Bled, Postojnska jama, Ljubljana, Portorož - katera je vaša najljubša turistična destinacija v Sloveniji? Foto: BoBo
Bled, Postojnska jama, Ljubljana, Portorož - katera je vaša najljubša turistična destinacija v Sloveniji? Foto: BoBo
Turizem
Turizem je ena najpomembnejših gospodarskih panog. Foto: EPA

Turizem je po mnenju Svetovne turistične organizacije namreč ena izmed gospodarskih panog, ki lahko s trajnostnimi oblikami rabe energije in z energetsko učinkovitostjo prispeva k trajnostnemu razvoju. Po podatkih iz projekta Energetske rešitve za hotele sodijo hoteli med stavbami v storitvenem sektorju med pet največjih porabnikov energije.

Do okolja prijazne počitnice
"Zeleni oziroma trajnostni turizem je edina prava pot razvoja, kar prihaja še posebej do izraza v zaostrenih gospodarskih razmerah, v katerih se nahaja tudi turizem. Trajnostni turizem je pogoj za dolgoročno konkurenčnost te izjemno perspektivne panoge," je dejala direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak.

Zato so spodbujanju trajnostnega turizma namenili v preteklih letih veliko pozornosti. Rezultati so po mnenju Pakove vidni, saj ponudniki in destinacije vse bolj uvajajo trajnostne poslovne modele, do okolja prijazne počitnice, ki jih turisti vedno bolj cenijo - poleg seveda neokrnjene narave - in vse to skupaj predstavlja temeljno konkurenčno prednost slovenskega turizma.

"Na ta način v slovenskem turizmu udejanjamo krovno zgodbo zelene, aktivne in zdrave Slovenije, ki jo komuniciramo na tujih trgih in ki daje navdih za oblikovanje inovativnih, privlačnih in na trajnostnem konceptu temelječih turističnih produktov. Na ta način postaja turizem tudi pomemben promotor trajnostnega razvoja v državi," je izpostavila Pakova.

Trajnostni razvoj
Tudi nova turistična strategija ima jasno vizijo, ki temelji na trajnostnem razvoju, za njeno uresničitev pa bo seveda potrebno veliko ukrepov na vseh ravneh. Prav je, da se na svetovni dan turizma tega spomnimo. Smo namreč na koncu začetka pomembne poti v razvoju in trženju trajnostnega turizma, je še prepričana prva dama STO-ja.

Svetovni dan turizma, ki ga letos gostijo Kanarski otoki v Španiji, bo tudi Slovenija počastila z nekaj dogodki. Društvo Planet Zemlja pripravlja konferenco Eko turizem in trajnostna energija, dneva se bodo spomnili tudi v okviru Festivala pohodništva 2012 v dolini Soče, v Mariboru bo predstavitev poklicev s področja gostinstva in turizma mladim, v Novem mestu pa posvet z naslovom Trajnostni koraki razvoja turizma v mestni občini Novo mesto.