Zunaj sezone je cena za najem počitniške enote precej nižja. Foto: BoBo
Zunaj sezone je cena za najem počitniške enote precej nižja. Foto: BoBo

Večina počitniških zmogljivosti v lasti države je do konca poletne sezone že skoraj popolnoma zasedenih, nekaj terminov v Sloveniji kot tudi na Hrvaškem pa še ostaja nezasedenih in jih lahko najamejo tudi zunanji uporabniki. Zaposleni in upokojenci v državi upravi so se morali na razpis prijaviti že do konca aprila, termine, ki so ostali nezasedeni, pa lahko za nekoliko višjo ceno izkoristijo zunanji uporabniki.

Država je letos razpisala 84 počitniških zmogljivosti, in sicer 28 v Sloveniji in 56 v hrvaški Istri ter na otokih. Največ prostih mest je v bližini Term Čatež, kjer najem stanovanja v Brežicah za zunanje uporabnike stane 35 evrov. Sledijo apartmaji na Rogli in v Bohinjski Bistrici, kjer sta v juliju in avgustu prosta še po dva termina, najem za zunanje uporabnike na Rogli za večji apartma stane 48 evrov, za manjši pa 42 evrov. V Bohinjski Bistrici lahko stanovanje najamejo za 46 evrov.

V poletni sezoni je počitniške objekte mogoče najeti le za sedem dni oziroma deset na otokih. Menjava uporabnikov pa poteka ob nedeljah. Krajši najem počitniških zmogljivosti je mogoč le zunaj poletne sezone, ko se lahko rezervira tudi dvodnevni termin.

Zmogljivosti so na hrvaški obali in otokih do konca poletne sezone skoraj popolnoma zasedene. V Istri v naselju Červar je sredi avgusta še post termin, cena najema pa za zunanje uporabnike znaša 55 evrov. Pretežno prosti pa so v Istri termini na koncu avgusta in v začetku septembra. Na otokih je v poletni sezoni prosta le še garsonjera na Cresu, ki jo lahko zunanji interesenti najamejo v terminu na koncu avgusta za 46 evrov.

Zunaj sezone so počitniške enote skoraj nezasedene, pa tudi cena najema zanje je nižja. Mogoč je najem enot v Portorožu, Luciji, Piranu, Kranjski Gori, Rogli, Bohinjski Bistrici, Termah Čatež, Bovcu in na Kopah. Na Hrvaškem pa ima država počitniške zmogljivosti v Istri ter na otokih Cres, Lošinj in Pag.

Proste počitniške zmogljivosti, termine in cenike si je mogoče ogledati na spletni strani ministrstva za javno upravo.