Ture avanture
(3)
Grobnica
Grobnica, ki je pripadala velikemu faraonskemu uradniku, imenovanemu Mehu, in njegovi družini, člani katere so bili v sorodu s prvim vladarjem Šeste dinastije, je stara okoli 4.000 let. Foto: EPA
Grobnica
Grobnica je bila odkrita že leta 1940, vendar so jo za javnost po obširnih restavratorskih delih odprli šele te dni. Foto: EPA

Dodaj v

Foto: Ena najlepših grobnic v Sahari prvič odprta za javnost

Okoli 4.000 let stara grobnica visokega uradnika Mehuja
13. september 2018 ob 11:39
Kairo - MMC RTV SLO

Pred skoraj 80 leti v bližini Kaira odkrita štiri tisočletja stara grobnica, ki velja za eno najlepših v Sahari, je po obsežnih restavratorskih delih sploh prvič odprta za javnost.

Grobnica, ki jo je leta 1940 odkril egiptovski arheolog Zaki Saad, je del Sakare, obširne starodavne nekropole staroegipčanske prestolnice Memfis. Grobnica je pripadala velikemu faraonskemu uradniku, imenovanemu Mehu, in njegovi družini, člani katere so bili v sorodu s prvim vladarjem Šeste dinastije, je povedal egiptovski minister za starine Haled Al Anani.

Vseopravilni visoki uradnik z 48 nazivi
Grobnica se ponaša z dvema živopisnima glavnima prostoroma, dobro ohranjenimi napisi in mnogimi upodobitvami na zidovih. Na nekaterih izmed njih je mogoče videti tudi Mehuja, kako lovi ptice, ribari z bodalom, žanje obilno letino ali precej akrobatsko pleše.

V času vladavine Pepija I. je Mehu dobil 48 nazivov in vsi so zapisani na zidovih njegovega prostora v grobnici. "Bil je vezir, vodja sodnikov in vodja palače v času Pepija I., prvega vladarja Šeste dinastije," je za Reuters povedal arheolog in egiptolog Zahi Havas. Dodal je še, da grobnica vsebuje kar nekaj edinstvenih upodobitev iz časov te dinastije, med drugim na primer prizor poroke krokodiljega para.

Ob dveh prostorih še šest pokopnih komor
Glede na izjavo za javnost egiptovskega ministrstva za starine je v grobnici tudi dolg in ozek hodnik s šestimi pokopnimi komorami, s prostoroma za Mehujevega sina Merena Raja in vnuka Heteba Kaaja.

Egiptovske oblasti so se odločile za odprtje grobnice za javnost kot del prizadevanj, da bi na to območje znova privabile več turistov, je še povedal minister za starine. "To, že pred časom odkrito grobnico smo odprli, da bi povabili ambasadorje in pokazali medijem, da je Egipt varen," je dodal Haled Al Anani.

Kako turiste znova zmamiti v Egipt
Turizem na egiptovskih tleh je doživel velik udarec po arabski pomladi leta 2011, ki ji je sledil niz terorističnih napadov. Glede na podatke Svetovne turistične organizacije Združenih narodov (UNWTO) je število tujih turistov s 14 milijonov v letu 2010 padlo na 5,3 milijona v letu 2016. Nadalje pa statistika kaže, da je lani število prihodov tujih turistov znova poskočilo, in sicer na 8,2 milijona.

Posnetke restavriranja grobnice in njenega poznejšega odprtja za javnost si lahko pogledate v spodnji galeriji.

P. G., foto: EPA
Prijavi napako
Komentarji
sharkyslo
# 13.09.2018 ob 13:51
Wow, zares izjemno.
1970b
# 13.09.2018 ob 14:19
Eden najlepših spominov je, ko smo se z družino potepali po grobnicah na levem bregu Nila v Luxorju. Brez vodičev in gneče, z lokalnimi prevozi.

Bakšiš za "vratarje" pred grobnicami je odpiral vrata. Tam je ogromno večjih in manjših grobnic, ne od faraonov, ampak od ostalih veljakov. Vsaka je drugačna.
mbvana
# 14.09.2018 ob 11:49
Kapo dol vsem restavratorjem tega sveta, da obledele in napol uničene izdelke pripeljejo do nekdanjega sijaja!
Kazalo