Ture avanture
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 23 glasov Ocenite to novico!
Dunaj se je že osmo leto povzpel na vrh prestižne lestvice. Foto: EPA
false
Ljubljana ostaja na 76. mestu. Foto: BoBo
Mercer lestvico sestavlja na podlagi 39 kriterijev, upošteva pa tako socialne in ekonomske vidike, trajnostni razvoj, dostopnost in kakovost zdravstvene oskrbe, izobraževalni sistem, stanovanjsko in okoljsko politiko, varnost, javni prevoz kot tudi ponudbo na področju kulture, gastronomije in športa. Foto: EPA

Dodaj v

Dunaj že osmič na vrhu lestvice kakovosti življenja

Ljubljana ostaja na 76. mestu
14. marec 2017 ob 12:45
Dunaj - MMC RTV SLO, STA

Dunaj se je že osmo leto zapored zavihtel na vrh lestvice kakovosti življenja. Ljubljana je letos med 231 mesti ponovno zasedla 76. mesto, ki si ga deli z južnokorejsko prestolnico Seul.

Sicer pa se lestvica do 10. mesta, ki ga pripravlja mednarodno svetovalno podjetje Mercer, v primerjavi z lanskim letom ni precej spremenila. Dunaju tako sledijo Zürich, Auckland, München, Vancouver, Düsseldorf, Frankfurt, Ženeva, in København, deseto mesto pa si delita Sydney in Basel, ki je tudi edina novost med prvo deseterico.

Med evropskimi mesti so visoko uvrščeni še Amsterdam (12. mesto), Berlin (13. mesto), Bern (14. mesto), Hamburg (19. mesto), Stockholm (20. mesto), Luxembourg (21. mesto), Nürnberg (24. mesto), Stuttgart (26. mesto) in Bruselj (27. mesto). Ta je v primerjavi z lani izgubil šest mest, za padec pa naj bi bili krivi teroristični napadi in varnostna vprašanja.

Med mesti srednje in vzhodne Evrope je ponovno najvišje uvrščena Praga (69. mesto), sledita ji Ljubljana in Budimpešta na 76. oz. 78. mestu. Ljubljana je med mesti nekdanje Jugoslavije, ki so se uvrstila na lestvico, najvišje na lestvici - Zagreb je na 98. mestu, Beograd na 138. mestu, Sarajevo na 159. mestu in Skopje na 161. mestu. Medtem ko sta Ljubljana in Zagreb ohranili svojo uvrstitev z lanskega leta, je Beograd skočil za tri mesta, Sarajevo in Skopje pa sta izgubila po eno oz. dve mesti.

Med evropskimi mesti so sicer najnižje na lestvici uvrščeni Sankt Peterburg in Tirana (176. mesto) ter Minsk (189. mesto). V Kanadi je kakovost življenja najboljša v Vancouvru (5. mesto), Torontu (16. mesto) in Ottawi (18. mesto). V ZDA pa je najboljša kakovost v San Franciscu (28. mesto), Bostonu (35. mesto), Honoluluju (36. mesto) in New Yorku (44. mesto).

V azijsko-pacifiški regiji je najvišje uvrščen Singapur (25. mesto). V vzhodni Aziji so v samem vrhu japonska mesta, Tokio je na 47. mestu, sledijo Kobe (50. mesto), Yokahama (51. mesto) in Osaka (60. mesto). Hongkong je uvrščen na 71. mesto. Dubaj je še naprej mesto z najboljšo kakovostjo življenja na Bližnjem vzhodu in Afriki, uvrstil se je na 74. mesto, sledi Abu Dabi na 79. mestu.

Mesta z najslabšo kakovostjo življenja so po mnenju Mercerja Sana (229. mesto), Bangui (230. mesto) in Bagdad (231. mesto).

K. K.
Prijavi napako
Komentarji
fantasycamp
# 14.03.2017 ob 13:33
Ta prva slika pa seveda forsiranje agende določenih skupin...
Mislim da je Ljubljana fantastično mesto za živeti če si vsaj malo situiran glede financ!

Povsod prideš hitro, ni geta,ni velikega uvažanja kultur ki se nočejo prilagoditi, ni veliko uličnega kriminala, smo kot narod kultivirani in imamo dokaj mirno življenje.

Mogoče je pa točno to da nismo tako bogati razlog da se k nam ne selijo tiste kulture ki bi nas v parih desetletjih prehitele glede natalitete!
KOR
# 14.03.2017 ob 13:44
Ah, zame je pa kvaliteta življenja to:

-Naša (slovenska) Koroška prestolnica

(Ravne na Kor - Prevalje, v zeleni oazi v objemu gora)
-povprečje plač nad slovenskim povprečjem
-poceni m2 nepremičnin
-največje urbano območje regije
-največji športni park v tem delu Slovenije
-gospodarsko središče Koroške
-10min do Avstrije in avstrijskega delovnega trga a avtom, 20min z vlakom
-mirne stanovanjske soseske z razgledi na okoliške hribe in gori Uršljo in Peco
-mesto z največjo gostoto prebivalstva v Sloveniji - vse je na dosegu roke in hitro dostopno
-5min peš iz mesta do neokrnjene narave, iglastih gozdov, travnikov in jezer
-številne pohodne in kolesarske poti
-kvalitetno šolstvo: ena najboljših gimnazij v Sloveniji
-pestro kulturno dogajanje(Ribnik Brdinje ob mestu Ravne, v ozadju Uršlja gora)

-nebroj pohodnih in kolesarskih poti:

(Jamnica, Prevalje, v ozadju gora Peca)


(Koprivna pod goro Peco, v ozadju Raduha)


(Ivarčko jezero pod Uršljo goro)

....zakaj bi rabil Dunaj? V tako lepi državi živimo, večina naših krajev je lepih in prijetnih za bivanje - pravzaprav v primerjavi z vsemi tistimi mesti na vrhu, ravno mi bivamo nadstandardno! Tega se premalo zavedamo! In, če bi naši državi ne vladala mafija, ki dnevno pokrade miljone iz denarnih tokov, bi vse to kar imamo lahko še polepšali, še nadgradili, še bolj modernizirali in še lepše uredili!
Celjan27
# 14.03.2017 ob 14:16
Ta lestvica je res kr neki. Se strinjam s fantasycampom - Ljubljana je fantastično mesto za življenje. Ima pa nekaj pomanjkljivosti:

-umazan zrak pozimi - trdi delci
-slabo oz. ni tako razvitih kolesarskih poti, kot v Skandinavskih mestih
-železniška/avtobusna postaja

Se pa strinjam tudi s KOR-om. Koroška je res lepa - sem bil presenečen kako bogato so urejene hiše, ko sem se peljal iz Kop proti Slovenj Gradcu. Lepše kot v Avstriji. Še cesto zrihtajo do tja in bo regija zacvetela.
mmare8878
# 14.03.2017 ob 16:00
Ljubljana se zal ne more primerjati z Dunajem, ne po kakovosti zivljenja.
Sem zivel v lj in zdaj zivim na Dunaju, govorim iz lastnih izkusenj.

Menitosi,
si ti kdaj bil na dunaju? public transport je eden izmed boljsih,
Cene stanovanj? proti ljubljani upas primerjat cene ? :) ni neke pretirane razlike da ti povem
umazanija? definitivno so kaksne cetrti ampak...kje jih pa ni? drugace pa je dosti bolj cisto kot pa katerokoli drugo evropsko mesto.
piarija
# 14.03.2017 ob 18:39
Ljubljana je v primerjavi z Ostravo, Las Vegas.
ForwardThinking
# 14.03.2017 ob 13:56
@Fantasycamp in @KOR se strinjam z vama!
Volcano
# 14.03.2017 ob 13:37
Moj podpis!
sirus
# 14.03.2017 ob 19:52
Kr ena lestvica, Detroit in Rim pred Ljubljano, Atene, ki so dno v Evropi, le nekaj mest za njo...
Sussudio
# 14.03.2017 ob 16:23
Ljubljana je selo v primerjavi z večino glavnih mest.

Ljubljana se lahko v najboljšem primeru primerja z Gradcem ali Trstom.
Celjan27
# 14.03.2017 ob 19:54
@Sussudio:

Se mi zdi, da sem kar objektiven...se strinjam, da je pri vpadnicah v LJ res veliko "hlevov", edino Dunajska cesta je neka resna mestna vpadnica, ampak videl sem več ali manj vse glavne metropole (evropske), ker sem veliko potoval z avtodomom in v nekaterih mestih (London, Paris, recimo) sem se dobesedno bal ustaviti avto tam:)

Pri tujcih je pa tako - ko jih peljem v center - jih večina pravi, da v tako lepem mestu še ni bila - vpadnic pa ni še noben komentiral, ampak v primerjavi s kakšno Italijo, kjer sem mi zdi vse umazano je še kar okej.

Je pa samo vprašanje kakšno politiko bo vodil MOL. Upam, da se ne bo ustvaril prevelik razkorak med bogatimi in revnimi - kot je to v vseh evorpskih mestih (razen v Švici se ne spominjam, ampak tam je že v centru polovica Albancev:)), ampak zaenkrat kaže odlično - soseke Polje in soseska Brdo. O Celovških Dvorih pa bi se dalo diskutirati:)
piarija
# 14.03.2017 ob 18:21
Sussudio, tvoje primerjave so smešne...
Celjan27
# 14.03.2017 ob 18:10
@sussudio:

Ocitno ne potujes dosti...bivsa YU mesta se niti pod razno ne morejo primerjati z Ljubljano, so vsaj 20 let zadaj, isto velja za Bolgarijo/Romunijo/Madzarsko...zadnjic sem bil v Pragi in ko gres malo ven iz centra je kot da bi prisel v 80-eta. Plus umazanija. Zdaj pa mi v Ljubljani pokazi en zanemarjen, blokovski predel?
rokers
# 15.03.2017 ob 09:39
ma mene prov malo brigajo te lestvice..Ljubljana ima svoje pomankljivosti, a je izredno čudovito mesto, njen čar ni samo v ljubkem centru, ampak v prekrasni okolici. KOR ki je dal slike od Ravn na Koroškem se pohvali z okolico: bil tam in je res lepo Uršlja, pa Ivarčko, pa hribi nad Dravogradom, pa nad Črno: veliko sem prekolesaril z MTBjem in je kaj za videt, a to je kraj s 15.000 preb., potem bi lahko primerjal Gorico, ki ima še več raznoliko okolico..
Ljubljana mesto s 300.000 preb: ima opero, kvalitetna gledališča, klube (ni to Beograd, a se dogaja), grad, cerkve, tromostovje, ljubljanico, Rožnik, skoraj sredi mesta skakalnice (bi lahko Mostec veliko bolj uredili), pa Golovec.
Če si malo avanturist in ljubiš naravo je Ljubljana zakon: na Ljubljanici lahko veslaš, blizu je Iška, ki je ena najlepših rek v Sloveniji s tolmunčki, slapovi, za kopat je v bližini Popeško Jezero, za MTB pa okolica Ljubljane ni nič slabša od Koroške, kvečjemu je izbire še več: Debeli vrh nad Brezovico, Krim, Polhograjsko hribovje s stotinami tur, Krvavec, Posavsko hribovje, pa Škofjeloško hribovje, hribi nad Vrhniko,....res neskončna izbira, za plezanje so plezališča pod Šmarno na Turncu, pa Gornji Ig, Iška, Škofja Loka, pod Rašico, Križevska vas; Vrhnika, za turno smučanje je blizu Krvavec, pa Kamniške, Velika Planina..
Od Ljubljane imaš 1h do morja, pol ure do smučišč, do narave pa imaš iz kateregakoli dela LJ, če ni gužve največ 15min. Sm Goricjot, pa Ljubljana ima kar nekaj prednosti, je obvladljiva, se dogaja, službe so, stanovanja v najem se da dobit z malce sreče za neprevisok denar, čistoča in urejenost se izboljšuje, promet upam, da tudi.. ne vem če bi šeč živet v kak drug kraj (za Catanio govorijo, da je lepo: med morjem in Etno)
Wasabi
# 14.03.2017 ob 21:57
Sussudio, a ti tvoji gostje potem v vseh mestih vpadnice komentirajo?;) Jaz sem imel v Ljubljani že veliko različnih narodov pa nobenega niso motili, po tvoje, hlevi. Vsi so bili navdušeni nad urejenostjo, čistočo, vajbom, pozitivnih ljudeh, strateško pozicijo (to je pač dano), nizkim zaznavnim ginijevem koeficientom, znanjem tujih jezikov domačinov, obvladljivost mesta, bodisi peš centra ali pa s kolesom znotraj obvoznice. Za druge države bivše Juge in Romunijo in Bulgarijo pa razen redkih posameznih dobrih izpostavljenih točk niso našli. Aduti mest, ki jih ti hočeš primerjati z Ljubljano pa so iz ust ljudi, ki sem jih jaz imel v Ljubljani in so bili že v kakšni od omenjenih držav takšni v smislu v Beogradu se lahko dlje žura, pa bejbe se bolj opecanijo (to je pač odraz revščine - vsaka v lovu za bogatim princem), v Sarajevu je bilo boljše to, da je bilo bolj poceni, za Zagreb še ene pohvale nisem slišal, ko mi pa začneš omenjati razne Bukarešte, Prage, Sofije, Ostrave, mi pa ni jasno, kaj je tam boljše v primerjavi z Ljubljano. Sinonim za svinjarijo, center Prage je preokupiran s turisti (zelo slabo za kvaliteto življenja domačinov), malo iz centra prage pa je revščina in depra kot v Sloveniji pa drugi svetovni vojni. Ostrava? Tipično industrijsko mesto izza železne zavese, gozdovi na moravskem so tako zasvinjani, da ti ni jasno, od kod jim uspe vso navlako tja prinesti. In ti bi to primerjal z Ljubljano? Imam občutek, da se ti je Ljubljana tako zamerila, da pišeš smešne pravljice.
Wasabi
# 14.03.2017 ob 17:28
Ljubljana pa se s svojimi bloki lahko primerja s povprečnimi mesti bivše jugoslavije, romunije, bolgarije...

Dvomim, da si ti že kaj prida sveta videl. V bivši Jugi, v Romuniji in Bolgariji ga ni mesta, ki bi se lahko preimerjal po kvaliteti življenja z Ljubljano. To ti kaže tudi ta lestvica (pustimo zdaj, koliko je merodajna)Drugače pa imajo vsa večja mesta blokovska naselja, pri čemer so kakšne ljubljanske Fužine zgled strpnosti in čistoče proti kakšnim švedskim ali pa nemškim blokovskim naseljem.
Sussudio
# 14.03.2017 ob 16:29
menitosi
Dunaj je zgled razvite in bogate metropole.
Ljubljana pa se s svojimi bloki lahko primerja s povprečnimi mesti bivše jugoslavije, romunije, bolgarije...
Sussudio
# 14.03.2017 ob 18:14
Wasabi
videl sem kar precej sveta. Evrope pa sploh. Ampak če sem iskren niti ni to bistvo. Bistvo je bolj to da sem tudi živel na dovolj krajih da sem spoznal splošno mentaliteto ljudi. Mase ljudi povečini niso objektivne do lastnega mesta. Vsi so povečini zagledani v lastno mesto. V lastnem mestu so grdih zadev vajeni gledati od rojstva tako da se jih niti ne zavedajo.

Ko sem prvič peljal skupino tujcev v Ljubljano sem prvič začel biti vsaj malo objektiven.
Jaz sem bil ljubljanskih ulic vajen, oni pa ne. Prva stvar ki jim je padla v oči ob vpadnicah je bila prisotnost zgradb ki spominjajo oziroma so stari hlevi. Ob tržaški, celovški in dolenjski je tega kar precej. Litijska kar se revne arhitekture tiče je še slabša.
Socialistični bloki ob celovški in tržaški prav tako dajejo Ljubljani tipičen pogled na mesto bivšega vzhodnega bloka.
Edina vpadnica ki se kolikor toliko dobro brani je Dunajska.
Danes je center urejen, ampak ostalo pa je še vedno tako kot pred leti.

Dovolj potujem da vem da ni samo ljubljansko mestno jedro obnovljeno. V Pragi, Budimpešti, Bratislavi so center obnavljali že vsaj desetletje prej. Na Madžarskem in v Romuniji so prav tako v zadnjih 10 letih obnovili veliko mestnih jeder. Na Češkem so z obnovami in izolacijami blokov začeli že pred 10 leti. Pri nas pa se je to začelo v zadnjih 2 letih.
Torej v čem pa ti misliš da se Ljubljana razlikuje od ostalih mest bivše jugoslavije, romunije...?

Mesta zahodne Evrope so objektivno gledano popolnoma drugačna. Ni jih bilo potrebno v zadnjih 20 letih obnavljati ker so bila že pred tem dobro vzdrževana in veliko je bilo že prej investiranega. To da je ljubljansko predmestje bolj čisto od priseljenskih predmestij zahodno evropskih metropol, to ne spremeni dejstva da je Ljubljana bolj primerljiva z mesti balkana kot pa zahodne Evrope.
Malo se zapelji na Madžarsko, Romunijo... boš videl da imajo tudi tam v srednje velikih mestih tipično predmestno socialistično blokovsko arhitekturo kot Ljubljana. Tudi pri njih boš videl vsem kak "hlev" in marsikatero neurejeno parkirišče med bloki tako kot v Lj. Prav tako tudi pri njih ne boš videl umazanije kot jo vidiš v priseljenskih predmestjih Malma, Pariza...
In kot že rečeno tudi pri njih boš videl pred kratkim obnovljeno mestno jedro. Torej? Jaz vidim veliko vzporednic med Ljubljano in ostalimi balkanskimi mesteci.

Po kateri logiki Ljubljana omogoča boljše življenje kot druga mesta na Balkanu?
Sodeč po povprečni plači? To bo držalo, ampak potem verjemi da je Ljubljana za pojme zahodnega evropejca prav tako mesto z nizkim življenjskih standardom glede na višino slovenskih plač. To je potem samo stvar stopnje standarda.
Sicer pa življenja v Ljubljani ne moreš primerjati z življenjem v Beogradu, Sofiji, Bukarešti... ker ni primerjave že zaradi velikosti.
Ljubljano lahko primerjaš z Novim Sadom, Oradeo, Timisoaro, morda Sarajevom... sicer pa vsako mesto in neko svojo značilnost.
Definitivno pa ima Ljubljana zaenkrat veliko več skupnega z mesti bivše juge, romunije in albanije... kot pa z mesti Avstrije, Nemčije, Italije, Francije, Švedske...
rdečinavijač
# 14.03.2017 ob 15:19
Teh lestvic je očitno en kup.
Ker vsaj za eno vem da je Zurich na prvem mestu.
Sussudio
# 14.03.2017 ob 18:29
In seveda Ljubljano je potrebno primerjati s primerljivim mestom. Ne pa z milijonsko Prago. V vseh milijonskih mestih je umazanija marsikje prisotna. Ljubljano se lahko primerja z Ostravo.
piarija
# 14.03.2017 ob 16:57
Sussudio, zakaj bi se Ljubljana sploh mogla s kom primerjat?
7up
# 14.03.2017 ob 14:32
KOR

Na zgoraj omenjeni lestvici, se primerjajo mesta in ne vasi/zaselki/naselja :)

V Sloveniji v prvo kategorijo spadata samo Ljubljana in deloma Maribor. Tudi v okolici Dunaja in v njegovem predmesju imate ogromnno manjših ali večjih vasi,..
Tu160
# 19.03.2017 ob 08:13
Blokovska naselja niso ne znak socializma in ne vzhodne evrope. Tolko o poznavanju mest. Da pa bloke in naselja v slo nekdo primerja z megalomansko korejsko inspirirano arhitekturo v romuniji (by ceauscescu) pa je tudi dokaz da sveta videl ni.
menitosi
# 14.03.2017 ob 18:48
Kakorkoli že kar sem rekel je res, če je dunaj najboljše mesto na svetu smo zanikrna civilizacija, živel že v veliko zahodnih mestih in so dosti boljša kot dunaj. Seveda bečki konjušarji ko zagledajo dunaj pa se strinjajo s to lestvico. Pojdite malo v stanovanja od srednjega sloja tam pa boste videli tako zastarele in ne vzdrževane stvari, ki jih drugje nisem videl. Seveda kulisa je pa čudovita, to je pomembno, ne pa kar je za štirimi stenami. So Avstrijci dobri v tem.
piarija
# 14.03.2017 ob 16:57
Sussudio, zakaj bi se Ljubljana sploh mogla s kom primerjat?
menitosi
# 14.03.2017 ob 14:51
Avstrija plačuje za uvrstitev visoko. V Dunajskih stnovanjih je življenje dosti slabše kot v Sloveniji, vse drago, vse staro, starejši ljudje skupaj najemajo ker si ne morejo sami privoščiti. Nekatere četrti so umazane in nevarne, prevoz iz enega konca v drugega traja. Če je to najboljše mesto na svetu potem smo res zanikrna civilizacija.
Sussudio
# 14.03.2017 ob 18:21
Celjan27
bodi malo bolj pozoren ko si ogleduješ Ljubljano.
In to ne mislim da gledaš samo na urejene predele pravkar obnovljene. To najdeš tudi v Tirani in še zdaleč ne pomeni da je Tirana v celoti čudovito, obnovljeno in moderno mesto.
Ampak kot sem že rekel, večina ljudi na lastno mesto, na lastno državo ne gleda objektivno ker jo je preveč navajena gledati.
Zato pa tudi večina neapeljčanov je prepričanih da Naeapelj nima kaj zavidati mestom severne Italije. Seveda je mnenje obiskovalca popolnoma drugačno. Isto se dogaja pri nas, isto se dogaja na Češkem kjer so prepričani da so oni edina izjema bivšega vzhodnega bloka, podobno Slovaki. Tudi Romune sem že slišal modrovat da je njihova socialistična gradnja bila bistveno boljša kot pa jugoslovanska itd.
Vsak je nečesa vajen in na to gleda drugače.
Jaz pa samo skušam biti objektiven.
Dancoman
# 14.03.2017 ob 14:00
Hm... Kako je lahko Ljubljana naš predstavnik ko pa že zdavnaj jasno da je vsaj 10 mest pred Ljubljano v Sloveniji po kvaliteti bivanja?!?!?!!?!??
Kazalo