Utrinek mesta. Foto: EPA
Utrinek mesta. Foto: EPA
V mestu bo živelo pet milijonov ljudi, zagotovilo pa naj bi deset milijonov delovnih mest. Foto: EPA

V novo glavno mesto, ki bo stalo na pol poti med Kairom in Sueškim prekopom, naj bi preselili vladne ustanove, je na mednarodni investicijski konferenci v Šarm el Šejku v petek dejal Madbuli.

Po ministrovih besedah želijo oblasti zgraditi mesto, ki bo temeljilo na trajnostnem razvoju in ki bo razbremenilo pritisk prenaseljenosti v mestih te 88-milijonske države. Za primer je navedel glavno mesto Kairo, ki šteje 18 milijonov ljudi, ta številka pa naj bi se v prihodnjih 40 letih podvojila, poroča britanski BBC.

Nova "zelena" prestolnica, kamor naj bi preselili vladne ustanove, parlament in veleposlaništva, bo imela 10.000 kilometrov cest in 200 kilometrov železniških prog. V njej bo živelo pet milijonov ljudi, zagotovila pa bo deset milijonov delovnih mest, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa razkril minister.

Snovalci projekta načrtujejo, da bo v mestu velikosti Singapurja skoraj 2000 osnovnih in srednjih šol in več kot 600 zdravstvenih ustanov, kot tudi letališče, večje od londonskega Heathrowa.

Projekt gradnje novega mesta bo po besedah Madbulija v prvi fazi stal do 45 milijard dolarjev, dokončan pa naj bi bil najpozneje v sedmih letih. Za gradnjo bo zadolženo zasebno podjetje Capital city partners, na čelu katerega je poslovnež Mohamed Alabar iz Združenih arabskih emiratov.