Ekipa oddaje Na lepše med snemanjem na letališču Jožeta Pučnika. Foto: Miro Cetinski
Ekipa oddaje Na lepše med snemanjem na letališču Jožeta Pučnika. Foto: Miro Cetinski
Irena Shyama Hlebš med plezanjem na Malo Mojstrovko. Foto: Dejan Koren
Borza IMEX sodi med glavne mednarodne poslovne dogodke v kongresni industriji. Foto: Miha Kovačič

Ko v Sloveniji govorimo o optimalnejši rasti turizma, se poleg nujnih izboljšav železniških in avtobusnih linij pogosto omenjajo tudi večje število razpršenih letalskih povezav in ugodnejše cene vozovnic. Kako izkoriščen je turistični potencial naših treh mednarodnih letališč in s kakšnimi težavami se pri tem spopadajo?

Konkurenčnost destinacije se ne meri samo po kakovosti ponudbe, ampak predvsem po prepoznavnosti in odprtosti v svet. Pri tem je pomembno število direktnih letov ter število povezav z nizkocenovnimi prevozniki, še posebej ker letalski gostje praviloma veljajo za boljše potrošnike kot tisti, ki destinacijo obiščejo z avtom, vlakom ali avtobusom. Potrošnja na posameznega letalskega gosta se namreč giblje med 150 in 180 evri dnevno.

Dostopnost in število direktnih letalskih povezav je eden ključnih faktorjev tudi pri razvoju kongresne dejavnosti, ki zajema organizacijo raznovrstnih strokovnih in poslovnih dogodkov. Industrija srečanj je v svetu v neverjetnem porastu in v turistični dejavnosti zavzema vedno pomembnejše mesto. Kje je tu Slovenija in kakšen vpliv imajo na to panogo letalske povezave, smo preverili na borzi IMEX, ki sodi med glavne poslovne dogodke kongresne industrije.

Izpostavljamo tudi nove direktne letalske povezave s Prago in Varšavo, ki jih je Slovenija pridobila preko Adrie Airways ter promocijo naše države na poljskem tržišču. Tu destinacijo najbolj aktivno tržijo preko spletne strani, na kateri je zbranih že več kot 1500 člankov o Sloveniji v poljskem jeziku. Vroče točke za poljske goste so ta hip Logarska dolina, terme, rafting doživetja. Še posebej izpostavljajo slovensko kulinariko - pravi hit sta kraški in briški pršut, Poljake pa navdušujejo tudi naše mleko in avtohtoni siri.

Varno v gore
Drugi del oddaje je posvečen varnosti v gorah. Za izhodišče smo izbrali Vršič, naš največji cestni prelaz, ki povezuje Trento z Gorenjsko. Poleg obiska Ruske kapelice, Tičarjevega doma in Erjavčeve koče je Vršič priljubljen tudi med alpinisti in športnimi plezalci. Izpostavljamo plezanje po Severnem razu Male Mojstrovke, pri čemer je ključnega pomena spremstvo gorskega vodnika.

Irena-Shyama Hlebš se je tako na plezalno odpravo podala z alpinističnim inštruktorjem Dejanom Korenom, ki ima za seboj več kot 1000 alpinističnih vzponov doma in v tujini. Zaradi velike količine snega v letošnjem letu pa gorski vodniki še posebej opozarjajo na previdnost pri prečenju snežišč, na primerno opremo, pripravljenost in pa spoštljiv odnos do hribov sploh.

Marjana Grčman, Na lepše