Tina Maze je po letih 2005 in 2010 še tretjič prejela priznanje za najboljšo športnico leta v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tina Maze je po letih 2005 in 2010 še tretjič prejela priznanje za najboljšo športnico leta v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Županja Črne Romana Lesjak načrtuje, da ga bodo v središču kraja ob že obstoječi etnološki zbirki odprli avgusta prihodnje leto v okviru tradicionalnega Turističnega tedna.

Prostor za načrtovani olimpijski muzej, ki ima trenutno še delovni naslov, je že na voljo v središču kraja ob etnološki zbirki, je povedala županja. Tako si bodo obiskovalci Črne na enem mestu lahko ogledali star način življenja v kraju in dosežke krajanov na področju športa.

Pogovori z olimpijci, ki bodo prispevali različne predmete, po besedah Lesjakove že potekajo, tekstovnega gradiva pa imata veliko zbranega Aleš Repanšek in Jože Plesec. Slednji je o Črni že napisal knjigo Vas olimpijcev. Nekoliko večja naložba za občino bo nakup avdio-vizualne opreme, saj želijo v muzeju predstaviti tudi posnetke športnih tekem in s tem povezanih dogodkov.

Sedem olimpijcev
Črna na Koroškem velja za kraj, od koder izvira daleč naokoli največ olimpijcev na število prebivalcev, ki jih je v občini Črna skupno 3.600. Iz Črne izvira sedem olimpijcev, po podatkih županje pa je Črni po tej primerjavi blizu le še ena vas v Švici.

Prva dva črnjanska olimpijca sta bila smučarska skakalca, brata Drago in Danilo Pudgar, ki sta se udeležila olimpijskih iger v Saporu na Japonskem leta 1972. V poznejših letih so na olimpijskih igrah tekmovali še alpski smučarji Katjuša Pušnik, Mitja Kunc, Aleš Gorza in Tina Maze ter smučarska tekačica Nataša Lačen.