Sežiganje ameriške zastave v Pakistanu. Foto: EPA
Sežiganje ameriške zastave v Pakistanu. Foto: EPA
Irak je po ameriški invaziji leta 2003 zabredel v kaos. Foto: EPA
V Palestini Američanom najbolj zamerijo njihovo predanost in zavezništvo z Izraelom. Foto: Matic Zorman
Vstaje v arabskem svetu ZDA niso prizanesle. Foto: EPA
Ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli je s svojimi izjavami večkrat prilil olja na ogenj. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Zadnja anketa U. S. Global Leadership Projecta (z javnomnenjskima agencijama Meridan in Gallup) je pokazala, da imata v petih državah kar dve tretjini vprašanih negativno mnenje o trenutni ameriški administraciji, še štiri države pa tudi ne zaostajajo kaj dosti. In če je osem od devetih izpostavljenih držav precej pričakovanih, pa na seznamu nedvomno izstopa Slovenija kot edina izmed ne samo evropskih ali zahodnih držav, ampak tudi sploh edina, ki se ne uvršča med države širšega Bližnjega vzhoda.

Veleposlanik Stuart Holliday, predsednik Meridana, je za Wall Street Journal sicer dejal, da je bilo leto 2013 za ZDA zelo dobro, kar se tiče globalne predstave o državi, kar gre pripisati predvsem manjši vlogi Amerike v oboroženih konfliktih v tujini. "Posledično upada prepričanje, da smo glavni oblikovalci sveta in svetovni 'policaj'," razlaga Holliday.
Zamere zaradi izraelske naveze
ZDA imajo sicer že dolgoletne politične napetosti s številnimi državami, ki nasprotujejo ameriški politiki oz. vladi. Med temi je Iran, ki z ZDA nima diplomatskih odnosov že vse od leta 1980, ZDA pa pri tem rade izpostavljajo predvsem iranski jedrski program in kršitve človekovih pravic. Problematičen je Pakistan, kjer so ZDA izvedle vrsto akcij in napadov proti tamkajšnjim terorističnim skupinam in upornikom, pri čemer je bil nedvomno najbolj odmeven uboj Osame bin Ladna leta 2011. Irak ima z ZDA dolgo zgodovino oboroženih konfliktov, začenši z zalivsko vojno leta 1991 in invazijo leta 2003. Jemen, kjer najmanj prebivalcev podpira ZDA, ima v Guantanamu zaprtih kar sto svojih državljanov, ZDA pa so že dalj časa pozorne zaradi tamkajšnjega povečanja terorističnih dejavnosti.
Bližnji vzhod (predvsem Libanon in Palestina) Ameriki "zameri" tudi njeno tesno zavezništvo z Izraelom in neomajno podporo tej državi, ki so jo prav ZDA leta 1948 prve priznale. Holliday izpostavlja, da na položaj na Bližnjem vzhodu vpliva tudi nejasnost glede ameriških političnih ciljev in percepcije, da ameriška vlada podpira Izrael. Kar nekaj držav, ki ZDA najbolj sovražijo, je bilo del t. i. arabske pomladi in so jih v zadnjih treh letih zaznamovali politični nemiri in vstaje (Tunizija - med nemiri leta 2012 so se znesli tudi nad ameriškim veleposlaništvom; Egipt).
Slovenska uganka
"A čeprav bi lahko sklepali, da je negativna podoba o ameriškem vodstvu v večji meri omejena na Bližnji vzhod in severno Afriko, ni vedno tako," začne Wall Street Journal s predstavitvijo slovenskih odnosov. "Najočitnejši primer je Slovenija, kjer ima slabo mnenje o nas 57 odstotkov prebivalcev - kljub dejstvu, da je država tako velika zaveznica v Natu kot tudi članica Evropske unije."
Očitno pa so ameriški analitiki našli odgovor na to: "A kar ima Slovenija skupnega z vrsto drugih držav, ki ne podpirajo ameriške vlade, je negativno mnenje državljanov o lastni vladi. Leta 2012 je manj kot četrtina Slovencev zaupala svoji vladi, podoben odstotek tudi ni imel zaupanja v lasten pravosodni sistem, kar je manj kot v veliki večini držav iste regije. Podobno jih manj kot tretjina zaupa v svojo vlado v Pakistanu in Iraku."
Izpostavljene države so po večini precej revne in gospodarsko nestabilne, zato bi lahko gojile zamere do močnega ameriškega gospodarstva, ugibajo raziskovalci. K nezadovoljstvu prebivalcev omenjenih držav naj bi svoje prispeval tudi omejen dostop do osnovnih potrebščin - v Iraku jih 69 odstotkov ni zadovoljnih s svojo pitno vodo, v Sloveniji pa jih 66 odstotkov ni zadovoljnih z dostopnostjo solidnega stanovanja, ki bi si ga lahko privoščili, kar je najmanj izmed vseh držav OECD-ja.
Raziskovalci tudi izpostavljajo nedavne slovenske gospodarske težave in težave finančnega sistema. Ob tem pa: "Ameriški State Department zagotavlja, da imata državi trden odnos."
Sledi seznam držav, ki najbolj sovražijo ZDA:
9. Tunizija
- Delež neodobravanja: 54 %
- BDP na prebivalca: $ 9.447 (90. največji)
- Nezaposlenost: 16,7 % (12. najvišja)
- Življenjska doba: 75 let (47. najvišja)
8. Iran
- Delež neodobravanja: 56 %
- BDP na prebivalca: $ 12.804 (78. največji)
- Nezaposlenost: 13,2 % (18. najvišja)
- Življenjska doba: 73 let (72. najvišja)
7. Slovenija
- Delež neodobravanja: 57 %
- BDP na prebivalca: $ 27.417 (36. največji)
- Nezaposlenost: 10,3 % (33. najvišja)
- Življenjska doba: 80 let (23. najvišja)
6. Egipt
- Delež neodobravanja: 57 %
- BDP na prebivalca: $ 6.553 (76. najnižji)
- Nezaposlenost: 13 % (20. najvišja)
- Življenjska doba: 71 let (82. najvišja)
5. Irak
- Delež neodobravanja: 67 %
- BDP na prebivalca: $ 7.132 (79. najnižji)
- Nezaposlenost: Ni podatkov
- Življenjska doba: 69 let (57. najnižja)
4. Jemen
- Delež neodobravanja: 69 %
- BDP na prebivalca: $ 2.348 (38. najnižji)
- Nezaposlenost: Ni podatkov
- Življenjska doba: 63 let (38. najnižja)
3. Libanon
- Delež neodobravanja: 71 %
- BDP na prebivalca: $ 15.832 (66. največji)
- Nezaposlenost: Ni podatkov
- Življenjska doba: 80 let (23. najvišja)
2. Pakistan
- Delež neodobravanja: 73 %
- BDP na prebivalca: $ 3.144 (48. najnižji)
- Nezaposlenost 6,7 % (47. najnižja)
- Življenjska doba: 66 (46. najnižja)
1. Palestinsko ozemlje
- Delež neodobravanja: 80 %
- BDP na prebivalca: Ni podatkov
- Nezaposlenost: Ni podatkov
- Življenjska doba: 73 let (95. najvišja)