Ogromna ladja sredi Kongresnega trga je le simbol akcije Ustavimo prekomerni ribolov Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Ogromna ladja sredi Kongresnega trga je le simbol akcije Ustavimo prekomerni ribolov Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Ustavimo prekomerni ribolov, Greenpeace
V okviru akcije potekajo tudi druge dejavnosti, s katerimi Greenpeace opozarja na nevarnosti prekomernega ribolova. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Ustavimo prekomerni ribolov, Greenpeace
Velika napihljiva ladja bo sredi Kongresnega trga stala do sobote. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Dejan Savič o akciji Ustavimo prekomerni ribolov

Člani okoljevarstvene organizacije želijo z veliko napihljivo ladjo opozoriti na prekomeren ribolov v evropskih morjih in na enakovreden glas Slovenije pri sprejemanju skupne evropske ribiške politike.

"Namen ladje je čisto neposreden: naj šokira, naj spodbuja misel, naj spodbuja vprašanja na temo prekomernega ribolova. K akciji pozivamo ministra za kmetijstvo in okolje Franca Bogoviča, ker je naš minister del nekega širšega odločanja v Evropski uniji o novi ribiški politiki. Mi si prizadevamo, da bi ta politika bila skladna z realnostjo. Da bi regulirala lov v naših morjih. Zdaj je izlov rib veliko preintenziven in so mnoge ribe, ki jih poznamo, na robu izumrtja. Na primer modroplavuti tun," je za MMC dejal predstavnik Greenpeacea Dejan Savič.

Evropska unija (EU) je namreč v postopku sprejemanja prenovljene skupne ribiške politike, ki ureja ribiško ladjevje vseh držav EU, ne glede na to, kje ribarijo. Ureja, kdo lahko izvaja ribolov ter kaj, kje in kako dolgo je dovoljeno loviti, na svoji spletni strani piše Greenpeace v Sloveniji. "Ogromna ladja je simbol za najhujši najbolj uničujoči ribolov. To so velike industrijske tovarne, ki z ogromnimi mrežami uničujejo morsko dno. Za sabo puščajo mrtvo morje in lahko v enem lovu iz morja vzamejo 500 ton rib," je pojasnil Savič.
Proti industrijskemu ribolovu
V organizaciji menijo, da bi ta politika morala zagotoviti, da je ribolov okoljsko trajnosten in da lahko zagotavlja preživljanje ribičev. Tega trenutna ribiška politika po mnenju organizacije Greenpeace ne zagotavlja v zadostni meri in je zato potrebna temeljite prenove, ki se je že začela. "Minister Bogovič je pomemben tudi za to, ker ima Slovenija en glas izmed 27, zato je prav, da je ta glas usmerjen v trajnostno politiko ravnanja z morji, ne pa da Slovenija samo sledi enemu izmed glasov držav, kjer imajo močno industrijsko politiko," je še dejal Savič.

Pomaga lahko vsak
A poleg ministra ima vsak svojo moč pri ustvarjanju sprememb, je za MMC poudaril Savič. "Pomagajo lahko posamezniki, ki opozorijo nase, da jim je ta tema pomembna. Podpišejo naš poziv in ga pošljejo ministru ali nam in ga bomo mi poslali ministru. In tudi potrošnik, ki kupuje ribe," je še pojasnil Savič in dodal, da je del reform, ki jih želijo doseči tudi, da bo na ribjih izdelkih pisalo, kje in kako je bila riba ulovljena. S tem bo imel potrošnik svobodo izbire in bo lahko s svojo močjo usmerjal ponudbo na trgu teh izdelkov.

Številne dejavnosti v okviru akcije
Prireditve na Kongresnem trgu so se začele danes in bodo potekale do sobote do 13. ure. Poleg velike napihljive ladje je na ogled fotografska razstava s predstavljenimi dejstvi glede prekomernega ribolova, organizatorji pa pripravljajo tudi številne dejavnosti za otroke.

Dejan Savič o akciji Ustavimo prekomerni ribolov