Ture avanture
(8)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.9 od 15 glasov Ocenite to novico!
Kobarid
Hoje je za približno tri ure. Foto: BoBo

Dodaj v

Evropopotniki na sprehodu čez Slovenijo

Tradicionalno druženje na Kobariškem
12. maj 2012 ob 09:41,
zadnji poseg: 12. maj 2012 ob 13:53
Kobarid - MMC RTV SLO, STA

V Kobaridu so pripravili srečanje pohodnikov po evropskih pešpoteh v Sloveniji. Pohodniki so se odpravili po delu poti E7 na Kobariškem, ki je na novo urejena.

Slovenijo prečkata dve evropski pešpoti - E6, ki poteka od Finske proti Grčiji, in E7, ki prečka Slovenijo od zahoda proti vzhodu, saj poteka od Portugalske do Madžarske. Po besedah Jožeta Praha, predsednika Komisije za evropske pešpoti, je pri nas okrog 1000 kilometrov evropskih pešpoti.

Tradicionalno druženje na Kobariškem se je začelo med 10.30 in 11. uro na parkirišču pri kopališču Nadiža v vasi Robič, od koder so se zbrani odpravili proti Kobaridu.

Na začetku poti so pohodnike sprejeli domačini in predstavili svoj kraj. Skupno so odprli novo vstopno informacijsko tablo na poti E7 ter se v spremstvu turističnih, planinskih in gozdarskih vodnikov odpravili protu kampu Koren. Hoje je bilo za približno tri ure, med potjo pa so se ustavili v vasi Sužid, kjer so pohodnike z okrepčilom postregli domačini.

Družine so se lahko pohodnikom priključile v Kobaridu, od koder je bilo le še 20 minut hoda do kampa Koren, kjer je potekala sklepna prireditev. Na poti do kampa so si sodelujoči ogledali tudi sirarski muzej v mlekarni Planika Kobarid. Po ogledu muzeja se je srečanje končalo z druženjem in krajšim kulturnim programom.

P. S.
Prijavi napako
Komentarji
Polymath
# 12.05.2012 ob 12:14
Če hočete videti lepoto narave, grete s pokljuke na kredarico, potem na triglav in en cajt uživate v lepotah narave, potem pa, ko se začnejo delati oblaki, grete lepo dol za sedmera jezera in na bled ... So pa tudi drugi kraji zelo lepi ... ampak ni ga čes gora ...
Polymath
# 12.05.2012 ob 12:16
ups ... za bohinj sem mislil, ne za bled ... Zelo lepa narava na vsakem koraku ...
Luka Novak
# 14.05.2012 ob 08:19
@ espero

Močno pretiravaš in strašiš ljudi brez potrebe ! Kaj boš potem rekel za vzpon oz spust čez Kačji graben (Špik) ?

Sploh pa poti z Gorenjske vs Primorske strani ne gre enačit, ker je to mešanje jabolk in hrušk. Osebno sem hotel predvsem povedat, da obstaja cel šopek variant s primorske strani.

Spust iz Krna v Kobarid oz vzpon v obratni smeri je edinstven v Sloveniji. Več kot 2000 m višinske razlike (Krn 2245 m, Kobarid 235 m) zaman iščeš pri vzponu na Komno iz Bohinjskega kota, tudi na celotni gorenjski strani Julijcev je ne najdeš. Praktično je vzpon na Triglav iz Vrat manjši zalogaj višinske razlike.

Za tiste, ki nočejo takih višinskih razlik so na voljo manjše višinske razlike oz višje ležeča izhodišča (oklica Drežnice nešteto izhodišč na višini od 460 do 1200 m, pl.Kuhinja 990 m, pl.Polog 420 m, Tolminske Ravne 920 m, Pl.Kuk 1150 m itd.)

Pot na Krn je mestoma res načel zob časa, ni pa tako kritično kot pišeš. Sicer pa sem že napisal, da kdor se noče mučit z vzponom na Krn, lahko nekoliko višje nad križiščem poti iz Drežnice in planine Kuhinja ubere diagonalno varianto na Krnsko škrbino.

V širši okolici Krna imaš mulatiere, ki so gradbena mojstrovina, za planinske razmere pa prave avtoceste oz težko najdeš planinskemu koraku bolj prijazne poti.

Spadale so v okvir gradnje vojaških cest in so imele določen max. vzpon, širino, izogibališča, osno obremenitev.

Kar praktično pomeni, da bi z popravilom po gradbenih zahtevah iz časa gradnje, brez težav našel povezavo Tolminske s Komno po kateri bi se lahko peljal z manjšim terenskim avtomobilom (t.i. D tip ceste npr. je imel predpisano širino 2,2 m, max.vzpon 17%, na vsak kilometer 5 m široko izogibališče, dovoljena osna obremenitev 5 ton ).

Pa nočem reklamirat vožnjo z avtomobili v hribe, zgolj povedat za kako udobne in koraku prijazne planinske poti gre.
krypto
# 12.05.2012 ob 21:56
Lepo s Kobarida peš v Drežnico do Zaprikraja, potem na Krasji vrh in čez Polovnik do Čezsoče in potem v Bovec.
sejnik
# 12.05.2012 ob 15:20
@Polymath
Če ni ravno vikend, takrat je na Triglavu malo težje uživati v naravi in je bolje poiskati kako drugo goro, jih res ne manjka.

Za pot navzdol od jezer v Bohinj pa priporočam ovinek čez Komno, bodo kolena manj trpela.
Luka Novak
# 13.05.2012 ob 07:52
Obstaja tudi krožna iz Kobarida v Magozd, na pl.Dolec med Pirhovcem in V.Vrhom. Sledi vzpon na V.Vrh ter dalje Krasji Vrh. Od tam proti pl.Zaprikraj oz Drežniškim Ravnam in dalje v Magozd oz Kobarid.
Luka Novak
# 12.05.2012 ob 16:17
Pohvale RTV za članek iz "pozabljega" konca Slovenije

Ker je govora o Kobaridu in Sedmerih jezerih velja omeniti, da je v okolici lep šopek izhodišč in poti do Sedmerih jezer.

Drežnica je vsega 5 km oddaljena, še nekaj km stran (Gornje) Drežniške Ravne, ter dalje planine Zaleč in Zaprikraj.

Nekoliko dlje, v smeri Tolmina, skozi Vrsno, kraj kjer je tekla zibelka goriškemu slavčku Simonu Gregorčiču, vodi pot do planine Kuhinja.

Obe izhodišči (Drežnica, pl.Kuhinja) se srečata na Legerju (v bližini je vrh Kožljaka), dalje vodita prek vrha Krna ali direkt na Krnsko škrbino, prelaza med Krnom in Batognico. Od tam po slovenski planinski tranzverzali do Prehodcev, ter mimo ostankov vojašnice za Lepočami na sedlo Vratca pod Bogatinom, kjer je več variant nadaljevanja odvisno katero proti kateremu jezeru smo namenjeni.

Ta najbolj klasična pot ima še nekaj različnih variant
– iz planine Kuhinja prek planine Leskovca in Lužiškega jezera, pod Škofičem do Piramide kjer se priključi omenjeni tranzverzali.
– za izkušene stezosledce, ki ne marajo hrupa romaskih označenih poti so divja brezpotja po ostankih starih vojaških poteh z izhodišči nad Drežniškimi Ravnami. Nekaj divjih je tudi v okolici omenjene tranzverzale (Vrh nad Peski, Veliki/Mali Šmohor ..)

Z nekaj več vožnje so še izhodišča v Trenti (doline Zadnjica, Vrsnik, Lepena) ali v okolici Tolmina (planina Polog, Čadrg, Tolminske Ravne, planina Kuk ).

Nabor poti pa je različen (nad.višina izhodišča, označene poti, brezpotja ..)
espero
# 13.05.2012 ob 12:05
Z Bohinjskih gora je veliko lažje. S Krna in okolice na Kobarid pa je da si noge polomiš - samo kamenje.! Osebno se izogibam tem smerem , kajti rajši imam cela kolena pa malo slabši pogled kot obratno.
Kazalo