Če so predtem zimski meseci prinesli tudi 40.000 nočitev in pomenili okoli 15 odstotkov letne realizacije, se je delež, odkar smučišče ne obratuje, pozimi zmanjšal na tri odstotke. Foto: Mariša Bizjak/Radio Koper
Če so predtem zimski meseci prinesli tudi 40.000 nočitev in pomenili okoli 15 odstotkov letne realizacije, se je delež, odkar smučišče ne obratuje, pozimi zmanjšal na tri odstotke. Foto: Mariša Bizjak/Radio Koper

Poleg turistične takse bo to dodatno zbran denar, ki ga bodo ponudniki plačali prostovoljno, saj za tovrstno turistično dajatev ni zakonske podlage. V zameno bodo lahko izkoristili nekatere ugodnosti, med drugim cenejše karte in brezplačen smučarski avtobus za svoje goste. Po več sestankih so prispevek z dveh do treh evrov zmanjšali na en evro na prenočitev, medtem ko bo sistem pri gostincih drugačen. Kdor se bo odločil za sodelovanje in se k temu zavezal s pogodbo, naj bi po zdajšnjem predlogu plačal 350 evrov. "Pri gostincih gre za nekakšen model sponzoriranja, 'daj-dam' partnerski sistem. V zameno za to bi gostinci dobili nazaj promocijo skozi objave, nalepke na gondolah in žičničarskih napravah," predlog opisuje direktor LTO Bovec Janko Humar, ki pravi, da je to prvi korak k večjemu zavedanju soodvisnosti vseh akterjev v turizmu: "Kanin ni samo problem države in občine, ampak tudi vseh, ki se s turizmom ukvarjajo."

Naklonjenost, a hkrati zadržanost ponudnikov
K sodelovanju so že pristopili tudi v Martinovem hramu, pravi Martin Berginc: "Mislim, da je to za začetek dobra ideja. Vemo, da gre Bovec lahko naprej samo s sodelovanjem, s skupnimi močmi, vendar pa je treba dodati: to ni dovolj za obratovanje Kanina. Treba je poiskati trajno rešitev s finančnim ozadjem, ki bo omogočalo normalno delovanje Kanina." Kljub neznankam in pomislekom, ker upravljavec smučišča še ni znan, je med ponudniki zaznati naklonjenost, a hkrati previdnost. Marko Vidič, lastnik Kaninske vasi, pričakuje racionalno porabo zbranega denarja. "Pričakujemo, da bo tudi na posebnem računu, da bomo o porabi tega denarja odločali tisti, ki bomo prispevali. Ta denar bi bil lahko namenjen predvsem za promocijo, za gradnjo nove infrastrukture na Kaninu – predvsem te manjše, poletne. Seveda vsi čakamo na upravljavca in kakšen bo dogovor z njim."

Javni razpis za upravljavca kaninskega smučišča še do jutri
Kdo se bo prijavil na javni razpis za upravljavca smučišča, bo znano jutri, ko se izteče rok za prijavo. Koncesijo bo bovška občina podelila za 10 let z možnostjo podaljšanja. Koncesionar bo moral plačevati letno najemnino v višini amortizacije objektov in naprav, kar znaša slabih 340.000 evrov brez DDV-ja. Ko bo posloval z dobičkom, bo moral plačevati še koncesijsko dajatev v višini 10 odstotkov ustvarjenega letnega pozitivnega poslovnega izida. Čeprav odlok določa, da mora koncesionar v letih pozitivnega poslovnega izida oblikovati rezerve za pokrivanje morebitnih izgub v prihodnjih letih, pa velikega tveganja izbrani upravljavec pravzaprav ne bo prevzel, saj mu bo morala bovška občina – če stroškov ne bo mogel pokriti sam – po Zakonu o žičniških napravah zagotoviti nadomestilo, vendar samo do višine, ki bo za ta namen določena v občinskem proračunu.

Med kandidati PGI Management iz Andore
Neuradno smo izvedeli, da so se pred dvema tednoma na gospodarskem ministrstvu sestali predstavniki družbe PGI Management iz Andore, ki naj bi se prav danes v mudili tudi v Bovcu. Kot je razbrati iz njihovih vprašanj, javno objavljenih na občinski spletni strani, se nameravajo prijaviti z novoustanovljenim podjetjem in – če bodo izbrani – v ekipi zaposliti del tujih in del domačih delavcev. Družba, ki je pred štirimi leti že izdelala t. i. »master plan« za kaninsko smučišče, sicer že zdaj deluje v 15 državah po svetu.

Zimska sezona trenutno predstavlja le tri odstotke bovškega turizma
Skoraj štiri leta po nesreči na krožnokabinski žičnici, ki se je končala s stečajem nekdanjega upravljavca ATC Kanin, se je zasedenost pozimi občutno zmanjšala. Če so predtem zimski meseci prinesli tudi 40.000 prenočitev in pomenili okoli 15 odstotkov letne realizacije, se je delež, odkar smučišče ne obratuje, pozimi zmanjšal na tri odstotke.»Letošnjo zimo ne moremo imeti velikih obetov. Računamo, da bi bilo realno dosegljivih nekje od 15.000 do 20.000 prenočitev, več verjetno ne. Dolgoročno pa bi s posodobitvijo sistema destinacija skozi zimsko sezono morala doseči vsaj 30 ali pa 35 odstotkov celoletne realizacije,« razmišlja Humar. Letošnja sezona bo za Bovško sicer spet rekordna – že zdaj so lanskih 226.000 prenočitev presegli za 40.000.