Ture avanture
(9)
pamplona
Udeleženci otvoritve, oblečeni v tradicionalne bele majice, so navdušeno proslavili začetek enotedenskega festivala. Foto: Reuters
pamplona
Dan pred otvoritvijo se je pred mestno hišo v Pamploni zbralo več sto protestnikov, ki so zahtevali prepoved bikoborb. Foto: Reuters

Dodaj v

Festival San Fermin – tek pred biki, sangrija in protesti

Začetek znamenitega enotedenskega festivala
6. julij 2018 ob 19:33
Pamplona - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Začel se je tradicionalni festival San Fermin, ki slovi po teku pred biki. Dogodek letos vzdiguje še več prahu kot sicer, saj ga je očrnilo sojenje peterici, ki je pred dvema letoma na festivalu spolno nadlegovala 18-letnico.

Glavni trg v španskem mestu Pamplona je napolnila množica, ki se je udeležila tradicionalne "chupinaze", ognjemeta, s katerim se vsako leto začne svetovno znani festival San Fermin.

Udeleženci otvoritve festivala, ki vsako leto privabi na tisoče obiskovalcev s celega sveta, so pred ognjemetom nazdravljali in se oblivali s sangrijo. Glavna atrakcija teden dni trajajočega San Fermina so sicer teki pred biki, ki vsakodnevno potekajo po 850 metrov dolgi progi, speljani po ozkih ulicah, ki vodijo do mestne arene. Bike, ki lahko tehtajo tudi več kot 600 kilogramov, zvečer v areni ubijejo bikoborci. Prvi letošnji tek se bo odvil v soboto zjutraj.

Festival vsako leto sproža pomisleke o etičnosti in številni posamezniki ter organizacije opozarjajo, da gre za mučenje živali. Več sto aktivistov, ki so si nadeli maske bika, se je tako že v četrtek zbralo med mestno hišo v Pamploni in zahtevalo prepoved bikoborb, v katerih vsako leto v Španiji pogine okoli 20.000 bikov.

Sporna razsodba
Letošnji festival pa je še nekoliko bolj sporen kot sicer. Aprila se je namreč končalo sojenje peterici moških, ki so bili obtoženi posilstva 18-letnice na festivalu pred dvema letoma. Peterica iz Sevillie, ki je svoje početje tudi posnela s pametnimi telefoni, je trdila, da je najstnica privolila v spolni odnos, medtem ko je sama povedala, da so jo posilili.

Dogodek je v Španiji sprožil val ogorčenja, ki se je še okrepil po aprilski obsodbi napadalcev. Sodišče jih je namreč obsodilo za spolno zlorabo in ne za resnejše kaznivo dejanje spolnega napada, ki zajema tudi posilstvo. Samo dva tedna pred današnjim začetkom festivala so poleg tega moške na podlagi varščine izpustili na prostost, kar pomeni, da bi se teoretično lahko vrnili na San Fermin.

V Pamploni so tudi zaradi negativnega ozadja skušali letos na tisoče turistov, ki se vsako leto ob festivalu zgrnejo v to mesto na severu Španije, pomiriti s sloganom "mesto brez spolnih napadov".

M. Z.
pamplona
pamplona
pamplona
pamplona
pamplona
pamplona
pamplona
pamplona
Prijavi napako
Komentarji
anomis
# 07.07.2018 ob 14:08
@Amur:

Zakaj naj tek pred biki ostane? Čemu na ljubo se provocira žival, da mora nervozna dirkat za nepregledno množico evolucijsko zaostalih ljudi - drhali.
fah-q
# 07.07.2018 ob 14:22
bedarija na kubik...bik nima športnih copatov, zato mu po zlizanem kamenju orng drsi. pobijanje na koncu je pa sploh višek inteligence…

vsem adrenalina željnim priporočam beg pred kako veliko mačko po ulicah (tiger, gepard, lopard, jaguar in podobni) ali pa pravo moško borbo ena na ena (ok, dovolim nož) proti morskemu psu ali tigru ali medvedu...no, pa lahko se lotite še zadnjih ostankov isisa v siriji...temu bi pa lahko rekli pravi šport za tako misleče...ostalo je pa primitivizem.
svetovnipopotnik
# 07.07.2018 ob 10:12
Nekoč sem prisostvoval temu encierru. Pravi ljudski praznik. Ko pa so popoldan isti biki morali v areno in umreti, se je vse razblinilo. Videl sem sicer le dve >borbi<. Okram ima prav. Lahko je biti heroj ko tisti na konju potisne sulico v žival pol metra globoko.
Krimsky
# 06.07.2018 ob 19:40
Biki pri tem ...
~
... niso nič krivi.
okram23
# 07.07.2018 ob 09:29
Naj pustijo matadorja in bika samega v areno, pa da vidimo kdo je močnejši.. ne pa, da ko matador zaide v težave uletijo v areno še drugi ljudje da bika odvrnejo..
Pa da vidimo koga je dost v hlačah..
Lahko si je takole norca delat in bit heroj!!
fah-q
# 07.07.2018 ob 23:25
@raknac

preberi natančno-pobijanje tigrov z nožem bi bil pravi šport...torej če se ti zdi 300 kilska skoraj 2,5 metra dolga (brez repa) mačka proti človeku z nožem mala malca..... no, potem se vdam. bitka med tigrom in človekom z nožem je bitka med odraslim treniranim mma borcem in 4letnikom s palico. sem pričakoval, da bo analogija vsakemu odraslemu človeku jasna...
raknac navi
# 07.07.2018 ob 14:57
Aha pobijanje tigrov je pravo sport, pobijanje bikov pa primitivizem?
Amur
# 07.07.2018 ob 11:12
Tek pred biki naj ostane,ampak tisti šov v areni bi pa lahko tako prilagodili da živali ne bi tako kruto ubili...
Skippy
# 06.07.2018 ob 21:34
Ljudje pa vcasih tudi ...Kako pa naj nekdo razsodi, ce oseba 1 rece nekaj, oseba 2 pa nasprotno, drugih dokazov pa ni?
Kazalo