Ture avanture
(6)
Posočje postaja eno najbolj zanimivih krajev za tuje turiste. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Do septembra tudi javni prevoz do Tolminskih korit in Javorce

Lani je Tolminska korita obiskalo 55.000 ljudi
7. julij 2018 ob 16:38
Bovec - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Poleg avtobusov čez Vršič in Predel na Bovškem ter hop on hop off avtobusa na Kobariškem, ki so ga letos na italijanski strani nadgradili s prevozom Benečija gor in dol, je minuli konec tedna začel voziti tudi manjši avtobus do Tolminskih korit in spominske cerkvice v Javorci v Pologu.

V Posočju si v zadnjih letih prizadevajo najbolj obiskane turistične točke razbremeniti tudi s sezonskimi poletnimi javnimi prevozi.

Do cerkvice sv. Duha v Javorci, ki je konec leta prejela znak evropske dediščine, vodi ozka in prepadna cesta, ki je turisti niso vajeni. Do nje bo tako tudi letos mogoče priti z javnim prevozom z glavnega parkirišča v Tolminu, in sicer ob koncih tedna in praznikih dvakrat dnevno, med časom festivalov od 24. julija do 23. avgusta pa tudi ob torkih in četrtkih, medtem ko bo do Tolminskih korit avtobus vozil vsak dan do 2. septembra, pravi David Štulc Zornik iz Turizma Dolina Soče. "In sicer vsako polno uro med 10. in 16. polno uro je odhod iz Tolmina. Deset minut čez polno uro pa odhod nazaj iz Tolminskih korit do Tolmina. Za avtobus je pa simbolična cena - 1 evro na prevoz." Avtobus, ki bo za mlajše od 10 let brezplačen, bo vozil do 2. septembra.

S tem želijo razbremeniti premajhno parkirišče pri Koritih in cesto od vasi Zatolmin, ki jo je Občina Tolmin v zadnjih letih sicer razširila. Župan Uroš Brežan. "Na širino pet metrov in pol. To pomeni, da ne bo več težav s srečevanjem tudi s turističnimi avtobusi. V letošnjem letu smo izvedli zadnjo fazo, 520 metrov ceste. Znesek investicije je 290.000 evrov. Imamo v okviru cele investicije predvideno še fino preplastitev celotnega odseka in na enem delu je treba zamenjati star vodovod v dolžini 200 metrov. To je delo, ki nas čaka proti koncu leta."

Če je še leta 2006 Tolminska korita obiskalo 12.000 ljudi, se je številka lani povzpela na rekordnih 55.000, od tega je tri četrtine tujcev. Letos bo, kot kaže, še večja, saj so samo aprila in maja zabeležili kar 66-odstotno rast. Zato dolgoročno razmišljajo tudi o omejitvi obiska in predhodnih rezervacijah ob največjih konicah.

Mariša Bizjak, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
Olorin
# 08.07.2018 ob 08:23
@Izvidnik
"kako je bilo lepo ko sem se kot otrok klatil po teh koritih o turistih pa ne duha ne sluha."

Podobno si ob obisku slovenskih absolventov in angleskih turistov najbrz mislijo domacini na Kreti in drugih grskih otokih.
Izvidnik
# 07.07.2018 ob 16:52
kako je bilo lepo ko sem se kot otrok klatil po teh koritih o turistih pa ne duha ne sluha.
Miki Mause
# 08.07.2018 ob 09:49
Bolje, da jih avtobus pripelje, kot da se gor rine 100 in več avtov v par urah... in pridejo tja kamor morajo ne pa da nekateri brezglavo lutajo in parkirajo kmetu kar na travnik izven parkirišč.
Highland
# 11.07.2018 ob 12:14
Izvidnik, kako lepo je bilo ko so se Dinozavri potepali okoli brez prisotnosti turistov..
kingeston
# 09.07.2018 ob 09:31
@Izvidnik
"kako je bilo lepo ko sem se kot otrok klatil po teh koritih o turistih pa ne duha ne sluha."

Podobno si ob obisku slovenskih absolventov in angleskih turistov najbrz mislijo domacini na Kreti in drugih grskih otokih.


čisto enako so si tudi mislile živali preden so jih tile brezmadežniki začeli nadlegovati in se poseljevati na njihove teritorije...
zdaj pa jamrajo, kot da imajo oni ekskluzivno pravici biti tam!
los-t
# 07.07.2018 ob 16:57
Kapital zmaguje, dobiček prevladuje. Pravi planinci, pohodniki, športniki bi prišli do tja peš ali s kolesi direkt iz Tolmina, ostali lahko pa kar s teras Tolminskih lokalov gledajo naravo. Ne pa zdaj z avtobusi korejce vlačit direkt do cerkvice. Počas bo tud naše gorje ko Hrvaška obala, lepa ampak zabita s folkom...
Kazalo