiskovalcev se veselijo tudi delavci v turizmu, med prebivalci pa je do turistov po poročanju The Telegrapha čutiti vse večji odpor.

Cabral sicer vztraja, da Portugalska turistični razcvet dobro obvladuje, vseeno pa bi si želel, da bi turisti namesto priljubljenih krajev, obiskali manj znane in posledično manj oblegane dele Portugalske.

A vsi Cabralovega navdušenja ne delijo. "Z veliko rastjo turizma imata težave predvsem Porto in Lizbona. Infrastruktura preprosto ne sledi tako velikemu številu ljudi, popolnoma normalno je postalo, da je treba za nakup avtobusnih vozovnic in vozovnic za vlak čakati v dolgih vrstah, gneča na ulicah je neznosna, prebivalci pa se vse pogosteje pritožujejo tudi zaradi hrupa," je povedala Trish Lorenz, novinarka, ki živi v Lizboni.

Dodala je, da je življenje v Lizboni v zadnjih letih postalo nekoliko dražje, predvsem pa so se podražile cene nepremičnin. "Ljudje vse pogosteje stanovanja oddajo prek platform, kot je Airbnb, vse več domačinov pa se je iz središča mesta že izselilo. Nič nenavadnega ni, da lastniki stanovanje raje namenijo turistom kot pa domačinom. Središče mesta je zdaj namenjeno predvsem turistom, hoteli, restavracije, prodajalne spominkov in velike mednarodne trgovske znamke so izrinile domačine."

Veliko težav povzročajo tudi križarke, največ negativnih posledic zaradi tega občuti Lizbona, saj se po zaslugi velikih križark v mesto hkrati zgrne po več tisoč turistov hkrati. Okoljevarstveniki pa opozarjajo tudi na negativne učinke, ki jih zaradi turističnega navala občuti okolje.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
bonaberi
# 23.09.2018 ob 12:59
Gužva je na Hrvaškem v Sloveniji je gneča.
Kemik
# 23.09.2018 ob 15:57
Se strinjam s tem, da je Lizbona res odlična in tudi nekoliko drugačna destinacija od ostalih (Američani jo zaradi tramvajev in dvignjenih ulic pogosto primerjajo s starejšo oz. zgodovinsko verzijo San Francisca), prav tako se tam najde samo za Portugalsko značilno manuelistično arhitekturo:

Ampak Portugalska poleg Lizbone in prav tako lepega Porta (ki na deževne in oblačne dni sicer deluje nekoliko temačnejši, portovec iz doline Douro tam pa je izvrsten) definitivno ponuja še nekaj zares izjemnih destinacij, med katerimi bi sam izpostavil predvsem Sintro (izjemne palače, tudi izjemno barvita Palača Pena, ki je sigurno eden od vrhuncev evropskega romanticizma 19. stoletja), Obidos (prelepo mesto z obzidjem in znamenitim višnjevim likerjem ginjinho, ki se ga ponuja v čokoladnih skledicah), Costa Novo (počitniški resort s posebnimi črtastimi barvnimi hišami in peščenimi sipinami ob plažah), Aveiro (portugalske Benetke) in navsezadnje tudi Coimbro (portugalski Oxford, kjer glavna stavba univerze kraljuje nad mestom na območju starega gradu). Še nekaj slik nekaterih portugalskih mest pred 2 letoma, ko sem jih tudi sam obiskal:

Costa Nova


Aveiro


Coimbra


Samostan Batalha


Nazaré (raj za surferje)


Cabo da Roca (najzahodnejša točka celinske Evrope, ki jo je opeval tudi pesnik Camoes)


Obidos


Sintra (kraljeva palača v središču mesta)
fudelaster
# 23.09.2018 ob 12:34
Lisbona - meni osebno ena lepših svetovnih prestolnic. Ko želim občutiti malce njenega šarma se zapeljem v Trst, ki je neka "mini Lisbona"
21.12.2012
# 24.09.2018 ob 06:19
vsi bi radi turiste, ki mastn plačajo in so nevidni.
hord noben ne tolerira.
stewie
# 23.09.2018 ob 13:12
A to pomeni, da jo bodo potopili?
untitledunm
# 23.09.2018 ob 12:53
Sem trenutno v Lizboni. Guzva ni nic kaj hujsa kot v centru Ljubljane, infrastruktura pa je pac zastarela in trpi bolj zaradi tega, kot zaradi kaksnega navala turistov.
ODIN_SLO
# 23.09.2018 ob 14:37
Bi radi bili turistično mesto, ampak ne preveč :) malo smešno, ampak ok. Naj dvignejo cene za privez križark in vstopnic za turistične znamenitosti, pa bo turistov manj. Naj pa po tem tudi ne jokajo zakaj ni turistov.
luka007
# 24.09.2018 ob 08:14
Osebno mi je bil Porto veliko bolj vsec, kot Lisbona. Seveda vsak ima, svoje mnenje, ampak mene je zelo motilo, da mi je vsakih 10min, nekdo skusal prodati najrazlicnejse droge. Govorim o centru seveda. Poleg tega so domacini veliko manj prijazni, kot v Portu. To je zgolj moje mnenje, ampak, ce bi sel se enkrat, bi zagotovo izbral Porto. Poleg tega se mi zdi tudi lepsi.
Lp
boza20
# 23.09.2018 ob 14:02
Na žalost s tem nimajo težav samo v Benetkah in Lizboni ampak marsikje po svetu.
Tudi pri nas se npr Bled in Bovec že počasi približujeta temu.
Bojim se da bodo zaradi tega v prihodnosti za obisk znanih krajev zaračunavali mastne vstopnine oz bodo dostopni samo še bogatim turistom.
topol
# 24.09.2018 ob 01:27
Tole s turizmom me spominja nekoliko na tobak. Države (ne Slovenija, Hrvaška pa) dajejo državno podporo pridelovalcem tobaka, obenem pa plačujejo preventivne akcije proti kajenju. S turizmom bo počasi podobno. Ljubljana turizem oglašuje v Avstraliji, medtem ko številni stokajo, da je turistov že preveč. Naj kdo pove, kaj bi sploh radi!
Sussudio
# 23.09.2018 ob 20:45
untitledunm
pa kako lahko primerjaš Lisbono z malo Ljubljano. Ljubljano težko primerjaš že s Trstom in Gradcem...
prizemljen
# 25.09.2018 ob 23:46
Meni je pri srcu Guimarães.
JM39
# 25.09.2018 ob 08:16
Bil po celi Portugalski in to že 3x. Nazadnje lani septembra. Meni je tam zelo všeč. Domačini so zelo prijazni povsod. Priporočam obisk.
Porto in Lizbona pa se po svoji duši zelo razlikujeta in težko bi rekel katero mesto mi je bolj všeč. V obeh sem se počutil odlično, vendar v vsakem drugače. Gneče pa niti nisem toliko zasledil.

zozozo - ti pa kar ostani tam kjer si. Ti bo še najbolj všeč. Svet očitno ni zate.
PONOS
# 24.09.2018 ob 07:27
Se opravičujem je že nekaj časa nazaj castelo del Tomar ne San tomas.Castelo del vide v alentejo alto je nek vodnjak najstarejši in baje voda pomlajuje sva z ženo bila na višku sezone sama lepo staro mestece.
PONOS
# 24.09.2018 ob 07:13
Dal celo Portugalsko čez.Kot opisano je gneča le v Lizboni sezonsko in v Portu.Zgoraj opisanem predlogi priporočam Castelo de Vid ,Mafra,San tomas(križarski grad) in Fatimo ki je blizu...gneča le v Fatimi zaradi romarjev.
zozozo
# 24.09.2018 ob 12:04
V Mariboru je gužva. Pa če se slavisti in Ljubljančani na glavo postavijo.
Skippy
# 23.09.2018 ob 15:57
Tudi pri nas se npr Bled in Bovec že počasi približujeta temu.

Ha ha ha.
Kazalo