Pogled na zasneženi vrh Fudžija. Foto: EPA
Pogled na zasneženi vrh Fudžija. Foto: EPA
Fudži so upodabljali številni japonski umetniki.

Fudži je za vpis predlagalo svetovalno telo Združenih narodov, uradna odločitev pa bo znana junija, ko se bo Unescov odbor za svetovno dediščino sešel v Kambodži.
Japonska kulturna agencija je v izjavi zapisala, da je Mednarodno združenje za spomenike in spomeniška območja (Icomos) potrdilo vpis Fudžija na seznam.
Župan mesta Fudžinomija, Hidetada Sudo, je po objavi novice izrazil upanje, da bo uvrstitev na seznam spodbudila turizem na območju: "Pričakujem, da nas bo obiskalo veliko ljudi. To je velik korak za razvoj našega mesta."
Kulturna dediščina
Vloga za uvrstitev Fudžija na seznam svetovne dediščine vključuje 70.000 hektarjev površine v prefekturah Jamanaši in Šizuoka, na katerih se nahaja pet velikih jezer, slapovi Širaito in osem šintoističnih svetišč. Fudži bo verjetno uvrščen na seznam kulturne in ne naravne dediščine.

Drugi japonski kandidat za vpis, svetišča in templji Kamakure južno od Tokia, ni dobil potrditve. Japonska ima trenutno na Unescovem seznamu 16 znamenitosti - 12 kulturnih in štiri naravne. Zadnji japonski dodatek seznamu so bili vrtovi in templji Hiraizumi, in sicer leta 2011.

Simbol dežele vzhajajočega sonca
Gora Fudži je s 3776 metri najvišja gora na Japonskem. Leži jugozahodno od Tokia v osrednjem delu otoka Honšu in je na jasen dan vidna iz prestolnice. Gora je aktiven stratovulkan, ki je zadnjič izbruhnil med letoma 1707 in 1708.

S svojo skoraj popolno simetrično obliko in zasneženim vrhom je simbol Japonske, pogosto upodobljen v umetniških delih, zlasti grafikah, in na razglednicah.