Za vodilno tržišče srečanj jugovzhodne Evrope velja poslovna borza Conventa, ki jo v Ljubljani vsako leto organizira nacionalni kongresni urad. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Za vodilno tržišče srečanj jugovzhodne Evrope velja poslovna borza Conventa, ki jo v Ljubljani vsako leto organizira nacionalni kongresni urad. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Conventa je namenjena poslovnim srečanjem, kongresom in motivacijskim potovanjem. Foto: BoBo

Ponudniki kongresnih storitev na Conventi letos večinoma prihajajo iz Slovenije, Avstrije, Turčije in Srbije. Na drugi strani organizatorji srečanj, ki se poslovne borze udeležujejo kot vabljeni gostje, prihajajo iz rekordnega števila držav.

Mednarodnih vabljenih gostov je namreč 174 in prihajajo iz 33 držav, je na novinarski konferenci danes poudaril organizator Convente in direktor Kongresnega urada Slovenije Miha Kovačič. Pridružuje se jim še 100 vabljenih gostov iz regije in Slovenije.

Udeleženci imajo za dva dni konference vnaprej dogovorjenih 3.148 sestankov, še za približno tretjino se vsako leto dogovorijo na kraju samem. "Sestanki med kupci in prodajalci so srce Convente," je poudaril Kovačič.

Tudi letos so za vabljene organizatorje srečanj pripravili več študijskih tur. Tako so že lahko doživeli Ljubljano, po koncu konference pa jih bodo popeljali še na Bled, v Portorož, Kranjsko Goro, Maribor s Pohorjem in v Zagreb.

Conventa sledi smernicam in jih tudi postavlja, je zagotovil Kovačič. Letos so nadgradili samo izkušnjo konference in omogočili njeno doživetje z vsemi čuti, krepi se navzočnost v digitalnem okolju. Konferenca si prizadeva za trajnostni pristop, nagrajujejo dobre prakse, dogajanje pa znova spremljata tudi izobraževalni in spremljevalni program.

Slovenija vzhajajoča destinacija
Letos je na Conventi navzoč tudi eden izmed velikih letalskih prevoznikov Turkish Airlines, ki je pripeljal skupino izbranih organizatorjev poslovnih srečanj iz Turčije. "Zanje smo mi tako imenovana vzhajajoča destinacija," je poudaril Kovačič.

Conventa v letošnjem letu sodeluje tudi z organizacijo Site, združenjem s področja motivacijskih potovanj iz 90 držav in z več kot 2.000 člani s sedežem v ZDA. Ljubljana v okviru tega sodelovanja gosti dva upravna odbora; upravni odbor združenja in njegove fundacije. "Večina jih je iz Amerike, velik del pa tudi iz Kitajske, Indije, Južne Afrike, pa tudi Evrope," je o udeležencih povedal Kovačič.