Zadnji žarki padajo na nacionalni park Grand Teton v Wyomingu. Foto: EPA
Zadnji žarki padajo na nacionalni park Grand Teton v Wyomingu. Foto: EPA
Prvi nacionalni park na svetu: osupljivi Yellowstone. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Pisalo se je leto 1872, ko je človeštvo dobilo prvi nacionalni park - to je bil ameriški Yellowstone, ki pokriva 3.468 kvadratnih kilometrov prostrano območje gejzirjev, barvastih termalnih bazenčkov, gozdov, kanjonov in čred divjih bizonov v Wyomingu.
Ogenj in led, puščave in morja
Do danes, 137 let kasneje, se je Yellowstonu pridružilo kar 6.554 parkov po vsem svetu - raztreseni so povsod: od z naravnimi lepotami polnega ameriškega Zahoda, prek slanih puščav Bolivije do skrajnega rta Južne Amerike.
Od ledenega primeža Grenlandije do koralnega grebena Avstralije, od indonezijskih džungel do havajskih vulkanov, od fjordov Nove Zelandije do avstrijskih Alp.
Lahko so majceni, lahko pa orjaški, kakršen je največji nacionalni park na svetu, nepredstavljivih 972.000 kvadratnih kilometrov velik nacionalni park Severovzhodna Grenlandija.
Turizem
Seveda parki ne predstavljajo le občudovanja vredne lepote, ampak ohranjajo tudi številne ogrožene živalske in rastlinske vrste, ponujajo vpogled v življenje, kakršno je bilo na Zemlji pred milijoni let, in predstavljajo ključen vir turizma. V siromašni Afriki so tako safariji po nacionalnih parkih Kruger ali Serengeti dobesedno življenjskega pomena, medtem ko v ZDA turiste kar prevažajo od enega do drugega parka, toliko jih imajo.
Po definiciji je nacionalni park rezervat naravnega ali delno naravnega območja, ki ga nacionalna vlada določi za človeško rekreacijo in užitek ter ga zavaruje pred večino razvoja. Pristojna mednarodna organizacija za zaščito parkov je International Union for Conservation of Nature (IUCN).
V spodnji galeriji smo zbrali nekaj najlepših, najbolj osupljivih in najbolj slovitih nacionalnih parkov sveta.